Πώς προειδοποιεί το έμφραγμα

Πώς προειδοποιεί το έμφραγμα

Το έμφραγμα του μυοκαρδίου ή –όπως είναι γνωστότερο, η «καρδιακή προσβολή»- προκαλείται ξαφνικά, επειδή διακόπτεται η ροή αίματος προς την καρδιά. Κυριότερη αιτία είναι η απόφραξη της αρτηρίας που τροφοδοτεί την καρδιά με αίμα –ο δρόμος «κλείνει», το αίμα δεν μπορεί να περάσει και τα τροφοδοτήσει με οξυγόνο την καρδιά, και τα ευαίσθητα στην έλλειψη οξυγόνου κύτταρα της καρδιάς πεθαίνουν.

Διάφοροι λόγοι μπορεί να οδηγήσουν στην απόφραξη/ στένωση της αρτηρίας. Το ερώτημα είναι, πώς μπορεί κανείς να εντοπίσει τα σημάδια της καρδιακής προσβολής; Προειδοποιεί ή είναι καθαρά και μόνο θέμα τύχης το αν θα την «προλάβεις»;

Αν και το έμφραγμα είναι ύπουλο κι αιφνίδιο, υπάρχουν προειδοποιητικά σημάδια που αξίζει να ξέρουμε.

Κατ’ αρχάς: Οι παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο

Υπάρχουν και ορισμένοι αδιερεύνητοι παράγοντες που οδηγούν στο έμφραγμα, ωστόσο είναι ιδιαίτερα χρήσιμο να γνωρίζουμε τους γνωστότερους, ώστε να λάβουμε τα απαραίτητα μέτρα καταστολής τους.

Διαβήτης

Υψηλή χοληστερόλη

Παχυσαρκία

Κάπνισμα, αυξημένη κατανάλωση αλκοόλ, ανθυγιεινή διατροφή, έλλειψη άσκησης

Υπέρταση

Αυξημένο άγχος

Ηλικία –αν και ο μέσος όρος ηλικίας των ανθρώπων που παθαίνουν έμφραγμα έχει «πέσει» σύμφωνα με τους ειδικούς.

Κληρονομικό ιστορικό

Ποια είναι τα συμπτώματα;

Η αλήθεια είναι ότι το έμφραγμα δεν αφήνει πολλά περιθώρια αντίδρασης –έρχεται αιφνίδια, εμφανίζεται με οξύ πόνο και ο σκοπός είναι να προλάβετε να φτάσετε όσο το δυνατόν γρηγορότερα στα Επείγοντα του πλησιέστερου νοσοκομείου.

Πώς εμφανίζεται, όμως; Ποια μηνύματα στέλνει το σώμα όταν η καρδιά δεν λειτουργεί όπως θα έπρεπε;

Δυσκολία στην αναπνοή ή/και σωματική κόπωση: Η καρδιά προειδοποιεί ότι δυσκολεύεται να ανταποκριθεί στον ρόλο της. Αν παρατηρήσετε ξαφνική, ανεξήγητη δύσπνοια και κούραση, απευθυνθείτε στο γιατρό σας –μπορεί να προειδοποιεί για έμφραγμα, μήνες πριν.

Εφίδρωση: Το σώμα παλεύει να διατηρήσει τη θερμοκρασία του σε φυσιολογικά επίπεδα, τη στιγμή που αντιμετωπίζει προβλήματα στην κυκλοφορία του αίματος, γι’ αυτό αυξάνεται ο ιδρώτας.

Αρρυθμία: Αν η καρδιά χτυπάει με ακανόνιστο ρυθμό, τότε ίσως προειδοποιεί ότι δυσκολεύεται και ζητά βοήθεια. Είτε πρόκειται για ταχυκαρδία είτε για την αίσθηση ότι η καρδιά σας «προσπερνάει» κάποιους χτύπους, δώστε σημασία και επικοινωνήστε με κάποιον γιατρό.

Ναυτία/ Τάση προς εμετό/ Δυσπεψία/ Ζαλάδα: Σε αρκετές περιπτώσεις ασθενών, το έμφραγμα συνοδεύεται από αίσθηση «ρίγους», «κρύο ιδρώτα» αλλά και προβλήματα που μοιάζουν απλώς γαστρεντερολογικά.

Πόνος: Ο γνωστότερος και πιο σαφής κι οξύς πόνος εμφράγματος είναι αυτός που εντοπίζεται στο κέντρο του θώρακα και συνήθως περιγράφεται από τους ασθενείς ως «πλάκωμα» στο στήθος ή έντονη πίεση.

Άλλοι πόνοι: Ωστόσο, εκτός από τον πόνο στο στήθος, το έμφραγμα μπορεί να προκαλέσει πόνο και στην ωμοπλάτη, την πλάτη, το αριστερό ή και τα δύο χέρια (μούδιασμα και δυσφορία), τον λαιμό (αίσθημα πνιγμού ή καψίματος), τα δόντια ή το σαγόνι (αίσθηση σφιξίματος στην κάτω γνάθο) και την άνω κοιλιακή χώρα (ενδεχομένως συνοδευόμενος από εμετό).

Δεν είναι απαραίτητο ότι θα νιώσετε όλα τα ανωτέρω ταυτόχρονα –ίσως εμφανιστεί ένας συγκεκριμένος συνδυασμός συμπτωμάτων.

Αν νιώσετε, για παράδειγμα, οξύ πόνο στο στήθος και εφίδρωση, απευθυνθείτε στον γιατρό σας, ακόμη κι αν τα συμπτώματα παρέλθουν πολύ γρήγορα. Ίσως η καρδιά σας, σας προειδοποιεί ότι κάτι δεν πάει καλά.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΜΠΕΙΤΕ ΣΤΗΝ ΠΑΡΕΑ ΜΑΣ

Γραφτείτε στο Newsletter μας

Διαγωνισμοί, δώρα και τα πάντα για το παιδί και την οικογένεια!

v