Τι πρέπει να τρώτε για να αποκτήσετε τέλειο δέρμα

Τι πρέπει να τρώτε για να αποκτήσετε τέλειο δέρμα

Η σωστή και έξυπνη διατροφή δεν μας βοηθά μόνο να χάσουμε κιλά, αλλά και να «φτιάξουμε» δέρμα. Για του λόγου το αληθές, σχετική έρευνα απέδειξε ότι υπάρχει άμεση σχέση μεταξύ του διαιτολογίου και της εμφάνισης της ακμής. Σύμφωνα με το βιβλίο Cosmetic Dermatology: Principles and Practice, Second Edition, υπογεγραμμένο από δερματολόγο, αυτές είναι οι τροφές που θα θα σας χαρίσουν τέλειο δέρμα.

*Φωτογραφία: cf.ltkcdn.net

Έτσι, για κάθε πρόβλημα που αντιμετωπίζετε, θα μάθετε τι πρέπει να τρώτε!

Καφέ σημάδια

Από τι προκαλούνται

Μπορεί να είναι ένδειξη έλλειψης βιταμινών και κυρίως της βιταμίνης Β12, που περιέχεται σε αφθονία στο κρέας. Ωστόσο, αν δεν είστε κρεατοφάγοι, μπορείτε να ακολουθήσετε ένα άλλο μονοπάτι…

Τι μπορείτε να κάνετε

Οι βιταμίνες C και E και τα αντιοξειδωτικά, όπως το ελλαγικό οξύ και το εκχύλισμα των σπόρων του σταφυλιού, μπορούν επίσης να βοηθήσουν να απομακρύνετε τα ενοχλητικά σημάδια. Τις βιταμίνες που χρειάζεστε θα τις βρείτε στα εσπεριδοειδή, τις φράουλες, τα ακτινίδια, τις ντομάτες και το ρόδι.

Επιπλέον, θα πρέπει να περιορίσετε την έκθεσή σας στον ήλιο, γιατί τα σημάδια «φουντώνουν» περισσότερο. Για να προστατεύσετε το δέρμα σας από τις βλαβερές ακτίνες του, θα πρέπει να καταναλώνετε τροφές πλούσιες σε αντιοξειδωτικά: από φρούτα, προτιμήστε τα μούρα, τα σταφύλια, τον ανανά και τα δαμάσκηνα και από λαχανικά τα λαχανάκια Βρυξελλών, το λάχανο, τις πιπεριές τσίλι (αν τις αντέχετε!) και το σπανάκι. Το φαγόπυρο είναι επίσης πλούσιο σε αντιοξειδωτικά και μπορείτε κάλλιστα να το προσθέσετε στη σαλάτα ή το γιαούρτι.

Λιπαρότητα

Από τι προκαλείται

Οι τροφές με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη προκαλούν την αύξηση της παραγωγής του σμήγματος από τους σμηγματογόνους αδένες, με αποτέλεσμα το δέρμα να γίνεται πιο λιπαρό και να «γυαλίζει».

Τι μπορείτε να κάνετε

Η λύση είναι να εντάξετε στο διαιτολόγιό σας τροφές πλούσιες σε βιταμίνη Α, η οποία μειώνει τη λιπαρότητα. Γι’ αυτό, λοιπόν, προσθέστε στη διατροφή σας τα μάνγκο, τα καρότα, τους κρόκους των αυγών, το σπανάκι, τις γλυκοπατάτες και τα αποξηραμένα βερύκοκα. Αντίθετα, θα πρέπει να αποφύγετε το λευκό ψωμί, τις πατάτες και τα μακαρόνια (προτιμήστε τα μακαρόνια ολικής άλεσης). Σύντομα θα δείτε μεγάλη διαφορά!

Ακμή

Από τι προκαλείται

Οι τροφές με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη είναι… ένοχες και στην περίπτωση της ακμής. Για τον λόγο αυτό, πολλά άτομα με λιπαρό δέρμα, εμφανίζουν και ακμή. Αυτό οφείλεται στο ότι, όταν οι σμηγματογόνοι αδένες γίνονται πιο ενεργοί, οι πόροι «κλείνουν» και έτσι τα βακτήρια έχουν πρόσφορο έδαφος για να αναπαραχθούν και να προκαλέσουν φλεγμονές στο δέρμα.

