10 βιβλία που κάθε γονιός πρέπει να χαρίσει στο παιδί του!

10 βιβλία που κάθε γονιός πρέπει να χαρίσει στο παιδί του!

Αν έχετε γνωρίσει τον γονιό που δεν παραπονιέται για την προσκόλληση του παιδιού του στις οθόνες και την αδιαφορία για το διάβασμα, περάστε απ’ την εταιρεία να σας δώσουμε ένα εκατομμύριο ευρώ. Δεν εννοούμε πως τα παιδιά παλαιότερα ήταν βιβλιοφάγοι, ενώ τα σημερινά είναι αναλφάβητα. Απλώς, σήμερα, είναι ακόμη ευκολότερο να βρει ένα πιτσιρίκι ερεθίσματα και τρόπους διασκέδασης που, σύμφωνα με τη δική του ζυγαριά, κερδίζουν τα βιβλία.

Αν, λοιπόν, ανήκετε στην κατηγορία των γονιών που θέλουν να κάνουν τα παιδιά τους αναγνώστες και επιθυμείτε να περάσετε στο επόμενο επίπεδο από τον «Χάρι Πότερ» και «Το Ημερολόγιο ενός Σπασίκλα», τότε η ακόλουθη λίστα φτιάχτηκε για τις ανάγκες σας. Ακολουθούν δέκα βιβλία-ορόσημα της παγκόσμιας κι εγχώριας λογοτεχνίας που αξίζουν μια θέση στη βιβλιοθήκη και την καρδιά κάθε παιδιού.

Με άλλα λόγια: συγκεντρώσαμε τα 10 βιβλία που κάθε γονιός πρέπει να προσφέρει στο παιδί του πριν τελειώσει το σχολείο, για να γίνουν οι απαραίτητες συστάσεις με την «ενήλικη» λογοτεχνία, τη φιλοσοφία, την ιστορία και τις σπουδαίες ιδέες φωτισμένων μυαλών.

«Ο Μικρός Πρίγκιπας»

Του Αντουάν ντε Σαιντ-Εξυπερύ

Υπάρχει άραγε τέτοιου είδους λίστα (και βιβλιοθήκη) που δεν περιλαμβάνει τον Μικρό Πρίγκιπα; Έχοντας μια θέση σε λίστες όπως «Τα 100 βιβλία του αιώνα» , δεν θα μπορούσε να λείπει ούτε απ’ τη δική μας λίστα, ούτε απ’ τη βιβλιοθήκη σας. Αν δεν το έχετε ήδη, κάντε το δώρο στο παιδί –ποτέ δεν είναι αργά για να διαβάσει κανείς τον Μικρό Πρίγκιπα. Ποτέ δεν είναι αργά για να δει το παιδί σας την αλεπού να εξημερώνεται και τον Μικρό Πρίγκιπα να φροντίζει το τριαντάφυλλό του τον Αστεροειδή Β612.



Μπορείτε να το βρείτε εδώ

«Ένα παιδί μετράει τ΄ άστρα»

Του Μενέλαου Λουντέμη

Η εν λόγω βιβλιο-πρόταση, σίγουρα δεν είναι φρέσκια -αντιθέτως, το δημοφιλές μυθιστόρημα του Λουντέμη εκδόθηκε το μακρινό 1956. Ωστόσο, εξήντα χρόνια μετά, ο αγώνας που δίνει ο ήρωας της ιστορίας, ο μικρός Μέλιος Καδράς, κόντρα σε όλους και όλα χάριν της φιλομάθειάς του και της δίψας του για μόρφωση συνεχίζει να συγκινεί αναγνώστες κάθε ηλικίας.



