Έρχονται και τα 2 μου παιδιά να κοιμηθούν στο κρεβάτι μας και δεν επιστρέφουν με τίποτα στο δωμάτιό τους. Τι μπορώ να κάνω;

Έρχονται και τα 2 μου παιδιά να κοιμηθούν στο κρεβάτι μας και δεν επιστρέφουν με τίποτα στο δωμάτιό τους. Τι μπορώ να κάνω;
Ερώτηση:
Γεια σας. Έχω 2 παιδιά, ένα κοριτσάκι και ένα αγοράκι. Το ένα είναι 2,5 χρονών και το άλλο 3,5. Έχω ένα θέμα με τα παιδιά μου: το βράδυ ξυπνάει το ένα από τα 2 και έρχεται στο κρεβάτι μας και μετά έρχεται κατευθείαν και το άλλο. Δεν πάνε με τίποτα ξανά στα κρεβάτια τους. Πείτε μου σας παρακαλώ τι μπορώ να κάνω με αυτό το θέμα.
Απάντηση:

*Φωτογραφία: midwifeatyourdoorstep.com

Αγαπητή αναγνώστρια,

Ο ύπνος των παιδιών σας, αλλά και ο δικός σας ύπνος, είναι εξαιρετικά σημαντικό θέμα. Όχι μόνο σε επίπεδο βιολογικό, που τα οφέλη είναι πολλαπλά τόσο για τους αναπτυσσόμενους οργανισμούς των παιδιών, όσο και των ενηλίκων, αλλά και σε επίπεδο ψυχολογικό. Τα παιδιά σας, την ώρα του ύπνου, αφήνονται να ξεκουραστούν και να φροντίσουν τους εαυτούς τους, επιτρέποντάς τους να αποστασιοποιηθούν από το πρόσωπο αναφοράς και να έχουν προσωπικό χρόνο και τόπο. Οι γονείς από την άλλη, επιτρέπουν εκείνες τις στιγμές να βγουν από το γονεϊκό τους ρόλο, και να πλησιάσουν ξανά σαν ζευγάρι, γινόμενοι τρυφεροί και διαθέσιμοι ο ένας προς τον άλλο.

Η διαδικασία λοιπόν του ύπνου, ο χρόνος και ο τόπος, είναι ένα σύνθετο θέμα που χρειάζεται φροντίδα για να λειτουργήσει καλά. Εσείς, ως γονείς και ενήλικες, έχετε τον ρόλο να μάθετε, να εκπαιδεύσετε τα παιδιά σας πώς να κοιμούνται σε αυτήν την φάση ζωή τους. Με επανάληψη λοιπόν και με πολλή φροντίδα, τους μιλάτε εξηγώντας τους πόσο τα χαίρεστε που μεγαλώνουν, πόσο υπέροχα είναι που μπορούν να κοιμούνται μόνα τους, και πόσο διαθέσιμη είστε, με έναν άλλο τρόπο, σε οτιδήποτε χρειαστούν.

Είναι σημαντικό να υποστηρίξετε εσείς τη νέα συνθήκη. Ακόμη κι όταν τα πείτε όλα αυτά και έρθουν τα παιδιά στο κρεβάτι σας, να είστε προετοιμασμένοι, να τα επιστρέψετε στο κρεβάτι τους και να τα φροντίσετε εκεί, καληνυχτίζοντάς τα με ένα φιλί ή ένα χάδι. Εάν είστε σταθεροί ως προς αυτό, σύντομα θα καταλάβουν ότι έχει αλλάξει ο τρόπος και θα μάθουν να λειτουργούν διαφορετικά.

Χρειάζεται επανάληψη και σταθερότητα από εσάς. Ωστόσο το όφελος είναι μεγάλο. Δεν είναι κρίμα να το χάνετε;

Σας ευχαριστώ. 

*Η Ρομίνα Σαλούστρου είναι ψυχολόγος – ψυχοθεραπεύτρια.

Κάντε τη δική σας ερώτηση στους ειδικούς του Mama365.gr

Οι ανωτέρω πληροφορίες απευθύνονται μόνο για γενική χρήση. Οι πληροφορίες που παρέχονται δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται για την διάγνωση, θεραπεία, περίθαλψη ή πρόληψη οποιασδήποτε νόσου χωρίς την συμβουλή εξειδικευμένου ιατρού και δεν αντικαθιστούν την ιατρική εξέταση και την ιατρική συμβουλή .Θα πρέπει να συμβουλεύεστε άμεσα ειδικό ιατρό για οποιοδήποτε πρόβλημα ή ζήτημα που σας απασχολεί. Ποτέ μην παραβλέψετε ή τροποποιήσετε ολικώς ή μερικώς ιατρική συμβουλή ή αναβάλλετε να συμβουλευθείτε ειδικευμένο ιατρό του ανωτέρω άρθρου. Ο συντάκτης του άρθρου δεν φέρει οιαδήποτε ευθύνη για οποιαδήποτε ενέργεια ή παράλειψη βασισμένη στις πληροφορίες και τα δεδομένα αυτού του δικτυακού τόπου.

v