Κάθε πότε πρέπει να τρώνε αυγό τα παιδιά;

Κάθε πότε πρέπει να τρώνε αυγό τα παιδιά;
Ερώτηση:
Καλησπέρα σας. Η 5 ετών κόρη μου λατρεύει τα αυγά, αλλά έχω ακούσει ότι δεν πρέπει να τρώει καθημερινά. Ισχύει ότι πρέπει να είναι η περιορισμένη η ποσότητα; Έχει κάποια επικίνδυνα συστατικά για την ανάπτυξή της;
Απάντηση:

Ας ξεκινήσουμε αναφέροντας ότι το αυγό αποτελεί μία άριστη τροφή λόγω της υψηλής βιολογικής αξίας του σε πρωτεΐνη αποδίδοντας παράλληλα όμως λίγες θερμίδες. Η σύσταση του κρόκου του αυγού είναι πλούσια σε βιταμίνες Α, Β, D, E , μέταλλα και ιχνοστοιχεία Fe, Zn, Se. Περιέχει λεκιθίνη, χολίνη ,Lutein και Zeixanthin που μειώνουν τον κίνδυνο εκφύλισης της ωχράς κηλίδας και του καταρράκτη, επίσης περιέχει θειούχες ουσίες απαραίτητες για υγιή μαλλιά και νύχια.

Το αυγό λοιπόν είναι πολύ καλή πηγή σιδήρου, που είναι σημαντικό για την πρόληψη αλλά και την αντιμετώπιση της αναιμίας. Επιπλέον ειδικά για τα παιδιά έχει αποδειχτεί ότι ο σίδηρος μπορεί να βελτιώσει την πνευματική απόδοση, την μνήμη των μαθητών και να προλάβει μαθησιακές δυσκολίες. Ο σίδηρος απορροφάται καλύτερα αν το αυγό συνδυαστεί με βιταμίνη C που μπορούμε να πάρουμε από ένα χυμό φρούτων ή 1 μερίδα λαχανικών. Επιπλέον η λεκιθίνη του αυγού βοηθάει στην ανάπτυξη του παιδικού εγκεφάλου και στις πνευματικές λειτουργίες ενώ η χολίνη που εμπεριέχει βοηθάει στη βελτίωση της μνήμης αλλά και στη δυνατότητα συγκέντρωσης.

Οι πρωτεΐνες που βρίσκονται στο ασπράδι περιέχουν όλα τα απαραίτητα αμινοξέα που χρειάζεται το παιδί για να αναπτύξει ισχυρό μυικό ιστό, να δημιουργεί νέα κύτταρα, να αναπλάσει τα κατεστραμμένα κύτταρα μετά από ιώσεις, έντονη κούραση κλπ. και τέλος να δημιουργηθούν στο οργανισμό πολύτιμες ουσίες όπως είναι τα ένζυμα, οι ορμόνες και τα αντισώματα. Η υψηλή περιεκτικότητά του σε βιταμίνες όπως: Α (πολύτιμη για τα μάτια), D (για τα οστά), Ε (για την άμυνα), ομάδα Β (για το νευρικό σύστημα), φυλικό οξύ για κάποιες μορφές αναιμίας κ.ά. το καθιστούν ως μία πολύτιμη τροφή. Επίσης προσφέρει στον οργανισμό σημαντικές ποσότητες ιχνοστοιχείων όπως κάλιο, φώσφορο, ψευδάργυρο που είναι σημαντικά στην καλή λειτουργία της καρδιάς.

