Πώς να απασχολήσετε το παιδί στο σπίτι όταν είναι άρρωστο

Πώς να απασχολήσετε το παιδί στο σπίτι όταν είναι άρρωστο

Ποιος γονιός δεν στεναχωριέται όταν βλέπει το μικρό του με βουλωμένη μύτη, μάτια υγρά απ’ τον πυρετό και κακή διάθεση; Οι ιώσεις και τα κρυολογήματα, μπορεί να σας αναγκάσουν να περάσετε πολλές μέρες κλεισμένοι σπίτι, γι’ αυτό ψάξαμε και βρήκαμε μερικές ιδέες για δραστηριότητες που θα απασχολήσουν τους μικρούς ασθενείς κάνοντας λίγο καλύτερη τη ζωή στο κρεβάτι του πόνου, χωρίς όμως να σπαταλήσουν τις πολύτιμες δυνάμεις τους.

 

Φύγαμε:

Παιχνίδια με κάρτες

Αν ο λαιμός του πονάει και δυσκολεύεται να μιλήσει, επιλέξτε να παίξετε ένα παιχνίδι με κάρτες ή ένα επιτραπέζιο που δεν απαιτεί σωματική καταπόνηση ή φωνές. Βάλτε έναν δίσκο πάνω στο κρεβάτι του παιδιού για τραπεζάκι, καθίστε απέναντί του και παίξτε ήσυχα και αγαπημένα το αγαπημένο του παιχνίδι.

Το UNO, το Tangram ή το Scrabble Junior είναι μερικές διασκεδαστικές ή και ήσυχες επιλογές. 

Κάντε την φροντίδα σας παιχνίδι

Τα παιδιά λατρεύουν τα παιχνίδια ρόλων κι αυτό μπορείτε κάλλιστα να το «εκμεταλλευτείτε» όταν η αρρώστια κάνει την γκρίνια και την κακή διάθεση να χτυπήσουν κόκκινο. Πάρτε την αστεία φωνή σας, φτιάξτε ένα καπελάκι νοσοκόμας (μπορείτε να δείτε στο βίντεο παρακάτω πώς να το κάνετε) και παίξτε «νοσοκομείο».

Χτυπήστε την πόρτα του δωματίου του ρωτώντας «Είστε έτοιμος για την εξέταση;», μιλήστε του στον πληθυντικό, προσποιηθείτε ότι κοιτάζετε το ιστορικό του, «εξετάστε» το παιδί και γενικώς, μη φοβηθείτε να μπείτε στον ρόλο.



Φτιάξτε ένα φρούριο στο κρεβάτι του

Ποιο παιδί δεν αγαπάει να κρύβεται σε μυστικές κρυψώνες και καταφύγια; Αφού, λοιπόν, η αρρώστια του δεν του επιτρέπει να φτιάξει ένα σούπερ φρούριο στο σαλόνι, φτιάξτε εσείς ένα καταφύγιο στο κρεβάτι, χρησιμοποιώντας κουβέρτες, παπλώματα και μαξιλάρια.



Κάντε μαραθώνιο ταινιών

Ένας σίγουρος τρόπος να δώσετε λίγη χαρά στο παιδί που είναι άρρωστο και κλεισμένο στους τέσσερις τοίχους, είναι να του δώσετε το εισιτήριο διαρκείας, που τόσο ποθεί, στα παιδικά.

Δείτε εδώ τις καλύτερες ταινίες μικρού μήκους για παιδιά.

Εδώ τις 10 ταινίες που κάθε παιδί αξίζει να δει (και να ξαναδεί).

Κι εδώ μερικά animation-κρυμμένα διαμάντια που έχουν πολλά να διδάξουν στα παιδιά.



Το παιχνίδι του αυτοσχέδιου καταπέλτη

Μπορείτε με τα πιο απλά και συνηθισμένα υλικά, να φτιάξετε ένα αυτοσχέδιο παιχνίδι που μπορούμε να εγγυηθούμε ότι θα το κάνει να «κολλήσει» για αρκετή ώρα.

