Η 12χρονη κόρη μου κάνει επαναλαμβανόμενες κινήσεις και θέλει τα πάντα να γίνονται με τον δικό της τρόπο. Πώς μπορώ να τη βοηθήσω;

Η 12χρονη κόρη μου κάνει επαναλαμβανόμενες κινήσεις και θέλει τα πάντα να γίνονται με τον δικό της τρόπο. Πώς μπορώ να τη βοηθήσω;
Ερώτηση:
Έχω ένα κορίτσι 12 ετών. Τους τελευταίους μήνες πριν κοιμηθεί, κάνει επαναλαμβανόμενες κινήσεις, π.χ. χτυπάει για 3 λεπτά μια πόρτα, ανοιγοκλείνει τα φώτα, τις παντόφλες της τις τοποθετεί την μια δεξιά και την άλλη αριστερά, με ρωτάει : «ποσό μ’ αγαπάς;». Και της απαντώ «παρά πολύ» και μου λέει να το λέω με τον τρόπο και τον τονισμό της φωνής που θέλει εκείνη να το ακούσει. Έχει κάποιες εμμονές, βάζει την σχολική της τσάντα σε συγκεκριμένη καρέκλα και αν την αλλάξω, την ξαναβάζει πάλι εκεί συγκεκριμένα. Στρώνω το κρεββάτι της και το ξεστρώνει, λέγοντάς μου να μην της το στρώνω γιατί της αρέσει το κάτω σεντόνι λίγο άστρωτο. Δεν έχει ακόμα περίοδο. Δεν θέλει να της μετακινώ κανένα αντικείμενο από το δωμάτιό της - το οποίο είναι ακατάστατο. Είναι πολύ έξυπνη. Μέχρι τώρα έχει κάνει έρευνα σε πολλούς τομείς, μέσω Google, όπως αυτοκίνητα ( τύπο, ίππους, κόστος κ.λπ., real estate (έψαξε όλα τα σπίτια της περιοχής, να βρει εάν κοστίζουν ακριβά σύμφωνα με την κατασκευή τους, διακοσμεί το σπίτι σαν επαγγελματίας (έχει πλήρη γνώση χρωμάτων, οι συνδυασμοί είναι τέλειοι, κάνει έρευνα για το διάστημα, έρευνα για την μετά θάνατο ζωή). Σας παρακαλώ οδηγήστε με τι πρέπει να σκεφτώ και τι πρέπει να κάνω. 
Απάντηση:

Αγαπητή αναγνώστρια,

Δεν θα βιαστώ να βγάλω συμπεράσματα από την εικόνα που περιγράφετε καθώς είναι πολύ χρήσιμο να δώσετε στοιχεία ώστε κάποιος να σας βοηθήσει στο πώς θα προχωρήσετε.

Το κορίτσι σας μοιάζει να δυσκολεύεται πολύ στο τι να κάνει, τι είναι σωστό και τι όχι. Η κατάσταση αυτή σας κάνει κι εσάς να ανησυχείτε και έχετε δίκιο. Η καλύτερη λύση λοιπόν θα ήταν να απευθυνθείτε άμεσα σε ένα κέντρο ψυχικής υγείας ή σε έναν ιδιώτη ιατρό που εμπιστεύεστε προκειμένου να μιλήσει με την κόρη σας και εσάς και να σας κατευθύνει. Μπορείτε να ρωτήσετε τον παιδίατρό σας για μια σύσταση ή να επιλέξετε με δικά σας κριτήρια κάποιον που σας ταιριάζει.

Είναι βέβαιο πως θα είναι για όλους σας βοηθητικό εάν δεν περιορίσετε το ερώτημά σας σε τούτη εδώ τη στήλη. Έχετε ένα πολύ ικανό κορίτσι. Φροντίστε την ώστε να μπορέσει να αξιοποιήσει στο έπακρο τις ικανότητές της.

Σας ευχαριστώ. 

*Η Ρομίνα Σαλούστρου είναι ψυχολόγος – ψυχοθεραπεύτρια.

Κάντε τη δική σας ερώτηση στους ειδικούς του Mama365.gr

Οι ανωτέρω πληροφορίες απευθύνονται μόνο για γενική χρήση. Οι πληροφορίες που παρέχονται δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται για την διάγνωση, θεραπεία, περίθαλψη ή πρόληψη οποιασδήποτε νόσου χωρίς την συμβουλή εξειδικευμένου ιατρού και δεν αντικαθιστούν την ιατρική εξέταση και την ιατρική συμβουλή .Θα πρέπει να συμβουλεύεστε άμεσα ειδικό ιατρό για οποιοδήποτε πρόβλημα ή ζήτημα που σας απασχολεί. Ποτέ μην παραβλέψετε ή τροποποιήσετε ολικώς ή μερικώς ιατρική συμβουλή ή αναβάλλετε να συμβουλευθείτε ειδικευμένο ιατρό του ανωτέρω άρθρου. Ο συντάκτης του άρθρου δεν φέρει οιαδήποτε ευθύνη για οποιαδήποτε ενέργεια ή παράλειψη βασισμένη στις πληροφορίες και τα δεδομένα αυτού του δικτυακού τόπου.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΜΠΕΙΤΕ ΣΤΗΝ ΠΑΡΕΑ ΜΑΣ

Γραφτείτε στο Newsletter μας

Διαγωνισμοί, δώρα και τα πάντα για το παιδί και την οικογένεια!

v