Πότε δεν πρέπει να στέλνετε το παιδί στο σχολείο

Πότε δεν πρέπει να στέλνετε το παιδί στο σχολείο

Το Υπουργείο Παιδείας εξέδωσε εγκύκλιο προς τα σχολεία με οδηγίες για την προστασία των μαθητών από την εποχική γρίπη. Το φαινόμενο αυτό μας υπενθυμίζει κάτι σημαντικό: ότι δεν πρέπει να προσπερνάμε κανένα σύμπτωμα που μας φαίνεται ασήμαντο, αλλά και ότι υπάρχουν φορές που δεν πρέπει να στέλνουμε τα παιδιά στο σχολείο. Σίγουρα δεν είναι πάντα εύκολο να αλλάζεις το πρόγραμμά σου όταν είσαι γονιός, ούτε να πρέπει να ψάχνεις την τελευταία στιγμή ποιος μπορεί να κρατήσει το παιδί όσο εσύ δουλεύεις. Ωστόσο, οι ιοί, τα βακτήρια και κάθε είδους ασθένειες βρίσκουν πρόσφορο έδαφος στα σχολεία και για τον λόγο αυτό εμείς οφείλουμε na προστατεύσουμε όχι μόνο τα παιδιά μας, αλλά και τους συμμαθητές τους, περιορίζοντας τον κίνδυνο εξάπλωσής τους. Πότε, λοιπόν, πρέπει να κρατάμε τα μικρά παιδιά στο σπίτι;

Το παιδί «ανέβασε» πυρετό

… ακόμα κι αν δεν είναι πολύ υψηλός. Ο πυρετός είναι σημάδι μόλυνσης και είναι ο τρόπος του οργανισμού να την καταπολεμήσει. Πρακτικά αυτό σημαίνει πως το παιδί είναι πολύ ευάλωτο και πως είναι πολύ πιθανό να «κολλήσει» τα άτομα που συναναστρέφεται. Επιπλέον, δεν μπορεί κανείς να ξέρει πότε ο πυρετός θα υποχωρήσει. Είναι πολύ πιθανό να «πέσει» γρήγορα με τη χορήγηση αντιπυρετικών αλλά ο κίνδυνος μετάδοσης της ασθένειας είναι πολύ υψηλός. Για τον λόγο αυτό, είναι προτιμότερο τα παιδιά να επιστρέφουν στο σχολείο 24 ώρες αφού ο πυρετός υποχωρήσει εντελώς.

Βήχει έντονα

*Φωτογραφία: cps.ca

Αν το παιδί βήχει έντονα ή αν παρατηρήσετε ότι δυσκολεύεται να αναπνεύσει μπορεί να είναι ένδειξη για κάτι πιο σοβαρό. Όπως αναφέρει ο παιδίατρος κ. Διονύσης Παπαδάτος σε σχετικό άρθρο του mama365, «το σφύριγμα στην αναπνοή, οι γρήγορες ανάσες και το να ξεχωρίζουν τα πλευρά του παιδιού κατά την αναπνοή (εισολκές) είναι σημεία αναπνευστικής δυσχέρειας, δείχνουν δηλαδή ότι το παιδί καταβάλει προσπάθεια για να αναπνεύσει, κάτι που το συναντάμε σε λοιμώξεις του κατώτερου αναπνευστικού (βρογχίτιδα, πνευμονία), του ανώτερου (λαριγγίτιδα) και σε κατάποση ξένου σώματος». Σε περίπτωση, μάλιστα, που ο βήχας συνοδεύεται από άλλα συμπτώματα όπως πυρετό, πόνο στο στήθος ή εμετούς, οι γονείς θα πρέπει φυσικά να κρατήσουν το παιδί στο σπίτι, αλλά και να συμβουλευτούν άμεσα τον παιδίατρό τους. Είναι εξίσου σημαντικό να μην ξεχνάμε ότι μέσω του βήχα είναι πιθανό να μεταδοθούν μολυσμένα σταγονίδια στους γύρω μας, γι’ αυτό και η παραμονή του παιδιού στο σπίτι κρίνεται απαραίτητη.

Περνάει ή πέρασε γαστρεντερίτιδα

Τα κύρια συμπτώματα της γαστρεντερίτιδας είναι η διάρροια και ο εμετός. Είναι αυτονόητο πως το παιδί δεν μπορεί να πάει στο σχολείο σε τέτοια κατάσταση, όμως τι γίνεται με το… μετά; Όπως και στην περίπτωση του πυρετού, έτσι και στην γαστρεντερίτιδα, η τήρηση του κανόνα των 24 ωρών είναι πολύ σημαντική γιατί ο ιός της γαστρεντερίτιδας μπορεί να μείνει ενεργός ακόμα κι αφού τα συμπτώματα υποχωρήσουν, κάνοντας τη μετάδοσή του πολύ πιθανή. Σύμφωνα με το Harvard, σε πιο σοβαρές περιπτώσεις και ειδικά στην περίπτωση του νοροϊού, το παιδί μπορεί να χρειάζεται να μείνει ακόμα μια μέρα στο σπίτι πριν επιστρέψει στα μαθήματά του. Όπως όλοι ξέρουμε, η γαστρεντερίτιδα, είναι η ίωση που ταλαιπωρεί πάρα πολλά παιδιά κάθε χρόνο- ας προσπαθήσουμε να την περιορίσουμε.

Έχει ιογενή επιπεφυκίτιδα

*Φωτογραφία: amazonaws.com

Τα δάκρυα, το κοκκίνισμα των ματιών και η ευαισθησία στο φως είναι κάποια από τα πιο συνηθισμένα χαρακτηριστικά της επιπεφυκίτιδας, που δυστυχώς ταλαιπωρεί πολλά παιδιά. Αν και η αλλεργική επιπεφυκίτιδα δεν «κολλάει» αφού οφείλεται σε αλλεργίες, η λοιμώδης ή ιογενής επιπεφυκίτιδα είναι ιδιαίτερα μεταδοτική και γι’ αυτό είναι καλό τα παιδιά να μην έρχονται σε επαφή με τους συμμαθητές τους έτσι ώστε να μην μεταδοθεί η νόσος.

Εκτός από την παραμονή του άρρωστου παιδιού στο σπίτι, τα πιο απλά μέτρα πρόληψης είναι το συχνό πλύσιμο των χεριών, η κάλυψη του στόματος και της μύτης σε περίπτωση βήχα ή φτερνίσματος και ο καλός καθαρισμός επιφανειών που μπορεί να έχουν επιμολυνθεί από κάποιον ιό. Μπορεί να ακούγονται απλά και αυτονόητα, όμως είναι και τα πιο σημαντικά!

v