Θα χρειαστείτε απλώς ξυλάκια για παγωτό, ένα πλαστικό κουτάλι, λαστιχάκια, έναν κουβά και ό,τι επιθυμεί το παιδί να… εκτοξεύσει. Δείτε εδώ τις αναλυτικές οδηγίες για το πώς θα φτιάξετε την απλή κατασκευή.



Το πιο πρωτότυπο ράλι αυτοκινήτων

Είναι λογικό για ένα παιδί που δεν βγαίνει από το σπίτι για μέρες να βαρεθεί τα παιχνίδια που, υπό κανονικές συνθήκες, του δίνουν χαρά. Με ελάχιστα υλικά και μηδενική δεξιοτεχνία, μπορείτε να απογειώσετε το κλασικό παιχνίδι με τα αυτοκινητάκια και να κάνετε το μικρό σας χαρούμενο.

Απλώς στερεώστε με λίγο σελοτέιπ ένα καλαμάκι στην οροφή ενός μικρού αυτοκινήτου. Στην μπροστινή πλευρά, εφαρμόστε ένα μπαλόνι και φουσκώστε το φυσώντας από την πίσω μεριά. Αφήστε το μπαλόνι να ξεφουσκώσει δίνοντας έξτρα ταχύτητα στο αυτοκινητάκι, ξαναφουσκώστε και αρχίστε απ’ την αρχή.



Αγοράστε ένα μικρό δωράκι

Αν μία στιγμή είναι κατάλληλη για να «κακομάθουμε» τα παιδιά μας, αυτή δεν είναι όταν η ίωση ή το κρυολόγημα τα έχουν καταβάλλει; Βάλτε στη ζωή σας τον κανόνα ότι «όποιος είναι άρρωστος, παίρνει ένα μικρό δωράκι απ’ τη μαμά και τον μπαμπά» και εφαρμόστε το με συνέπεια, ούτως ώστε το παιδί να ξέρει ότι δικαιούται (ένα!) μικρό δώρο όταν αρρωσταίνει κι έτσι να απαλύνεται κάπως ο πόνος και η κακή του διάθεση.

Ο διευθυντής του ζωολογικού κήπου

Αραδιάστε αρκουδάκια, σκυλάκια, ρινοκεράκια και αρμαντίλο στο κρεβάτι του πόνου και ορίστε διευθυντή του ζωολογικού κήπου το μικρό σας. Φροντίστε το άρρωστο αρκουδάκι, ρωτήστε για την πρόοδο του καινούριου στον ζωολογικό κήπο λιονταριού και εξασφαλίστε τροφή και χάδια σε όλα τα ζωάκια, ενισχύοντας με το κέφι και την καθοδήγησή σας το παιχνίδι ρόλων.

Διαβάστε βιβλία

Τα παιδιά που αγαπούν το διάβασμα πάντα θέλουν η μαμά να τους διαβάσει «μία ακόμα ιστορία» πριν κοιμηθούν. Όταν, λοιπόν, το μικρό σας είναι άρρωστο, δώστε του τη χαρά να του διαβάσετε όσες (ή σχεδόν όσες) ιστορίες και παραμύθια θέλει.



Γράψτε μαζί μια ιστορία

Αν το παιδί ξέρει να γράφει, αυτό το παιχνίδι σίγουρα θα του αρέσει, χωρίς να το κουράσει σωματικά. Γράψτε σε ένα φύλλο χαρτί μια πρόταση-αρχή μιας ιστορίας. Δώστε του το χαρτί και ζητήστε του να συνεχίσει την ιστορία όπως θέλει με μία μόνο πρόταση. Συνεχίστε εν αλλάξ και απολαύστε τους καρπούς των συγγραφικών κόπων σας.

Περαστικά σας!

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΜΠΕΙΤΕ ΣΤΗΝ ΠΑΡΕΑ ΜΑΣ

Γραφτείτε στο Newsletter μας

Διαγωνισμοί, δώρα και τα πάντα για το παιδί και την οικογένεια!

v