Τι θέλει να σας συμβουλεύσει ο οδοντίατρός σας

Τι θέλει να σας συμβουλεύσει ο οδοντίατρός σας

«Προσέχουμε για να έχουμε» έλεγε το σλόγκαν και ταιριάζει απόλυτα και με την στοματική υγεία. Η υγεία των δοντιών και γενικά του στόματος, βρίσκεται σε απλές καθημερινές συνήθειες και σε κάποιες χρήσιμες συμβουλές των ειδικών. Δείτε όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε, σύμφωνα με τους οδοντιάτρους.

Όταν επιλέγετε οδοντόβουρτσα

Στο εμπόριο υπάρχει μεγάλη ποικιλία από οδοντόβουρτσες με μαλακές, σκληρές και μεσαία σκληρότητας νάιλον τρίχες. Προτιμήστε οδοντόβουρτσες μεσαίας σκληρότητας, ενώ αν έχετε ευαισθησία στα ούλα και τα δόντια, επιλέξτε μαλακή. Οι σκληρές οδοντόβουρτσες, εκτός από συγκεκριμένες περιπτώσεις τραυματίζουν τα ούλα.

Αν φοράτε σιδεράκια ή έχετε βάλει εμφυτεύματα, συμβουλευτείτε τον ορθοδοντικό και τον οδοντίατρό σας και διαλέξτε μια ειδική οδοντόβουρτσα, ή ειδικά βουρτσάκια για να κάνετε σωστό καθαρισμό, αλλιώς υπάρχει ο κίνδυνος να μην καθαρίσετε σωστά τα δόντια σας.

Όταν περάσουν 2-3 μήνες…

…ξεφορτωθείτε την παλιά οδοντόβουρτσα! Οι περισσότεροι οδοντίατροι συνιστούν να αλλάζετε οδοντόβουρτσα γύρω στους 2-3 μήνες ή νωρίτερα αν οι νάιλον τρίχες έχουν υποστεί φθορά. Ανεξάρτητα από τον τύπο οδοντόβουρτσας που χρησιμοποιείτε όταν οι τρίχες ξεφτίζουν, χάνουν την αποτελεσματικότητά τους και δεν καθαρίζουν την ίδια ποσότητα πλάκας, με αποτέλεσμα να χαλάει το σμάλτο των δοντιών.

Eίναι επίσης, σημαντικό να αλλάζετε οδοντόβουρτσα μετά από κρύωμα, ίωση ή κάποια στοματική λοίμωξη, διότι τα μικρόβια τρυπώνουν στις τρίχες και μπορούν να οδηγήσουν σε υποτροπιασμό της μόλυνσης.

Όταν βουρτσίζετε τα δόντια σας…

… μην κλέβετε! Πρέπει να πλένετε τα δόντια σας πρωί και βράδυ για 3-4 λεπτά κάθε φορά και όχι λιγότερο. Όσο κουρασμένοι και αν είστε μην παραλείπετε το βραδινό βούρτσισμα, καθώς το βράδυ παράγεται μικρότερη ποσότητα σάλιου με αποτέλεσμα τα δόντια να μην προστατεύονται από  τη δραστηριότητα των τερηδονογόνων μικροοργανισμών.

Όταν η… τεχνική είναι το ήμισυ του παντός

Το πιο συνηθισμένο λάθος που κάνουν οι περισσότεροι είναι να βουρτσίζουν τα δόντια με κινήσεις δεξιά προς αριστερά, όμως, με αυτόν το τρόπο «σπρώχνουμε» τα υπολείμματα τροφών και τα διάφορα βακτήρια προς το εσωτερικό των δοντιών και των ούλων. Bουρτσίστε  κάθε δόντι από όλες τις πλευρές του, με κινήσεις κάθετες από την κορυφή προς τα κάτω, διατηρώντας την οδοντόβουρτσα σε γωνία 45 μοιρών. Το παρακάτω βίντεο θα σας φανεί ιδιαίτερα κατατοπιστικό, αν έχετε απορίες.

Η σωστή οδοντόκρεμα

Εάν δεν έχετε κάποιο πρόβλημα στα δόντια, όπως υπερευαισθησία ούλων, τότε μπορείτε να χρησιμοποιήσετε οποιαδήποτε οδοντόκρεμα. Σε κάθε περίπτωση, όμως, χρειάζεται να συμβουλευτείτε τον οδοντίατρό σας για να επιλέξετε τη σωστή για εσάς οδοντόπαστα. Εξετάστε αν η οδοντόκρεμα περιέχει φθόριο, καθώς είναι βασικό συστατικό, γιατί βοηθάει στην ενίσχυση και θρέψη του σμάλτου των δοντιών.

Κάθε πότε πρέπει να επισκεπτόμαστε τον οδοντίατρό μας

H επίσκεψη στον οδοντίατρο είναι απαραίτητη κάθε 6 μήνες, όχι μόνο για να ελέγχετε τη στοματική υγιεινή, αλλά και για να κάνετε έναν σχολαστικό καθαρισμό δοντιών. Ακόμη κι αν τηρείτε με συνέπεια τις παραπάνω συμβουλές, ένας οδοντίατρος έχει ειδικά μηχανήματα για να καθαρίσει τα μικρόβια που δεν φτάνει η οδοντόβουρτσα. Επιπλέον, μπορεί να εντοπίσει προβλήματα στο αρχικό τους στάδιο και να τα αφαιρέσει, όπως πέτρα ή και τερηδόνα.

Πώς να χρησιμοποιήσετε σωστά το οδοντικό νήμα

O καθαρισμός των δοντιών με οδοντικό νήμα βοηθάει περισσότερο στην προστασία των ούλων, αλλά καταπολεμά και την πλάκα. Λόγω της δομής του, φτάνει σε σημεία που δεν μπορεί η οδοντόβουρτσα και απομακρύνει και τα πιο μικρά υπολείμματα τροφών. Η Αμερικάνικη Ένωση Οδοντιάτρων (ADA) προτείνει να καθαρίζετε τα δόντια με οδοντικό νήμα, τουλάχιστον 1 φορά την ημέρα ακόμη και για 60 δευτερόλεπτα. Αν δεν ξέρετε πώς να το χρησιμοποιήσετε, συμβουλευτείτε το παρακάτω βίντεο.



Η υγεία των δοντιών είναι σημαντική και οφείλουμε να προσέχουμε για να μπορούμε να χαμογελάμε και να μην πονάμε!

v