Πώς θα στηρίξετε τον σύντροφό σας που περνά κατάθλιψη

Πώς θα στηρίξετε τον σύντροφό σας που περνά κατάθλιψη

Η κατάθλιψη είναι μία διαδεδομένη, πλέον, ασθένεια, η οποία πλήττει όλο και περισσότερους . Κάποιοι την ονομάζουν «ασθένεια της εποχής» και όχι άδικα, αφού η τοξικότητα και το άγχος της καθημερινότητας προσβάλλει νέους ανθρώπους που λυγίζουν στο βάρος των αρνητικών σκέψεων. Δεν είναι εύκολο να διαχειριστείς όλες τις απαιτήσεις και τις υψηλές προσδοκίες των δυτικών κοινωνιών του 21ου αιώνα. Συχνά νιώθεις ανίκανος να προσαρμοστείς ή άχρηστος να ανταπεξέλθεις σε μία ρουτίνα που σε θέλει πάντα δυνατό και αποφασιστικό.

Η κατάθλιψη χρειάζεται την καθοδήγηση και την βοήθεια κάποιου ειδικού για να μπορέσει ο ασθενής να δαμάσει τα δύσκολα συναισθήματά του και να μάθει να μην καταρρέει κάτω από το βάρος τους. Μία διαδικασία που μπορεί να είναι μακροχρόνια και επώδυνη στο ξεκίνημά της και που επηρεάζει το στενό περιβάλλον του παθόντος.

Εάν ο σύντροφός μας διανύει μία τέτοια περίοδο, μπορούμε να σταθούμε δίπλα του και να τον βοηθήσουμε όχι σαν ειδικός αλλά σαν τον άνθρωπο που τον αγαπάει και θέλει να σταθεί δίπλα του τόσο στα εύκολα όσο και στα δύσκολα. Ωστόσο, χρειάζεται προσοχή αφού είναι πολύ εύκολο να αναλάβουμε εξολοκλήρου την ευθύνη της κατάθλιψής τους και να επηρεαστεί υπέρ το δέον και η δική μας ψυχολογία. Μπορούμε να βγούμε από αυτήν την περίοδο αλώβητοι και νικητές.

Στηρίξτε τον αλλά χωρίς να επωμιστείτε τις ευθύνες της κατάθλιψής του

Εάν η επιλογή μας είναι να μείνουμε δίπλα στον σύντροφό μας και να τον στηρίξουμε, είναι σημαντικό να βάλουμε ξεκάθαρα όρια τόσο στον εαυτό μας όσο και σε εκείνον, ώστε να αντιμετωπίσουμε την δύσκολη αυτή περίοδο με καθαρότητα και διαύγεια. Η κατάθλιψη του συντρόφου μας δεν είναι δική μας ευθύνη και δεν πρέπει να πέσουμε στην παγίδα του αυτομαστιγώματος. Η μη διαχείριση των συναισθημάτων του δεν είναι δικό μας λάθος. Δεν φταίμε εμείς. Αποποιούμαστε το βάρος των ενοχών που ενδέχεται να νιώσουμε, και διατηρούμε τη νηφαλιότητα που είναι απαραίτητη σε μία τέτοια κατάσταση. Δεν θα τον σώσουμε εμείς. Κανείς δεν σώζεται εάν δεν θέλει ο ίδιος να σωθεί. Εμείς θα είμαστε απλά δίπλα του και θα τον αγαπάμε.

Φροντίστε τον εαυτό σας

Είναι πολύ σημαντικό να είναι ένας από τους δύο σωματικά και ψυχικά υγιής. Σκεφτείτε πως λειτουργείτε για δύο, οπότε είναι απαραίτητο να φροντίζετε τον εαυτό σας πιο πολύ από ποτέ. Η σωματική και ψυχική σας υγεία, η δύναμη και το κουράγιο σας είναι αυτό που θα κρατήσει την οικογένεια ενωμένη και δυνατή. Ειδικά εάν υπάρχουν και παιδιά, το βάρος της οικογένειας πέφτει όλο πάνω σας. Μην αμελείτε να τρώτε σωστά, να γυμνάζεστε, να κάνετε πράγματα που σας κάνουν να νιώθετε όμορφα και να αγαπάτε τον εαυτό σας. Ακόμα κι αν μοιάζει εγωιστικό να βάζετε πρώτη εσάς ενώ ο σύντροφός σας νοσεί, είναι η πιο συνετή στάση εάν θέλετε να διατηρήσετε την οικογένειά σας υγιή.

Αναγνωρίστε τις δυσκολίες και μην θυμώνετε μαζί του

Είναι αυτονόητο πως η σχέση σας με τον σύντροφό σας θα είναι η πρώτη παράπλευρη απώλεια της κατάθλιψης. Η επικοινωνία σας δεν θα είναι στα προηγούμενα επίπεδα ενώ θα δυσκολεύεστε να τον βλέπετε βουτηγμένο στη θλίψη και τον θυμό, ανίκανο να κάνει οτιδήποτε. Πριν θυμώσετε μαζί του και γίνουν τα πράγματα χειρότερα, θυμηθείτε πως είναι κάτι παροδικό αρκεί να διατηρήσετε την ψυχραιμία σας.

Κρατήστε ανοιχτή την αγκαλιά σας

Να είστε μαζί του, δίπλα του. Η συναισθηματική σας υποστήριξη είναι μία συνθήκη που θα τον βοηθήσει να κρατηθεί όρθιος και δυνατός στην δύσκολη περίοδο που διανύει. Μερικές φορές, οι άνθρωποι δεν χρειάζονται συμβουλές ή λύσεις από εμάς. Αρκεί να είμαστε εκεί για να τους ακούμε, να τους αγκαλιάζουμε και να τους κατανοούμε. Μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο νιώθουν ασφάλεια και ζεστασιά, βασικές προϋποθέσεις για να αγαπήσουν και οι ίδιοι τον εαυτό τους και να δυναμώσουν.

 Να θυμάστε πως ο σύντροφός σας δεν είναι η κατάθλιψή του αλλά εκείνος που κάποτε σας γοήτευσε

Φροντίστε να μην κάνετε το πρόβλημά του δικό σας. Δεν θα βοηθήσει κανέναν αυτή η στάση! Είστε ένας ξεχωριστός άνθρωπος, με διαφορετικά βιώματα και αυτόνομα συναισθήματα. Διατηρείστε τα στοιχεία της προσωπικότητάς αλώβητα και να θυμάστε πως ο άνθρωπος που έχετε απέναντί σας δεν είναι η κατάθλιψη του αλλά εκείνος που σας γοήτευσε, τον αγαπήσατε και κέρδισε την εμπιστοσύνη σας.

v