8 απλές ασκήσεις γιόγκα για να ξεπιαστείτε

8 απλές ασκήσεις γιόγκα για να ξεπιαστείτε

Δεν κάνουμε αυτό το άρθρο γιατί τα τελευταία χρόνια η ενασχόληση με τη γυμναστική και η ευεξία είναι στη μόδα, αλλά γιατί όντως πιστεύουμε ότι αυτό το άρθρο θα σας φανεί χρήσιμο. Απευθυνόμαστε, λοιπόν, σε γυναίκες (και άντρες) που είτε περνούν τουλάχιστον 8 ώρες την ημέρα καθιστοί στο γραφείο είτε κάνουν δουλειές στο σπίτι ή και τα δύο, και αισθάνονται αυτό το ενοχλητικό πιάσιμο στην πλάτη, τον κορμό, τον αυχένα, τους ώμους κ.ο.κ. που δεν ξέρουν από πού προήλθε.

Σας προτρέπουμε, λοιπόν, να βάλετε ένα στρωματάκι στο πάτωμα του σαλονιού σας και να δοκιμάσετε αυτές τις 8 απλές αλλά θαυματουργές ασκήσεις γιόγκα που θα χαλαρώσουν όλο σας το σώμα.

Η στάση της κόμπρας

*Φωτογραφία: pinterest.com

Ξαπλώστε μπρούμυτα, με τα χέρια λυγισμένα στο ύψος των ώμων. Στη συνέχεια πιέστε με τις παλάμες σας το πάτωμα, στηρίζοντας το βάρος πάνω τους για να ανεβάσετε το πάνω μέρος του κορμού ενώ με το κεφάλι κοιτάτε προς τα πάνω. Πάρτε 5 βαθιές αναπνοές ενώ μένετε σ’ αυτή τη στάση και στη συνέχεια χαλαρώστε.



Τι κερδίζετε:
όσο περισσότερο βάρος βάζετε στα χέρια σας, τόσο περισσότερο θα ανακουφιστεί η πλάτη σας.

Η πεταλούδα

*Φωτογραφία: aetrexblog.com

Καθίστε στο πάτωμα, λυγίστε μπροστά τα πόδια, ακουμπώντας τις πατούσες και πιάνοντάς τις με τα χέρια σας. Παραμείνετε σ’ αυτή τη στάση για 5 λεπτά.

Τι κερδίζετε: τα πόδια και ειδικά οι μηροί και τα γόνατα ξεπιάνονται. Θα αισθανθείτε, επίσης, ότι χαλαρώνετε στην κοιλιακή χώρα.

Το κεφάλι στα γόνατα

Λυγίστε στο πλάι το ένα σας πόδι και τεντώστε το άλλο. Στη συνέχεια, προσπαθήστε να πιάσετε με τα χέρια τα δάχτυλα του τεντωμένου ποδιού και να κατεβάσετε σιγά-σιγά το κεφάλι προς το γόνατο. Παραμείνετε σ’ αυτή τη στάση για 30-60 δευτερόλεπτα.Είναι σημαντικό να μην ζοριστείτε- κατεβάστε το κεφάλι μέχρι το σημείο  που μπορείτε. Με το πέρασμα του χρόνου, θα δείτε ότι το σώμα σας σταδιακά θα γίνει πιο ευλύγιστο.



Τι κερδίζετε: η σπονδυλική στήλη αλλά και οι μηροί δυναμώνουν, τεντώνονται και «ξεπιάνονται».

Το πρόσωπο της αγελάδας

Καθίστε στο πάτωμα βάζοντας το ένα πόδι πάνω από το άλλο, με τον τρόπο που βλέπετε στο βίντεο. Έπειτα, ενώστε τα χέρια σας πίσω, μείνετε για 30-60 δευτερόλεπτα και στο τέλος ελευθερώστε τα χέρια τεντώστε τα πόδια. Επαναλάβετε βάζοντας το άλλο πόδι από πάνω.



Τι κερδίζετε: ανακουφίζεστε από τους πόνους στην πλάτη και το πιάσιμο σε αυχένα και ώμους. Η αναπνοή σας γίνεται σταθερή και χαλαρώνετε σε χρόνο dt.

Στροφή στο πλάι με λυγισμένα πόδια

Καθίστε πάνω στο ένα σας πόδι και τεντώστε το άλλο μπροστά. Στη συνέχεια, λυγίστε το κι αυτό, βάλτε το στο πλάι και μετά ακουμπήστε το πάνω στο άλλο. Έπειτα, στρίψτε τον κορμό από την αντίθετη φορά των ποδιών και αναπνεύστε από τη μύτη. Δεν είναι δύσκολο αν ακολουθήσετε ένα-ένα τα βήματα όπως θα δείτε στο παρακάτω βίντεο. Μείνετε σ’ αυτή τη στάση για 30-60 δευτερόλεπτα.



Τι κερδίζετε: με αυτή τη στάση «λύνονται» οι ώμοι, οι γοφοί και ο κορμός ενώ θα ανακουφιστείτε από τυχόν ενοχλήσεις στον αυχένα και την πλάτη.

Το τόξο

Ξαπλώστε μπρούμυτα, λυγίστε τα πόδια και έπειτα πιάστε με τα χέρια τους αστραγάλους. Αρχίστε να αναπνέετε σταθερά από τη μύτη και μετά σηκώστε ελαφρώς από το πάτωμα τους μηρούς και το πάνω μέρος του κορμού. Παραμείνετε έτσι για 15-30 δευτερόλεπτα.



Τι κερδίζετε: τεντώνεται η πλάτη, δυναμώνουν οι ώμοι και ο αυχένας και ξεπιάνονται τα πόδια.

Η στάση του σκύλου

Καθίστε στα τέσσερα με τις παλάμες να σπρώχνουν το πάτωμα και στη συνέχεια, σπρώχνοντας στα δάχτυλα των ποδιών, σηκώστε τον κορμό, σχηματίζοντας ένα τρίγωνο. Αυτό που πρέπει να προσέξετε είναι η σπονδυλική σας στήλη να είναι στην ευθεία και όχι στρογγυλεμένη ενώ το κεφάλι πρέπει να είναι ανάμεσα στους ώμους σας, κοιτώντας προς τα κάτω. Παραμείνετε έτσι για λίγα δευτερόλεπτα.



Τι κερδίζετε: οι μύες δυναμώνουν και η στάση όλου του σώματος βελτιώνεται.

Η στάση της καμήλας

Στηριχτείτε στα γόνατα και στα δάχτυλα των ποδιών και βάλτε τα χέρια σας στο ύψος των γοφών. Έπειτα, γείρετε προς τα πίσω και στη συνέχεια πιάστε με τα χέρια τους αστραγάλους. Μείνετε έτσι για 30-60 δευτερόλεπτα και γυρίστε στην αρχική σας θέση.



Τι κερδίζετε: η στάση αυτή «ανοίγει» το στήθος και τον θώρακα και δυναμώνει τους μύες της περιοχής, ενώ ανακουφίζει από τις ενοχλήσεις στους γοφούς.

Και για να χαλαρώσετε ακόμα περισσότερο στο τέλος, εφαρμόστε τη στάση του παιδιού:

*Φωτογραφία: chopra.com

v