Η 2,5 ετών κόρη μου ξυπνάει με κλάματα κάθε βράδυ. Μήπως φταίει το καινούριο μωρό;

Η 2,5 ετών κόρη μου ξυπνάει με κλάματα κάθε βράδυ. Μήπως φταίει το καινούριο μωρό;
Ερώτηση:
Η κόρη μου, 2,5 ετών, τον τελευταίο μήνα ξυπνάει κάθε βράδυ με κλάματα και γκρίνια, χωρίς να μπορούμε να καταλάβουμε τι την ενοχλεί. Αναρωτιέμαι αν αυτό μπορεί να οφείλεται στο ότι έχουμε πλέον δεύτερο μωρό στο σπίτι (5 μηνών) ή στο ότι πρέπει να εστιάσω κάπου αλλού την προσοχή μου. Να αναφέρω, ότι το μωρό κοιμάται μαζί μου γιατί το θηλάζω κι έτσι κάθε βράδυ, την μεγάλη την κοιμίζει ο άντρας μου. Προς το παρόν, δεν έχει δείξει ζήλια προς το μωρό, αλλά στοργικότητα. Κατά τη διάρκεια της ημέρας όμως, που είμαι μόνη με τα παιδιά, η μεγάλη ζητάει να την πάρω αγκαλιά, την ώρα που δεν κρατώ το μωρό. Να σημειώσω, ότι το μωρό συνεχώς κλαίει και γκρινιάζει όταν το αφήνω, οπότε τις περισσότερες ώρες το κρατάω αγκαλιά.
Απάντηση:

*Φωτογραφία: upsocl.com

Αγαπητή αναγνώστρια,

Είναι πολύ πιθανό ο ερχομός του δεύτερου παιδιού να έχει επηρεάσει τη συμπεριφορά του πρωτότοκου, καθώς αυτό είναι ένα φαινόμενο που απαντάται συχνά, και μάλιστα σε λογικά πλαίσια, είναι μια υγιής αντίδραση. Αυτό δεν σημαίνει πως μπορεί να είναι ο μόνος λόγος που προκαλεί το ξύπνημά της κάθε νύχτα. Χρειάζεται να τη ρωτήσετε γιατί κλαίει, εάν έχει κάποια σωματική ενόχληση ή πόνο, προκειμένου να φροντίσετε με τον παιδίατρό σας για κάποια πιθανή σωματική αιτία που την απασχολεί.

Ως προς το συναισθηματικό κομμάτι, είναι πολύ σημαντικό να δίνετε στην κόρη σας, σε κάθε ευκαιρία, μοναδικό χρόνο. Αυτό σημαίνει να κάνετε κάτι οι δύο σας, όσο για παράδειγμα το μωρό κοιμάται. Ο χρόνος αυτός είναι πολύτιμος, και θα τη βοηθήσει να κατανοήσει ότι δεν στερείται τη μητέρα της, αντιθέτως τη χαίρεται στην καινούρια συνθήκη! Το ότι σας ζητά να είστε τρυφερή μαζί της και να την κρατάτε αγκαλιά είναι υπέροχο. Χαρίστε της την αγκαλιά σας όσο περισσότερο μπορείτε! Το γεγονός ότι κοιμάστε με το μωρό είναι εξάλλου μια προσωρινή, κι όχι μόνιμη συνθήκη, το ίδιο και το κλάμα και η συνεχής αγκαλιά. Μέρα με την ημέρα οι ανάγκες του μωρού σας αλλάζουν, και τα παιδιά σας ζητούν να είστε ευέλικτη προκειμένου να τους περάσετε όμορφα μαζί τους αυτήν την εμπειρία! Δύσκολο, μα συνάμα υπέροχο!

Σας ευχαριστώ.

*Η Ρομίνα Σαλούστρου είναι ψυχολόγος – ψυχοθεραπεύτρια.

Κάντε τη δική σας ερώτηση στους ειδικούς του Mama365.gr

Οι ανωτέρω πληροφορίες απευθύνονται μόνο για γενική χρήση. Οι πληροφορίες που παρέχονται δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται για την διάγνωση, θεραπεία, περίθαλψη ή πρόληψη οποιασδήποτε νόσου χωρίς την συμβουλή εξειδικευμένου ιατρού και δεν αντικαθιστούν την ιατρική εξέταση και την ιατρική συμβουλή .Θα πρέπει να συμβουλεύεστε άμεσα ειδικό ιατρό για οποιοδήποτε πρόβλημα ή ζήτημα που σας απασχολεί. Ποτέ μην παραβλέψετε ή τροποποιήσετε ολικώς ή μερικώς ιατρική συμβουλή ή αναβάλλετε να συμβουλευθείτε ειδικευμένο ιατρό του ανωτέρω άρθρου. Ο συντάκτης του άρθρου δεν φέρει οιαδήποτε ευθύνη για οποιαδήποτε ενέργεια ή παράλειψη βασισμένη στις πληροφορίες και τα δεδομένα αυτού του δικτυακού τόπου.

v