Παρόλα αυτά τα προηγούμενα χρόνια υπήρξε μία σύγχυση γύρω από το αυγό κυρίως όσον αφορά στη σύνδεσή του με την αυξημένη χοληστερόλη στις αιματολογικές εξετάσεις. Πρόσφατες λοιπόν μελέτες έχουν ¨αθωώσει¨ το αυγό σχετικά με τη σύνδεση αυτή εφόσον η κατανάλωσή του γίνεται μέσα σε λογικά πλαίσια και λαμβάνοντας υπόψη και το συνολικό όφελος που συνεισφέρει στην υγεία μας και ειδικά στην ανάπτυξη των παιδιών. Πιο συγκεκριμένα μελέτες, σε ενήλικες και παιδιά έχουν αποδείξει ότι η λεκιθίνη που εμπεριέχει δρα στις κυτταρικές μεμβράνες και κάνει τη χοληστερόλη «μη διαθέσιμη για απορρόφηση». Επιπλέον παρόλο που εμπεριέχουν χοληστερόλη, έχει φανεί ότι από την κατανάλωση αυγών μπορεί να αλλάξει ο φαινότυπος της LDL-χοληστερόλης από τον αθηρογενετικό Β στον λιγότερο αθηρογενετικό Α.

Τέλος, μετά από καθημερινή κατανάλωση αυγών, φάνηκε σημαντική αύξηση της αδιπονεκτίνης που είναι γνωστή γνωστή για την αντιφλεγμονώδη αλλά και δράση της κατά της αθηρωμάτωσης.

Σχετικά λοιπόν με την ασφαλή κατανάλωση των αυγών από τα παιδιά:

Από ποια ηλικία τα παιδιά τρώνε αυγό; Συστήνεται από τον 10ο μήνα ζωής, το παιδί να ξεκινά να καταναλώνει τον κρόκο πρώτα μόνο και μετά τους 12 μήνες και το ασπράδι. Είναι σημαντικό το αυγό να είναι πάντα καλά βρασμένο, σφιχτό και όχι μελάτο για να αποφύγουμε τυχόν μόλυνση από το μικρόβιο της σαλμονέλας. Το ξεκινάμε αργά και σταδιακά αυξάνοντας από μισό κουταλάκι, ώστε αν παρουσιάσει αλλεργία να μην είναι πολύ έντονη.

Συμπερασματικά πόσα αυγά είναι καλό να τρώει ένα παιδί ανά εβδομάδα; Γενικά θα συστήναμε ότι για παιδιά μικρότερα των 2 χρόνων, τα 3 έως 5 αυγά την εβδομάδα είναι μία λογική αλλά και ωφέλιμη ποσότητα. Μετά τα 2 χρόνια που ξεκινά φυσιολογικά η διαδικασία της αθηρωμάτωσης στον ανθρώπινο οργανισμό, ίσως χρειαστεί μια σχετική προσοχή κυρίως σε παχύσαρκα ή υπέρβαρα παιδιά με υπερχοληστερολαιμία που οφείλεται πρωτίστως στην κακή ποιότητα διατροφής ή και σε γενετικούς παράγοντες (ιστορικό). Εκεί συστήνεται ως πιο ορθή η κατανάλωση 2-3 ολόκληρων αυγών την εβδομάδα.

Κάντε τη δική σας ερώτηση στους ειδικούς του Mama365.

Οι ανωτέρω πληροφορίες απευθύνονται μόνο για γενική χρήση. Οι πληροφορίες που παρέχονται δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται για την διάγνωση, θεραπεία, περίθαλψη ή πρόληψη οποιασδήποτε νόσου χωρίς την συμβουλή εξειδικευμένου ιατρού και δεν αντικαθιστούν την ιατρική εξέταση και την ιατρική συμβουλή .Θα πρέπει να συμβουλεύεστε άμεσα ειδικό ιατρό για οποιοδήποτε πρόβλημα ή ζήτημα που σας απασχολεί. Ποτέ μην παραβλέψετε ή τροποποιήσετε ολικώς ή μερικώς ιατρική συμβουλή ή αναβάλλετε να συμβουλευθείτε ειδικευμένο ιατρό του ανωτέρω άρθρου. Ο συντάκτης του άρθρου δεν φέρει οιαδήποτε ευθύνη για οποιαδήποτε ενέργεια ή παράλειψη βασισμένη στις πληροφορίες και τα δεδομένα αυτού του δικτυακού τόπου.

v