«Ο μπαμπάς δουλεύει τόσο πολύ που δεν τον βλέπουμε πια»: Πώς επηρεάζεται η οικογένεια

«Ο μπαμπάς δουλεύει τόσο πολύ που δεν τον βλέπουμε πια»: Πώς επηρεάζεται η οικογένεια

Φεύγει νωρίς το πρωί πριν τα παιδιά ξυπνήσουν και γυρίζει αργά το βράδυ, πιθανώς αφού έχουν κοιμηθεί. Οι απαιτήσεις και οι υποχρεώσεις της σύγχρονης ζωής είναι τέτοιες που πολλές φορές ο μπαμπάς της οικογένειας είναι εκείνος που δουλεύει όλη μέρα για να καλυφθούν οι ανάγκες της οικογένειας- ακόμα αν και η γυναίκα (επίσης) εργάζεται. Η προσπάθειά του είναι φυσικά κάτι αξιέπαινο, όμως η απουσία του από το σπίτι δεν επηρεάζει μόνο τη δομή της οικογένειας, αλλά και την ψυχολογία τόσο των παιδιών όσο και της γυναίκας.

*Φωτογραφία: sdfreedomranch.org

Όλο το βάρος πέφτει στη μαμά

Όταν ο μπαμπάς φεύγει για τη δουλειά πριν ακόμα ξυπνήσουν τα παιδιά ή προλαβαίνει μόνο να τα χαιρετήσει βιαστικά πριν φύγουν για το σχολείο, ο καθημερινός αγώνας της μαμάς αρχίζει. Επωμίζεται τα πάντα, πρέπει να μαγειρέψει, να πάει τα παιδιά στο σχολείο και στις εξωσχολικές δραστηριότητες, να κλείσει τα ραντεβού στον παιδίατρο, να τα διαβάσει, να πάει σούπερ μάρκετ, να πληρώσει λογαριασμούς και φυσικά να φέρει εις πέρας τις δουλειές του νοικοκυριού. Αν εργάζεται κιόλας, ο χρόνος είναι ακόμα πιο περιορισμένος και με τον μπαμπά απόντα, η κατάσταση αυτή είναι δύσκολα διαχειρίσιμη.

Προτεραιότητα της μαμάς είναι να καλυφθούν όλες οι βασικές ανάγκες της οικογένειάς της (συμπεριλαμβανομένου και του άντρα της) με αποτέλεσμα τελικά να τα καταφέρνει αλλά στο τέλος της ημέρας να μην έχει άλλα αποθέματα- ούτε ψυχικά ούτε σωματικά. Δεν έχει την ενέργεια να ασχοληθεί δημιουργικά με τα παιδιά, να φροντίσει τον εαυτό της και φυσικά ούτε να καλωσορίσει γλυκά τον σύζυγό της όταν τελικά επιστρέφει σπίτι απ’ τη δουλειά.

Διαταράσσεται η σχέση των γονιών

*Φωτογραφία: arabicpost.net

Όπως είναι λογικό, η απομάκρυνση μεταξύ των γονιών δεν είναι μόνο κυριολεκτική αλλά και μεταφορική κι αυτή προκαλεί πολύ μεγαλύτερο πλήγμα στη σχέση του ζευγαριού. Όσο κι αν η γυναίκα αναγνωρίζει ότι ο σύζυγός της προσπαθεί για την οικογένειά του και ότι παλεύει για εκείνη, δεν παύει να νιώθει πληγωμένη, εξαντλημένη, θυμωμένη και κυρίως… μόνη. Η μοναξιά και ο θυμός δημιουργούν ακόμα μεγαλύτερη απόσταση ανάμεσα στο ζευγάρι και μεταφέρονται στη σχέση τους. Η κούραση και των δύο φέρνει εκνευρισμό, ο εκνευρισμός φέρνει διαφωνίες και οι διαφωνίες όλο και συχνότερους καβγάδες. Στο τέλος μπορεί να καταλήξουν να έχουν μια «σιωπηλή» σχέση και να γίνουν απλοί συγκάτοικοι μέσα στο ίδιο σπίτι. Από τη μία, ο άντρας νιώθει ότι δεν εκτιμάται ο αγώνας του και από την άλλη η μαμά νιώθει τύψεις γιατί «κατηγορεί» τον σύντροφό της ενώ εκείνος προσπαθεί πολύ. Ταυτόχρονα, όμως, έχει την ανάγκη να νιώσει την υποστήριξη και την παρουσία του άντρα της στο σπίτι και την οικογένειά της. 