Θα το βρείτε εδώ

«Ο κόσμος της Σοφίας»

Του Γιοστέιν Γκάαρντερ

Ο Νορβηγός συγγραφέας του ευπώλητου φιλοσοφικού μυθιστορήματος έχει δηλώσει ότι «Η φιλοσοφία είναι το ροκ εν ρολ της δεκαετίας του ‘90» και, κρίνοντας απ’ την επιτυχία που είχε το βιβλίο -γραμμένο το ’92- ίσως του δίνουμε δίκιο. Η 14χρονη Σοφία, η πρωταγωνίστρια του μυθιστορήματος, ψάχνει απαντήσεις σε θεμελιώδη ερωτήματα της ανθρώπινης σκέψης και τις παίρνει μέσα από κάποιες ανώνυμες επιστολές. Το βιβλίο θα συστήσει με τον πιο απλό τρόπο (ο συγγραφέας έχει μάλιστα κατηγορηθεί για το επίπεδο εκλαΐκευσης του βιβλίου του) την Ιστορία της Φιλοσοφίας σε εφήβους –και όχι μόνο.



Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Λιβάνη

«Το άρωμα»

Του Πάτρικ Ζίσκιντ

Δύσκολα μπορούμε να φανταστούμε κάποιον έφηβο που δεν θα «κολλήσει» με το κλασικό, σκοτεινό έργο του Πάτρικ Ζίσκιντ. Με φόντο το γοητευτικό, αλλά ρυπαρό και σαθρό Παρίσι, ο ήρωας, που γεννήθηκε με το χάρισμα της καταπληκτικής όσφρησης, θα ξετυλίξει το κουβάρι μιας ιστορίας που διαθέτει σπάνια ομορφιά, ακόμα κι όταν καταπιάνεται με «την πιο αποκρουστική πλευρά του ανθρώπου» -όπως έγραψε ο Αύγουστος Κορτώ. 

Σημειώστε, ότι το βιβλίο απευθύνεται σε αναγνώστες μεγάλης σχετικά ηλικίας. 

Θα το βρείτε στις εκδόσεις Ψυχογιός

«Ουδέν νεώτερον από το δυτικό μέτωπο»

Του Έριχ Μαρία Ρεμάρκ

«Είμαι νέος, μόλις έκλεισα τα 20 από τη ζωή δεν ξέρω παρά μόνο την απελπισία, το θάνατο, το φόβο και μια αλυσίδα από ανόητες επιπολαιότητες, πάνω από μια άβυσσο πόνων και θλίψεων. Βλέπω τους λαούς να ορμούν σε άλλους λαούς, να σκοτώνονται, χωρίς ούτε κι εκείνοι να ξέρουν το γιατί, υπακούοντας σ’ αυτούς που τους στέλνουν, χωρίς συναίσθηση του κινδύνου ή της ευθύνης τους.»

Ο Γερμανός Έριχ Μαρία Ρεμάρκ κατέγραψε τις εμπειρίες του από τον Μεγάλο Πόλεμο και συνέθεσε ένα από τα σημαντικότερα αντιπολεμικά μυθιστορήματα της παγκόσμιας λογοτεχνίας, που πρέπει να ‘χει εξασφαλισμένη μια θέση σε κάθε εφηβική βιβλιοθήκη.



Μπορείτε να το βρείτε εδώ

«Το καπλάνι της βιτρίνας»

Της Άλκης Ζέη

Η βραβευμένη από την Ακαδημία Αθηνών Άλκη Ζέη είναι ίσως η πιο αγαπημένη Ελληνίδα συγγραφέας παιδικής και εφηβικής λογοτεχνίας. Η ιστορία που διηγείται στο «Καπλάνι της βιτρίνας» εξελίσσεται σε ένα νησί του Αιγαίου τη μακρινή δεκαετία του ’30 με πρωταγωνίστριες δύο μικρές αδερφές, τη Μέλια και τη Μυρτώ. Μια καλοκαιρινή μέρα ένα συμβάν θα συνταράξει τα κορίτσια και την παρέα τους και η ιστορία, γραμμένη με γλαφυρότητα, χιούμορ και πολλή ευαισθησία εγγυάται ότι θα κρατήσει ζωντανό το ενδιαφέρον των νεαρών αναγνωστών.



