Πώς να προστατεύσετε το μωρό σας από τη ζέστη

Πώς να προστατεύσετε το μωρό σας από τη ζέστη

Αν η απότομη αύξηση της θερμοκρασίας των τελευταίων ημερών, κάνει εμάς να νιώθουμε έξαψη και εξάντληση, για τα μικρά παιδιά και κυρίως για τα μωρά, είναι πραγματικά ανυπόφορη. Ο λόγος είναι, ότι το σώμα των μωρών μπορεί να ανεβάσει θερμοκρασία πολύ πιο γρήγορα από το δικό μας, όμως αργεί να προσαρμοστεί στη ζέστη, γιατί έχει πολύ λιγότερη εφίδρωση. Δεδομένου, λοιπόν, ότι τα μικρά μας εξαρτώνται αποκλειστικά από εμάς για να τα φροντίσουμε και να τα προστατεύσουμε από τον καύσωνα, είναι σημαντικό τώρα το καλοκαίρι να ακολουθούμε τις παρακάτω οδηγίες:

Βόλτες και ντύσιμο

Οι ώρες από τις 10 το πρωί έως τις 3 το μεσημέρι, είναι οι χειρότερες για να πάει βόλτα το μωρό εν μέσω καύσωνα. Αν, ωστόσο, είναι απαραίτητο να βγείτε, πρέπει να φροντίσετε να είναι ντυμένο ελαφρά, π.χ. μόνο ένα ανοιχτόχρωμο φορμάκι από πολύ λεπτό ύφασμα που να καλύπτει όσο μεγαλύτερη επιφάνεια δέρματος γίνεται, και να φορά καπέλο. Προσπαθήστε να κινείστε αποκλειστικά σε χώρους με κλιματισμό ή με ανεμιστήρες (ιδανικά οροφής), καθώς βοηθούν στην εξάτμιση του ιδρώτα και στην πτώση της θερμοκρασίας του σώματος. Επίσης, αποφύγετε το μωρό σας να παίζει αυτές τις ώρες σε υπαίθριος χώρους και ιδιαίτερα παιχνίδια που απαιτούν έντονη σωματική κίνηση.

Συχνά μπανάκια και καλή ενυδάτωση στην ευαίσθητη περιοχή

Επιστρέφοντας από τη βόλτα, το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι ένα δροσερό μπανάκι –προσοχή, όμως: το νερό δεν πρέπει να είναι κρύο, γιατί το μωρό μπορεί εύκολα να πάθει υποθερμία. Γεμίστε, λοιπόν, το μπανιεράκι του με δροσερό προς χλιαρό νερό και αφήστε το να πλατσουρίσει εκεί για μερικά λεπτά, ώστε το κορμάκι του να «ρίξει» θερμοκρασία και να αναζωογονηθεί. Για τα περισσότερα μωρά, το μπάνιο είναι η καλύτερη στιγμή της ημέρας! Στη συνέχεια, σκουπίστε το απαλά με μια καθαρή πετσέτα και μην λησμονήσετε πριν την πάνα να αλείψετε την ευαίσθητη περιοχή του μωρού με μια προστατευτική κρέμα.



Τα συγκάματα αποτελούν ακόμα μεγαλύτερο κίνδυνο για τα μωρά τις πολύ ζεστές μέρες, γι’αυτό είναι σημαντικό να αλλάζετε τακτικά την πάνα και να εφαρμόζετε κάθε φορά μια ειδική καταπραϋντική κρέμα που να προστατεύει το μωρό από κοκκινίλες και ερεθισμούς. Και επειδή το δέρμα του στην εν λόγω περιοχή χρειάζεται να αναπνέει, η κρέμα πρέπει να είναι αρκετά λεπτόρρευστη, ώστε να μη φράζουν οι πόροι. Αν παρατηρήσετε μικροερεθισμούς και στις πτυχώσεις του δέρματός του (στις λεγόμενες «δίπλες»), μη διστάσετε να εφαρμόσετε λίγη κρεμούλα κι εκεί, για να το ανακουφίσετε.

Περισσότερη προσοχή στην θάλασσα

Οι επισκέψεις σας στην θάλασσα πρέπει, επίσης, να γίνονται κατά τις λιγότερο «επικίνδυνες» ώρες, δηλαδή είτε νωρίς το πρωί (το αργότερο μέχρι τις 11:00), είτε μετά τις 16:00 το απόγευμα. Αν το μωρό σας είναι άνω των 6 μηνών, τότε είναι απαραίτητη η εφαρμογή αντηλιακού με υψηλό δείκτη και προστασία κατά της Α και Β υπεριώδους ακτινοβολίας, ακόμα κι αν δεν πρόκειται να εκτεθεί για ώρα στον ήλιο. Τα μωρά κάτω των 6 μηνών, δεν πρέπει να εκτίθενται καθόλου στον ήλιο, παρά να παραμένουν κάτω από την ομπρέλα φορώντας λεπτά ρούχα και καπέλο. Η παραμονή του μωρού στην θάλασσα πρέπει να είναι ολιγόλεπτη, καθώς το νερό έχει την ιδιότητα να αντανακλά την ηλιακή ακτινοβολία και ο κίνδυνος να «καεί» το μωρό σας είναι μεγαλύτερος.

Πολλά υγρά

Τα μωρά και τα πολύ μικρά παιδιά δεν είναι σε θέση να σας πουν ότι διψάνε, γι’αυτό πρέπει εσείς να εξασφαλίζετε, ότι λαμβάνουν αρκετά υγρά. Αν το μωρό σας είναι πολύ μικρό και θηλάζει, ενδέχεται τις πολύ ζεστές μέρες να το θηλάζετε πιο τακτικά, ωστόσο κατά πάσα πιθανότητα δεν θα χρειαστεί άλλα υγρά. Αν, όμως, έχει ξεκινήσει τις στέρεες τροφές, μικρές ποσότητες αποστειρωμένου νερού είναι απαραίτητες μετά το γεύμα. Αποφύγετε, όμως, να του δώσετε κάποιο άλλο ποτό, π.χ. χυμό. Σε κάθε περίπτωση, ζητήστε τη συμβουλή του παιδιάτρου σας, προκειμένου το μωρό σας να παραμένει καλά ενυδατωμένο όλη την ημέρα. 

v