Σε ανησυχητική έξαρση η ιλαρά σε Ελλάδα και Ευρώπη τον τελευταίο χρόνο

Σε ανησυχητική έξαρση η ιλαρά σε Ελλάδα και Ευρώπη τον τελευταίο χρόνο

Σε διάφορες χώρες της Ευρώπης συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας, περισσότεροι από 41.000 άνθρωποι προσβλήθηκαν από τον ιό της ιλαράς και κατέληξαν οι 37. Σύμφωνα με δήλωση του World Health Organization, ο αριθμός των κρουσμάτων τους πρώτους έξι μήνες του 2018 ξεπερνάει τον αριθμό κρουσμάτων της τελευταίας δεκαετίας.

Συγκεκριμένα στην Ελλάδα, σύμφωνα με την εβδομαδιαία επικαιροποίηση αριθμού δηλωθέντων κρουσμάτων ιλαράς του ΚΕΕΛΠΝΟ, τις περιόδους 1/5/2017 μέχρι 16/8/2018 εκδηλώθηκαν 3.250 κρούσματα ιλαράς, οδηγώντας στο θάνατο 4 ανθρώπους μεταξύ και ενός βρέφους 11 μηνών. Συγκεκριμένα, μόνο στο πρώτο εξάμηνο του 2018 καταγράφηκαν 2.238 κρούσματα της ασθένειας, στην πλειονότητά τους στη Νότια Ελλάδα. 

Στις περισσότερες περιπτώσεις, η ιλαρά εκδηλώθηκε σε άτομα ανεμβολίαστα ή ατελώς εμβολιασμένα, αλλά και σε όσους δεν έχουν ανοσία στην ασθένεια. 

Το ΚΕΕΛΠΝΟ προτείνει να γίνεται εμβολιασμός με το μικτό εμβόλιο ιλαράς-ερυθράς-παρωτίτιδας (ΜΜR) σε παιδιά και ενήλικες που δεν έχουν εμβολιαστεί με τις απαραίτητες δόσεις. Σύμφωνα με το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών,  όσοι έχουν γεννηθεί μετά το 1970 και δεν έχουν νοσήσει από ιλαρά, πρέπει να είναι εμβολιασμένοι με 2 δόσεις εμβολίου.

Πηγές: keelpno.gr, buzzfeed.com

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΜΠΕΙΤΕ ΣΤΗΝ ΠΑΡΕΑ ΜΑΣ

Γραφτείτε στο Newsletter μας

Διαγωνισμοί, δώρα και τα πάντα για το παιδί και την οικογένεια!

v