Κυκλοφορεί από το Μεταίχμιο.

«Η φάρμα των ζώων»

Του Τζωρτζ Όργουελ

Η καθιερωμένη δυστοπία του Όργουελ είναι ένα ανάγνωσμα-must των εφηβικών χρόνων. Το προτελευταίο μυθιστόρημα του Βρετανού συγγραφέα εκδόθηκε το 1945 και είναι  μια σκοτεινή αλληγορία, όπου τα ζώα μιας φάρμας επαναστατούν κατά του δεσποτικού αφέντη τους και δομούν, ανεξάρτητα πια, έναν διαφορετικό τρόπο ζωής.



Μπορείτε να το αγοράσετε από εδώ.

«Άνθρωποι και ποντίκια»

Του Τζων Στάινμπεκ

Ο κορυφαίος Αμερικανός συγγραφέας, που μπορεί να γίνει εκφραστής των πιο φωτεινών ιδεών χρησιμοποιώντας 100 λέξεις το πολύ, έγραψε μεταξύ άλλων κι αυτή την αριστουργηματική νουβέλα. Ένα αντιθετικό ζευγάρι φίλων –ο ξύπνιος, μικρόσωμος Τζωρτζ και ο αγαθός γίγαντας Λένι- περιπλανιέται στην Αμερική της φτώχιας, του μεσοπολέμου και της ποτοαπαγόρευσης και δεν μπορεί παρά να σε κάνει να αγανακτήσεις για τις αδικίες και τις αγωνίες που υφίσταται ο σύγχρονος άνθρωπος.



Θα το βρείτε εδώ

«Ποιος σκότωσε τον σκύλο τα μεσάνυχτα»

Του Μαρκ Χάντον

Αυτό το βιβλίο, μπορεί να μην ανήκει στο Πάνθεον των παγκόσμιων αριστουργημάτων, δεν μπορούσαμε όμως να αντισταθούμε και να το προτείνουμε, αφού ο πανέξυπνος τρόπος γραφής, η γρήγορη αφήγηση και το ευαίσθητο θέμα που αντιμετωπίζεται με τον πιο τρυφερό τρόπο είναι στοιχεία ικανά να «κρατήσουν» και το πιο αδιάφορο ως προς το διάβασμα παιδί. Όπως πολύ ωραία τα είπαν οι φίλοι μας εκεί στο in2life «Είναι η ιστορία ενός πολύ ιδιαίτερου παιδιού με αυτισμό, όπως την διηγείται ο ίδιος, με πολύ (μαύρο) χιούμορ και πολύ ξέφρενο ρυθμό. Είναι η ιστορία των γονιών του που δεν ξέρουν τι να κάνουν μαζί του, του σκύλου της γειτόνισσας που κάποιος τον σκότωσε, και των ανθρώπων που όλοι χρειαζόμαστε στη ζωή μας». 



Δείτε περισσότερα εδώ

«Μικρή Ιστορία του Κόσμου»

Του Ερνστ Γκόμπριχ

Δεν είναι αντιπολεμική λογοτεχνία, δεν είναι παγκόσμιο αριστούργημα, δεν είναι Άλκη Ζέη ούτε Τριβιζάς. Είναι ένα βιβλίο για τους όψιμους εραστές της ιστορίας. Γραμμένο με τα πιο απλά και κατανοητά λόγια, το βιβλίο «Μικρή Ιστορία του Κόσμου» (με την υπογραφή του γνωστότερου ίσως Ιστορικού Τέχνης της γενιάς του), αφηγείται τα σημαντικότερα γεγονότα της παγκόσμιας ιστορίας που οδήγησαν την ανθρωπότητα στη σημερινή της μορφή. Είναι μια εύκολη αφηγηματικά βόλτα στην ιστορία… των πάντων, από την εμφάνιση του ανθρώπου στη γη έως το σήμερα.



Αγοράστε το από εδώ.

v