Πώς θα καταλάβετε αν έχετε χρόνια ημικρανία: Τα σημάδια που θα σας βοηθήσουν να την αναγνωρίσετε

Πώς θα καταλάβετε αν έχετε χρόνια ημικρανία: Τα σημάδια που θα σας βοηθήσουν να την αναγνωρίσετε

Κατά καιρούς, μπορεί να ταλαιπωρηθούμε από έντονους πονοκεφάλους και ξέρουμε πόσο δύσκολο είναι να ανταποκριθεί κανείς στην καθημερινότητά του. Αν, όμως, το πρόβλημα της κεφαλαλγίας επιμένει και γίνεται πιο έντονο, τότε υπάρχει το ενδεχόμενο να μην πρόκειται για έναν απλό πονοκέφαλο, αλλά για χρόνια ημικρανία.

Η χρόνια ημικρανία είναι ένα νευρολογικό σύνδρομο με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά και είναι αρκετά σοβαρό, ώστε να εμποδίζει βασικές καθημερινές λειτουργίες του ατόμου. Δείτε ποια σημάδια κρούουν τον κώδωνα κινδύνου και πώς να τα αντιμετωπίσετε.

Η συχνότητα που εκδηλώνεται

Σύμφωνα με τη Διεθνή Εταιρεία Κεφαλαλγίας, αν ταλαιπωρείστε από έντονους πονοκεφάλους, 15 ημέρες τον μήνα, μέσα σε τρεις μήνες, υπάρχουν μεγάλες πιθανότητες να υποφέρετε από χρόνια ημικρανία.

Ναυτία

Στην περίπτωση που έχετε τάση προς ναυτία, τότε πρέπει να απευθυνθείτε στον γιατρό σας γιατί είναι ένα σύνηθες σημάδι που δείχνει ότι μπορεί να πάσχετε από χρόνια ημικρανία. Ο ειδικός θα μπορεί να διαγνώσει αν το πρόβλημα της ναυτίας σχετίζεται με την ημικρανία ή αν υπάρχει κάποιο άλλο ενδεχόμενο που πρέπει να εξετάσετε.

Έντονοι πόνοι

Αν αντιμετωπίζετε έντονους πόνους ακόμη και με την λήψη φαρμάκων, τότε υπάρχει περίπτωση να μην είναι ένας απλός πονοκέφαλος, αλλά ημικρανία. Συνήθως, ο πόνος εμφανίζεται σε μία πλευρά του κεφαλιού και μπορεί να γίνει τόσο οδυνηρός που να έχετε ανάγκη να κλείσετε τα μάτια σας και να ξαπλώσετε.

Ευαισθησία στο φως και τους ήχους

Οι πάσχοντες από χρόνια ημικρανία, συχνά, έχουν ευαισθησία στο φως, αλλά και τους ήχους.  Ακόμη και μικροί θόρυβοι γίνονται ενοχλητικοί και μπορεί να επιδεινώσουν το πρόβλημα. Είτε τεχνητό, είτε φυσικό, το φως επίσης, μπορεί να αυξήσει τον πόνο και να κουράσει τα μάτια. Ο καλύτερος τρόπος όταν υποφέρετε από ημικρανία είναι να περιορίσετε την έκθεση στο φως και στους δυνατούς ήχους και να ξεκουραστείτε, μέχρι να υποχωρήσει ο πόνος.

Δυσκοιλιότητα

Η ημικρανία μπορεί να εκδηλώνεται με έντονους πόνους στο κεφάλι, όμως, επηρεάζει και το υπόλοιπο σώμα και ιδιαίτερα το πεπτικό σύστημα. Πολλοί άνθρωποι που ταλαιπωρούνται από ημικρανίες, αντιμετωπίζουν πρόβλημα δυσκοιλιότητας.



Διάρκεια

Ένας τρόπος να ξεχωρίσετε τον απλό πονοκέφαλο από την ημικρανία, είναι η διάρκεια της κεφαλαλγίας. Συνήθως οι ημικρανίες διαρκούν από 4 έως 72 ώρες και εμφανίζονται αρκετές φορές την εβδομάδα.

Οπτικές διαταραχές

Σύμφωνα με τον νευρολόγο Ανδρέα Π. Μούστρη « Σ ’ένα  ποσοστό των πασχόντων παρατηρούνται επιπρόσθετα νευρολογικά συμπτώματα μικρής διάρκειας: κατά κανόνα πρόκειται για οπτικές διαταραχές ή μούδιασμα στο ήμισυ του προσώπου συνιστώντας αυτό που ονομάζεται ημικρανική αύρα.»

Πώς να το αντιμετωπίσετε

Συνήθως, όταν έχουμε έντονους πονοκεφάλους καταφεύγουμε στη χρήση αναλγητικών φαρμάκων. Αν, όμως, θεωρείτε ότι υπάρχει πιθανότητα να πάσχετε από χρόνια ημικρανία και δεν νιώθετε κάποια ανακούφιση από τα αναλγητικά χάπια, τότε καλό θα είναι να συμβουλευτείτε έναν ειδικό και συγκεκριμένα κάποιο νευρολόγο, που θα ελέγξει το ιστορικό και τα συμπτώματά σας για να κάνει μια σωστή διάγνωση και προχωρήσετε στην κατάλληλη θεραπεία.

v