Τα παιδιά νιώθουν απόρριψη

Τα παιδιά δεν είναι σε θέση να καταλάβουν ότι ο μπαμπάς τους λείπει όλη μέρα γιατί δουλεύει και φυσικά δεν μπορούν να δεχτούν εύκολα μια τέτοια κατάσταση. Δεν θα το εκφράσουν με λόγια, όμως η συμπεριφορά τους το αποδεικνύει. Νιώθουν απόρριψη «γιατί ο μπαμπάς δεν ασχολείται μαζί τους» και ίσως κάποιες φορές κατηγορούν τον εαυτό τους γιατί πιστεύουν ότι κάνουν εκείνα κάτι λάθος και ο μπαμπάς δεν θέλει να περνάει χρόνο μαζί τους. Τα παιδιά έχουν ανάγκη την ποιοτική παρουσία και των δύο τους γονιών και ένα απλό «καλημέρα» και «καληνύχτα» από τα χείλη του μπαμπά δεν αρκούν…

Τι μπορεί να κάνει ο μπαμπάς

Να μην παραλείπει να τηλεφωνεί από τη δουλειά στο σπίτι

Όσο απαιτητική κι αν είναι η εργασία του, ο μπαμπάς μπορεί να «ξεκλέψει» δύο λεπτά για να τηλεφωνήσει στο σπίτι, να ρωτήσει τη γυναίκα του αν είναι όλα καλά και να μιλήσει στα παιδιά. Ακόμα κι έτσι δείχνει ότι ασχολείται, ότι νοιάζεται και ότι το μυαλό του είναι στην οικογένειά του παρά το ότι δεν είναι πραγματικά εκεί.

Να παρίσταται στις σχολικές γιορτές

Ως γονείς, ξέρουμε πόσο σημαντικό είναι για τα παιδιά να τα καμαρώνουμε στις σχολικές γιορτές και να βλέπουμε πόσο καλά τα καταφέρνουν. Ακόμα κι αν είναι δύσκολο για τον μπαμπά να λείψει 2 ώρες από τη δουλειά του, μπορεί να χρεωθεί τις μέρες αυτές ως άδεια και να τις αφιερώσει στα παιδιά. Είναι κάτι που θα εκτιμήσουν και εκείνα αλλά και η μαμά!

Να εξασφαλίζει ελεύθερο χρόνο τα σαββατοκύριακα

Η ανάγκη για ξεκούραση είναι μεγάλη στο τέλος της εβδομάδας, όμως οι προτεραιότητες αλλάζουν όταν γίνεσαι γονιός. Ο μπαμπάς μπορεί να βάλει για λίγο στην άκρη τον ύπνο και να αφιερώσει χρόνο στην οικογένειά του. Μια βόλτα με τα παιδιά μέχρι την παιδική χαρά, τα ψώνια της εβδομάδας μαζί με τη μαμά στο σούπερ μάρκετ, μια οικογενειακή βραδιά με ταινίες στο σπίτι είναι μερικοί από τους τρόπους που ο μπαμπάς μπορεί να γίνει περισσότερο συμμετοχικός, να δείξει έμπρακτα στα παιδιά πόσο του λείπουν και να αναπληρώσει για τον χαμένο χρόνο της εβδομάδας- όσο αυτό είναι εφικτό φυσικά.



*Φωτογραφία: internapcdn.net

Να βοηθάει τη μαμά σε οτιδήποτε μπορεί

Ένα τηλέφωνο ενώ γυρνάει από τη δουλειά για να την ρωτήσει τι χρειάζεται να φέρει από το σούπερ μάρκετ ή να πάρει βραδινό απ’ έξω για να την ξεκουράσει και να μην χρειαστεί να μαγειρέψει πάλι είναι πολύ εύκολο να γίνουν. Το να βάλει τα άπλυτα πιάτα στο πλυντήριο ή να μαζέψει τα στεγνά ρούχα απ’ έξω είναι μικρές δουλειές που όμως ανακουφίζουν τη μαμά.

Και μπαμπάδες, μην ξεχνάτε… Ακόμα κι όταν η γυναίκα σας λέει «όχι» στη βοήθειά σας, να είστε σίγουροι ότι η πρόθεσή σας μετράει!

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΜΠΕΙΤΕ ΣΤΗΝ ΠΑΡΕΑ ΜΑΣ

Γραφτείτε στο Newsletter μας

Διαγωνισμοί, δώρα και τα πάντα για το παιδί και την οικογένεια!

v