Πώς να αφιερώνετε χρόνο στα παιδιά όταν δουλεύετε πολλές ώρες

Πώς να αφιερώνετε χρόνο στα παιδιά όταν δουλεύετε πολλές ώρες

«Μαμά μου λείπεις…» ή «μαμά δεν θέλω να πας στην δουλειά» είναι φράσεις που λίγο-πολύ όλες οι εργαζόμενες μαμάδες έχουμε ακούσει από τα παιδιά μας. Και ένα είναι το σίγουρο: αυτά τα λόγια μας πονούν και τροφοδοτούν τις ενοχές μας. Αρχίζει λοιπόν ένας φαύλος κύκλος από ανησυχίες και αμφιβολίες για το πόσο καλές μαμάδες είμαστε, για το αν το παιδί μας καταλαβαίνει πόσο πολύ το αγαπάμε, για το αν το απομακρύνουμε από εμάς.

Δουλεύουμε όμως. Είτε επειδή το επιλέξαμε, είτε επειδή υπάρχει ανάγκη, δουλεύουμε και αυτό είναι το δεδομένο μας. Αντί να αυτομαστιγωνόμαστε γι’ αυτό, μπορούμε να βάλουμε «φρένο» στις τύψεις και να σκεφτούμε πώς μπορούμε να περάσουμε ποιοτικά τον χρόνο μας με τα παιδιά και δείχνοντάς τους ότι είμαστε δίπλα τους/

Καθιερώστε ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα καθημερινά

Μπορεί ο χρόνος να είναι περιορισμένος, ωστόσο έχετε την δυνατότητα να τον εκμεταλλευτείτε με τέτοιον τρόπο, ώστε να είναι ποιοτικός. Καθημερινά, καθιερώστε μία συγκεκριμένη ώρα, όπως για παράδειγμα, το βράδυ κατά την οποία θα περνάτε χρόνο μαζί, μιλώντας ή παίζοντας. Η διασφάλιση μιας χαρούμενης ρουτίνας εξασφαλίζει στα παιδιά την αίσθηση της ασφάλειας και της οικογενειακής θαλπωρής. Αν για παράδειγμα, κάθε βράδυ τους διαβάζετε ένα βιβλίο ή συζητάτε μέχρι να τα πάρει ο ύπνος, τα παιδιά αντιλαμβάνονται ότι αυτή η στιγμή είναι αποκλειστικά δική τους.

Κατά τη διάρκεια της ημέρας τηλεφωνήστε του

Ένας ουσιαστικός τρόπος να δείξετε στο παιδί ότι το σκέφτεστε, είναι να του τηλεφωνείτε κατά την διάρκεια της ημέρας. Αντί όμως να ρωτήσετε το καθιερωμένο «τι κάνεις είσαι καλά; Διάβασες;», μιλήστε του για την ημέρα σας. Συζητήστε και μοιραστείτε μαζί του σκηνές από την καθημερινότητα σας. Το αν διάβασε ή όχι μπορεί να ειπωθεί αργότερα. Χτίζετε έτσι μια σχέση πιο φιλική με το παιδί, έτσι ώστε να απομυθοποιεί το γεγονός ότι λείπετε από το σπίτι.

Δείξτε ενδιαφέρον για τις ιστορίες του

Ακόμη κι αν είστε κουρασμένη ή εκνευρισμένη επειδή είχατε μια άσχημη ημέρα στο γραφείο, αφιερώστε χρόνο όταν γυρνάτε στο σπίτι για να ακούσετε τις ιστορίες του παιδιού. Δείξτε ενδιαφέρον ακόμη κι αν ακούτε το ίδιο σκηνικό για νιοστή φορά. Οι ερωτήσεις, τα γέλια, η οπτική επαφή, το βοηθούν να αντιληφθεί ότι αποτελεί σημαντικό κομμάτι στη ζωή σας. Μέσω της επικοινωνίας, δημιουργείτε μια στενή και ζεστή σχέση μαζί του.

Αφιερώστε 1 ημέρα το σαββατοκύριακο μόνο για το παιδί

Το σαββατοκύριακο είναι η κατάλληλη ευκαιρία για να αναπληρώσουμε με διασκεδαστικούς τρόπους τον χαμένο χρόνο με τον παιδί μας. Μπορείτε να ξεκινήσετε κάνοντας μια βόλτα στο κέντρο της Αθήνας ή στην γειτονιά, περπατώντας και συζητώντας. Συνεχίστε την ημέρα σας με επιτραπέζια στο σπίτι ή δείτε την αγαπημένη τους ταινία. 

Υπάρχουν τρόποι για να αξιοποιήσουμε ουσιαστικά τον χρόνο που μπορούμε να αφιερώσουμε στα παιδιά έτσι ώστε να νιώθουν ευχαριστημένα και πλήρη για να μην ξεχνούν ότι ακόμη και αν λείπουμε πολλές ώρες.

v