Πώς να ανακουφιστείτε απ’ το κρυολόγημα με φυσικούς τρόπους

Πώς να ανακουφιστείτε απ’ το κρυολόγημα με φυσικούς τρόπους

Ακόμη κι αν ο καιρός δείχνει γλυκές διαθέσεις, οι ιώσεις και τα κρυολογήματα καραδοκούν σε κάθε γωνιά. Λίγο το κρύο-ζέστη του καιρού, λίγο τα μικρόβια που φέρνουν τα παιδιά απ’ το σχολείο, οι πιθανότητες να γλυτώσετε από το γνωστό κρυολόγημα, είναι λίγες. Επειδή λοιπόν το συνάχι έχει την τιμητική του αυτόν το καιρό, αντιμετωπίστε το με φυσικούς τρόπους, χωρίς να επιβαρύνετε τον οργανισμό σας με χάπια.

Φρούτα-λαχανικά-νερό: ενυδατώστε και δυναμώστε τον οργανισμό σας

Aυτό που χρειάζεται ο οργανισμός μας όταν ταλαιπωρούμαστε από κρυολόγημα είναι ενυδάτωση και τροφές πλούσιες σε βιταμίνη C, όπως το πορτοκάλι, το λεμόνι, το μπρόκολο, η ντομάτα και η κόκκινη πιπεριά. Λόγω της αντιοξειδωτικής δράσης τους βοηθούν στην αντιμετώπιση της καταρροής. Στην περίπτωση που ταλαιπωρείστε από πονόλαιμο και έχετε φλέγματα, προσθέστε χυμό λεμονιού στο ζεστό τσάι και αμέσως, θα δείτε διαφορά. Για να παραμείνει το σώμα ενυδατωμένο και να αναρρώσετε πιο γρήγορα, πίνετε πολύ νερό.

Κοτόσουπα

Η κοτόσουπα είναι μια εξαιρετική επιλογή για την καταπολέμηση του κρυολογήματος. Επειδή είναι πλούσια σε ασβέστιο, φώσφορο και μαγνήσιο ενισχύει τα αντισώματα του οργανισμού και προκαλεί ανακούφιση από τα συμπτώματα της ρινικής συμφόρησης, ενώ βοηθάει επίσης, στην αραίωση της βλέννας στους πνεύμονες. Οι σπιτικές σούπες είναι βάλσαμο για τους ασθενείς, αν θέλετε να δείτε και ποιες άλλες σούπες βοηθούν το ανοσοποιητικό σύστημα μπορείτε να συμβουλευτείτε παλαιότερο άρθρο.

Ζεστό ρόφημα με μέλι και κονιάκ (αυστηρά για ενηλίκους!)

Για να φτιάξετε το συγκεκριμένο ρόφημα θα χρειαστείτε 1 σφηνάκι κονιάκ, 1 φλιτζανάκι χυμό από λεμόνι και μια μεγάλη κουταλιά της σούπας μέλι. Βάζετε τα υλικά στο μπρίκι και τα ζεσταίνετε, μέχρι να βράσουν. Κατά τη διάρκεια, ανακατεύετε πολύ καλά και μόλις ομογενοποιηθούν τα συστατικά, σερβίρετε. Αν έχετε πονόλαιμο, αμέσως θα δείτε διαφορά!

Εχινάκεια

Tα εκχυλίσματα από ρίζα εχινάκειας έχουν αντιιώδη δράση και καταπολεμούν το κρύωμα, ενισχύοντας το ανοσοποιητικό σύστημα. Κυκλοφορούν σε διάφορες μορφές (καραμέλες και βιταμίνες), όμως, μπορείτε να προμηθευτείτε τη ρίζα της και να φτιάξετε το δικό σας αφέψημα. Ρίξτε 2 κουταλιές του τσαγιού σ' ένα φλιτζάνι νερό και σιγοβράστε το ρόφημα γύρω στα 15 λεπτά. Προσθέστε μια κουταλιά μέλι και σερβίρετε.

Πιπερόριζα για τον βήχα

Σύμφωνα με άρθρο του iatronet υπάρχουν μελέτες που δείχνουν ότι η κατανάλωση πιπερόριζας βοηθάει στην αντιμετώπιση του βήχα που συχνά υπάρχει ως σύμπτωμα της λαρυγγίτιδας και της φαρυγγίτιδας. Η πιπερόριζα, ή αλλιώς τζίντζερ, χρησιμοποιείται από τα αρχαία χρόνια συνήθως σε αφεψήματα για την τόνωση του ανοσοποιητικού συστήματος.

Πέρα απ’ τα αφεψήματα, τις σούπες και τα βότανα ο καλύτερος τρόπος για να αντιμετωπιστεί το κρυολόγημα είναι η ξεκούραση. Προσπαθήστε να κοιμηθείτε, να τρώτε και να ντύνεστε καλά ακόμη κι αν ο καιρός θυμίζει…καλοκαίρι και το κυριότερο, αποφύγετε τους γνωστούς-άγνωστους αρρωστιάρηδες φίλους σας.

v