Τα καλύτερα μέρη για γονείς στα νότια προάστια

Τα καλύτερα μέρη για γονείς στα νότια προάστια

Μην είναι η αύρα η θαλασσινή; Μην είναι οι πεζοδρομήσεις και τα πάρκα; Μην είναι τα τουριστικά και πολιτιστικά αξιοθέατα που τα τελευταία χρόνια έχουν αναδείξει την ευρύτερη περιοχή; Ό,τι κι αν είναι αυτό που κάνει τα νότια προάστια τόσο δημοφιλή και αγαπητά, ειδικά στις οικογένειες, το βρήκαμε και σας το παρουσιάζουμε, ώστε να το χαρείτε κι εσείς, είτε ζείτε εκεί είτε όχι.

(φωτο: Πάρκο στο ΚΠΙΣΝ)

Δέλτα Φαλήρου: Για σινεμά και φαγητό

Από τις πλέον αγαπημένες Κυριακάτικες βόλτες για τους κατοίκους των νοτίων προαστίων με παιδιά, είναι αυτή που συνδυάζει τα τρία πιο δημοφιλή σημεία του Δέλτα: Την παιδική χαρά για ΑΜΕΑ δίπλα στην Αγ. Σκέπη, στην οποία φυσικά είναι ευπρόσδεκτα όλα τα παιδιά, τα Village Cinemas για απογευματινό σινεμά και τα παραπλήσια εστιατόρια, με περισσότερο kid-friendly το La Pasteria.

(φωτο: athinorama.gr)

Έτσι -με όποια σειρά κι αν προτιμάτε- μπορείτε να βρεθείτε εκεί για παιχνίδι, φαγητό και ψυχαγωγία!

Μαρίνα και πάρκο Φλοίσβου: Για (ποδηλατική) βόλτα και αναψυχή

Παραμένουμε στην παραλία του Φαλήρου και κατευθυνόμαστε, με τα πόδια –γιατί όχι;, από το λεγόμενο Δέλτα προς τη Μαρίνα Φλοίσβου. Στη διαδρομή θα συναντήσετε το Θωρηκτό «Αβέρωφ», το πλοίο-θρύλο του πολεμικού ναυτικού, το οποίο πλέον λειτουργεί ως μουσείο που μπορείτε να επισκεφθείτε με τα παιδιά (μάθετε περισσότερα εδώ). Στη συνέχεια, θα φτάσετε στην δυτική είσοδο της Μαρίνας Φλοίσβου, της πλέον αξιοποιημένης ιδιωτικής μαρίνας της Αττικής, που αποτελεί πόλο έλξης ιδιαίτερα για τις οικογένειες και δη για τους ποδηλάτες. Στο «κομμάτι» από εκεί έως και το πάρκο Φλοίσβου που συνεχίζει κατά μήκος της παραλίας, μπορείτε κυριολεκτικά να περάσετε όλη την ημέρα σας.



Μέσα στη μαρίνα υπάρχει ο παιδότοπος με τα «φουσκωτά» Volta Fun Park, ενώ πέντε βήματα μακριά μπορείτε να καθίσετε για φαγητό στα Friday’s (συνιστούμε να έχετε κλείσει τραπέζι από νωρίς, αν θέλετε να αποφύγετε την πολύωρη αναμονή στην ουρά). Εναλλακτικά, επιλέξτε κάποιο από τα υπόλοιπα καφέ ή εστιατόρια που θα συναντήσετε στην πορεία της βόλτας σας ή απλά με ένα παγωτό στο χέρι απολαύστε τη θέα, από τα φαρδιά πεζούλια. Αν βρεθείτε εκεί απογευματινές ώρες λάβετε υπ’όψιν ότι μαζί με τον καιρό που «ανοίγει», σύντομα θα ανοίξει κι ο υπέροχος θερινός Σινέ Φλοίσβος. Κατά τ’άλλα αν έχετε όρεξη για ποδηλατάδα και παιχνίδι, συνεχίστε στο πάρκο Φλοίσβου, όπου θα βρείτε σίγουρα κάποια παιδική χαρά που να ταιριάζει στα γούστα και την ηλικία των μικρών σας. Θυμίζουμε ότι όλη την παραλιακή, μέχρι τη Γλυφάδα, διασχίζει και το τραμ, στο τελευταίο βαγόνι του οποίου επιτρέπονται τα ποδήλατα, οπότε ίσως δεν χρειάζεται καν να πάρετε αμάξι.

Βόλτα στην πλατεία και παιχνίδι στο άλσος Ν. Σμύρνης

«Πάμε πλατεία;», λένε οι γονείς των νοτίων προαστίων και όλοι καταλαβαίνουν τι εννοούν. Εννοούν βόλτα στην πιο φιλική για παιδιά, πεζοδρομημένη πλατεία της Αττικής, η οποία ειδικά τα σαββατοκύριακα βρίθει από πατίνια και μπάλες. Εννοούν παγωτό στο Zuccherino ή πίτσα στο Pizzoteca ή -για μεγαλύτερες πείνες- κεμπάπ στον Σάββα, εννοούν καφέ στο χέρι δίπλα στα σιντριβάνια ή… κοψοχόλιασμα καθώς τα παιδιά σκαρφαλώνουν στην μεγάλη τσιμεντένια «πυραμίδα» που υπάρχει εκεί από πάντα. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, εννοούν 2-3 χαλαρές ώρες στην κεντρική αγορά της Ν. Σμύρνης, οι επισκέπτες της οποίας διευκολύνθηκαν τρομερά τα τελευταία χρόνια με την δημιουργία του υπόγειου parking…



