Τι πρέπει να κάνεις αν νιώθεις ότι αρρωσταίνεις

Τι πρέπει να κάνεις αν νιώθεις ότι αρρωσταίνεις

Ξυπνάς και παρά το ότι έχεις κοιμηθεί ένα χορταστικό 8ωρο νιώθεις ότι έξω απ’ το κρεβάτι σου βρίσκεται ένας αφιλόξενος, κρύος κόσμος με τον οποίο δεν θέλεις να έχεις πάρε-δώσε. Ελαφρύ συνάχι, γδαρμένος λαιμός, πόνοι σε κεφάλι/ πόδια/ κόκαλα και μια γενική αίσθηση ότι η αρρώστια σου χτυπάει την πόρτα.

Πώς πρέπει να δράσεις για να αντιμετωπίσεις το χτικιό;

1. Πολλά, πολλά υγρά…

Οι ειδικοί συμφωνούν ότι ένας απ’ τους σημαντικότερους τρόπους να ανακάμψει ο οργανισμός είναι η ενυδάτωσή σου. «Όσους χυμούς πορτοκάλι κι όσες βιταμίνες κι αν πάρετε, αν δεν ξεκουράζεστε αρκετά και δεν πίνετε πολλά υγρά, δεν θα νιώσετε καλύτερα», λέει ο Dr. Pritish K. Tosh της Mayo Clinic.

Το σώμα μας ανεβάζει τους ρυθμούς του μεταβολισμού όταν είμαστε άρρωστοι, για να καταπολεμήσει την ασθένεια. Έτσι, χρησιμοποιεί περισσότερο νερό απ’ το συνηθισμένο. Είναι, λοιπόν, πολύ σημαντικό να επενδύσετε στην ενυδάτωση ειδικά αν ταλαιπωρήστε από πυρετό. Ένας τρόπος να τσεκάρετε αν ενυδατώνεστε αρκετά, σύμφωνα με τον ειδικό, είναι να δείτε το χρώμα των ούρων σας: αν είναι σκουρότερο απ’ το… γνωστό σας κίτρινο, τότε μάλλον έχετε ανάγκη από υγρά.

2. …και πολλή, πολλή ξεκούραση

Ιδανικά, θα πρέπει να μην παραμείνετε στο ζεστό σας κρεβάτι μέχρι η αρρώστια να κάνει τον κύκλο της. Η ξεκούραση και ο ύπνος είναι τα καλύτερα αντίδοτα στους ιούς που προκαλούν κρυολόγημα και γρίπη. Σύμφωνα με τον Εθνικό Οργανισμό Ύπνου (όχι τον δικό μας, τον αμερικάνικο), οι ενήλικες μεταξύ 26-64 ετών χρειάζονται από επτά έως εννιά ώρες ύπνου, τουλάχιστον.

3. Προσοχή στη διατροφή, προσοχή στα «βαριά» για το στομάχι φαγητά

Όταν ο οργανισμός προσπαθεί να αμυνθεί κατά ενός ιού, τότε πρέπει να σιγουρευτείτε ότι τον προμηθεύετε με επαρκή ποσότητα θερμίδων και ενέργειας. Είναι σημαντικό να τρώτε αρκετά αλλά και ισορροπημένα, καταναλώνοντας τροφές ελαφριές που δεν θα «ζορίσουν» το στομάχι σας.    

Μια σούπα (εδώ μπορείτε να δείτε μερικές σούπες-βάλσαμο για τις ιώσεις) μπορεί να είναι ιδανική τροφή, αφού ενυδατώνει, ανακουφίζει και παρέχει τις απαραίτητες θερμίδες που χρειάζεται ο οργανισμός για να δυναμώσει. Τα μαγειρεμένα λαχανικά, τα φρέσκα φρούτα και οι μαλακοί για το στομάχι υδατάνθρακες, όπως το ρύζι, είναι επίσης καλές επιλογές διατροφής.



4. Τα αντιβιοτικά δεν «νικούν» τους ιούς

Όταν η ασθένεια προκαλείται από κάποιον ιό, τα αντιβιοτικά δεν είναι λύση. Το κρυολόγημα και η γρίπη θα περάσουν με ξεκούραση, ενυδάτωση, ισορροπημένη διατροφή και μη συνταγογραφούμενα φάρμακα όπως τα αποσυμφορητικά για το συνάχι, τα αντιβηχικά για τον λαιμό και φάρμακα με αναλγητική και αντιπυρετική δράση, που θα σας ανακουφίσουν από τα συμπτώματα.

Εκτός απ’ τη λανθασμένη/ αδικαιολόγητη χρήση αντιβιοτικών, είναι σημαντικό οι ασθενείς (και οι υπηψήφιοι ασθενείς) να θυμούνται ότι τα φάρμακα δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την ξεκούραση. Επομένως, το να πάρετε μια χούφτα χάπια για να τα καταφέρετε να παρευρεθείτε στα γενέθλια της φίλης σας πίνοντας και ξενυχτώντας, είναι το λιγότερο ατελέσφορο.

5. Αναγνωρίστε τη διαφορά μεταξύ γρίπης και κρυολογήματος

Το «κρυολόγημα» προκαλείται από 200 διαφορετικούς τύπους ιών που προσβάλλουν τις ρινικές διόδους και, εν αντιθέσει μ’ όσα μας λέει η μαμά μας, δεν προκύπτει επειδή «περπατάμε ξυπόλητοι» (απλά, αν δεν φροντίζουμε τον εαυτό μας και κυκλοφορούμε, φερ’ ειπείν, με ξώπλατο τον Φλεβάρη είναι επόμενο να μειώσουμε τις άμυνες του ανοσοποιητικού μας και να ταλαιπωρηθούμε ευκολότερα απ’ τον ιό).

Το κρυολόγημα και η γρίπη μοιάζουν αρκετά: καταρροή, πονόλαιμος, αδυναμία κ.λπ. Ωστόσο, η γρίπη είναι σφοδρότερη, εκδηλώνεται γρηγορότερα, κουράζει περισσότερο τον ασθενή και ενδέχεται να συνοδεύεται από υψηλό πυρετό και πόνους. Στην περίπτωση γρίπης πρέπει οπωσδήποτε να παραμείνετε σπίτι –τόσο για να ξεκουραστείτε όσο και για να αποφύγετε τη μετάδοσή της. Αν τα συμπτώματα επιμένουν περισσότερο απ’ το συνηθισμένο, ανεβάσετε πολύ υψηλό πυρετό ή αντιμετωπίσετε προβλήματα στην αναπνοή, επικοινωνήστε με τον γιατρό σας. Το ίδιο ισχύει αν ανήκετε σε ομάδα υψηλού κινδύνου.

Μπορείτε εδώ να διαβάσετε αναλυτικά για τις διαφορές

6. Όσο πιο υγιής είναι ένας οργανισμός, τόσο καλύτερα θα πολεμήσει τον ιό

Πιθανότατα διαβάζετε αυτό το άρθρο, γιατί περισσότερες φορές αρρωστήσατε παρά βγήκατε το ’17. Ίσως νιώθετε το σώμα σας να καταρρέει αυτή τη στιγμή που μιλάμε. Σε κάθε περίπτωση, πρέπει να φροντίσετε τον εαυτό σας περισσότερο. Η διάρκεια και η συχνότητα που αρρωσταίνετε σχετίζεται με τη συνολική υγεία κι ευρυθμία του οργανισμού σας. Αρκετός ύπνος, ισορροπημένες διατροφικές συνήθειες και λελογισμένη άσκηση αρκούν για να χτίσετε ένα πιο ανθεκτικό ανοσοποιητικό.

v