Τι μπορείτε να κάνετε

Οι τροφές με πολυακόρεστα λιπαρά οξέα είναι αυτές που θα «καλμάρουν» τη μόλυνση. Οι οδηγίες είναι απλές: καταναλώνετε συχνά φρούτα, λαχανικά, ξηρούς καρπούς (και ειδικά καρύδια) και θαλασσινά. Επιπλέον, αν σας αρέσει να το «ψάχνετε» με τη διατροφή σας, το λινέλαιο, που παράγεται από τον λιναρόσπορο, αποτελείται σε μεγάλο ποσοστό από πολυακόρεστα λιπαρά οξέα και μπορείτε να το εναλλάσσετε με το ελαιόλαδο.

Ξηροδερμία

Από τι προκαλείται

Η ξηροδερμία οφείλεται τόσο στην έλλειψη χοληστερόλης όσο και στην υπερβολική δόση βιταμίνης Ε που υπάρχει στον οργανισμό.

Τι μπορείτε να κάνετε

Για να την αντιμετωπίσετε, αυξήστε την κατανάλωση μονοακόρεστων λιπαρών οξέων. Το κρέας, τα ψάρια (και ειδικά ο τόνος, ο σολομός, το σκουμπρί και η πέστροφα), τα φασόλια, τα αυγά, τα αβοκάντο, τα φιστίκια και άλλοι ξηροί καρποί είναι οι τροφές που θα μειώσουν αισθητά το πρόβλημα της ξηρότητας.

Ρυτίδες

Από τι προκαλούνται

Το αλκοόλ προκαλεί αφυδάτωση στην  επιδερμίδα, η οποία με τη σειρά της ευθύνεται για την εμφάνιση των ρυτίδων. Εξίσου ένοχη, όμως, είναι και η ζάχαρη, που περιέχει γλυκόζη και μειώνει την ευκαμψία του δέρματος.

Τι μπορείτε να κάνετε

Τα αντιοξειδωτικά μπορούν να αφαιρέσουν χρόνια από το πρόσωπό σας. Η σόγια θεωρείται ότι μειώνει αποτελεσματικά τις ρυτίδες στην περιοχή των ματιών αλλά και ότι αποτρέπει τη γήρανση του δέρματος.

Από λαχανικά, το σπανάκι, τα σπαράγκια, το σέλερυ, οι μελιτζάνες, το σκόρδο και τα κρεμμύδια είναι τροφές- φάρμακο κατά της γήρανσης!

Μαύροι κύκλοι κάτω απ’ τα μάτια

Από τι προκαλούνται

Η έλλειψη ύπνου είναι ένας λόγος για τον οποίο έχετε μαύρους κύκλους, όμως δεν είναι ο μοναδικός. Οι μαύροι κύκλοι μπορεί να είναι σημάδι αλλεργίας ή δυσανεξίας σε κάποιες τροφές, που οδηγούν σε φλεγμονές και στο «μαύρισμα» της συγκεκριμένης περιοχής.

Τι μπορείτε να κάνετε

Σε περίπτωση που υποπτεύεστε ότι έχετε δυσανεξία σε κάποιες τροφές, όπως στη λακτόζη που είναι και η πιο συνηθισμένης, θα πρέπει να απευθυνθείτε στον γιατρό για να κάνετε τις σχετικές εξετάσεις.

Αν, ωστόσο, δεν έχετε κάποια αλλεργία, φροντίστε να ενυδατώνεστε επαρκώς γιατί οι μαύροι κύκλοι μπορεί να είναι ένδειξη αφυδάτωσης. Σύμφωνα με τους ειδικούς, 1,5-2 λίτρα νερού την ημέρα είναι απαραίτητα για τον οργανισμό μας. Στην ίδια λογική, δυστυχώς, θα χρειαστεί να περιορίσετε τον καφέ, που προκαλεί κατακράτηση υγρών.

Επιπλέον, προσπαθήστε να καταναλώνετε κόκκινο κρέας, τόνο, κρόκους αυγών αλλά και φαγόπυρο, που όπως είπαμε, μπορείτε να τον προσθέσετε στη σαλάτα ή το γιαούρτι.

Επειδή κάθε οργανισμός είναι μοναδικός και έχει διαφορετικές ανάγκες, αν παρουσιάζετε αλλεργία ή αν σας ενοχλεί κάποια απ’ αυτές τις τροφές, θα πρέπει συμβουλευτείτε τον γιατρό σας ή τον διαιτολόγο σας και να ακολουθήσετε τις οδηγίες που θα σας δώσει. Είναι αυτονόητο, επίσης, ότι δεν θα πρέπει να τις καταναλώσετε αν είναι αντίθετες στις υποδείξεις του.

Πηγή: brightiside.me
 

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΜΠΕΙΤΕ ΣΤΗΝ ΠΑΡΕΑ ΜΑΣ

Γραφτείτε στο Newsletter μας

Διαγωνισμοί, δώρα και τα πάντα για το παιδί και την οικογένεια!

v