…Το οποίο υπόγειο parking, συνδέει την πλατεία με το καταπράσινο άλσος. Εκεί αξίζει να βρεθείτε το πρωί του Σαββάτου ή της Κυριακής, για να παίξουν τα παιδιά στις κούνιες, να κάνετε ποδήλατο και να απολαύσετε τον καφέ σας στην κεντρική καντίνα του. Τους θερινούς μήνες, μάλιστα, το άλσος αποκτά και πολιτιστικό χαρακτήρα, καθώς φιλοξενεί ουκ ολίγες αξιόλογες εκδηλώσεις, συναυλίες και θεατρικές παραστάσεις.



Ιδέα: Την ημέρα της Πρωτομαγιάς, δοκιμάστε μια βόλτα στην πλατεία της Ν. Σμύρνης, στην οποία κάθε χρόνο τιμάται με ιδιαίτερη λαμπρότητα. Για φέτος, μάλιστα, έχει προγραμματιστεί να πραγματοποιήσει εκεί συναυλία-αφιέρωμα στη Μ. Ασία ο Γιώργος Νταλάρας.

Καλλιθέα: Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος

Είναι ο λόγος που στο πορτ-μπαγκάζ του αυτοκινήτου μας έχουμε μόνιμα μερικές ψάθες, χειμώνα-καλοκαίρι. Το ΚΠΙΣΝ όχι μόνο έδωσε ζωή και αναβάθμισε τις λεγόμενες Τζιτζιφιές, αλλά «γέννησε» δεκάδες λόγους για να το επισκεπτόμαστε ξανά και ξανά, είτε για βόλτα και kayak στο ευρωπαϊκών προδιαγραφών κανάλι του, είτε για να παρακολουθήσουμε κάποια έκθεση, ίσως για κάποια συναυλία (ανυπομονώντας πάντως για τις παραστάσεις της Λυρικής) και σίγουρα για… την ψυχική ανάταση που προσφέρει το τεράστιο καταπράσινο πάρκο, σε συνδυασμό με τις αλλεπάλληλες παιδικές δραστηριότητες που διοργανώνονται κάθε Σαββατοκύριακο εκεί και μάλιστα πάντα με ελεύθερη είσοδο.



Το εντυπωσιακό αρχιτεκτονικό έργο, το οποίο φιλοξενεί πλέον και την Εθνική Βιβλιοθήκη (τα εγκαίνια, ωστόσο, προγραμματίζονται για το Φθινόπωρο), παραδόθηκε πρόσφατα στη διαχείριση του ελληνικού Δημοσίου, και το μόνο που έχουμε να ευχηθούμε είναι να παραμείνει ένα πραγματικό κέντρο πολιτισμού και στο μέλλον.

Γλυφάδα: Για… τους καλύτερους παιδότοπους

Είναι μεν τα φαρδιά πεζοδρόμια, είναι και οι ωραίες κούνιες που ανακατασκευάστηκαν στις πλατείες Εσπερίδων και Ξενοφώντος, αλλά είναι και το ότι στην Γλυφάδα βρίσκονται κάποιοι από τους πιο αξιόλογους χώρους δημιουργικής απασχόλησης για παιδιά της Αττικής. Το Οliver, για παράδειγμα, είναι αναμφίβολα ο πρώτος που έρχεται στο μυαλό μας, καθώς βρίσκεται σχεδόν στο κέντρο της και αποτελεί έναν πολυχώρο υψηλών προδιαγραφών, για παιχνίδι και δημιουργία, αλλά και για καφέ και φαγητό.



Λίγα πιο απομακρυσμένα από το κέντρο, το Kid’s Cooking Club προσφέρει εκπαιδευτικά προγράμματα… μαγειρικής για παιδιά κάθε ηλικίας, ενώ το Rubik (φωτο πάνω) παραμένει ανοιχτό κάθε απόγευμα από Τρίτη έως Παρασκευή (τα σαββατοκύριακα διατίθεται για παιδικά πάρτι), πραγματοποιώντας για τα παιδιά προγράμματα εικαστικών, θεάτρου, χορού κ.λ.π. Την ίδια ώρα οι γονείς μπορούν να απολαύσουν τον καφέ τους στο περιποιημένο καθιστικό ή στη βεράντα. Τέλος, για ξέφρενο παιχνίδι και διασκέδαση, ακόμα και για τους πολύ μικρούς του επισκέπτες, υπάρχει το Loca (φωτο κάτω) επί της Λ. Βουλιαγμένης.

Ένας άνετος, ευχάριστος παιδότοπος για όλη την οικογένεια, στον οποίον προσφέρονται πεντανόστιμα σνακ, καφέδες και αναψυκτικά. Με λίγα λόγια… στην ευρύτερη περιοχή της Γλυφάδας δεν υπάρχει περίπτωση να μην βρείτε έναν ξεχωριστό μα εξίσου διασκεδαστικό τρόπο για να ψυχαγωγηθούν τα παιδιά, αλλά κι εσείς μαζί τους!

 

v