Οι παραστάσεις που περνούν τα πιο σημαντικά μηνύματα στα παιδιά

Οι παραστάσεις που περνούν τα πιο σημαντικά μηνύματα στα παιδιά

Υπάρχουν κάποιες ιστορίες που συνεχίζουν να μαγεύουν μικρούς και μεγάλους ανεξάρτητα από το πότε γράφτηκαν. Είναι τόσο ξεχωριστές που έχουν αντέξει στο πέρασμα του χρόνου και που δικαίως χαρακτηρίζονται διαχρονικές. Ένας τρόπος να τις γνωρίσουν τα παιδιά είναι το θέατρο. Πολλές από αυτές τις ιστορίες ζωντανεύουν φέτος στο θεατρικό σανίδι, δοσμένες με σύγχρονα στοιχεία και είναι η κατάλληλη ευκαιρία για να τις συστήσουμε στους μικρούς θεατές.

*Φωτογραφία: hejbarn.se

«Η μικρή γοργόνα» του Χανς Κρίστιαν Άντερσεν

Η γοργόνα από τη Δανία έρχεται στην Αθήνα και μας διηγείται την ιστορία της. Το κλασικό παραμύθι του Χανς Κρίστιαν Άντερσεν πραγματεύεται ένα διαχρονικό θέμα: την αγάπη ανάμεσα σε δύο εντελώς διαφορετικά πλάσματα: μία γοργόνα και έναν πρίγκιπα. Οι δυσκολίες φυσικά δεν είναι λίγες, ωστόσο η μικρή γοργόνα αποφασίζει να αλλάξει τη ζωή της για να είναι δίπλα στον αγαπημένο της. Το έργο βασίζεται στην σκηνοθετική πινελιά του Αποστόλη Ψαρρού και στην ερμηνεία των 3 ηθοποιών πρωταγωνιστών που καταφέρνουν να προσαρμόσουν την κλασική ιστορία του Δανού παραμυθά στα σημερινά δεδομένα.

Τι κερδίζουν τα παιδιά: μαθαίνουν ότι η αγάπη δεν έχει όρια και ότι αξίζει να κάνουμε κάποιες θυσίες για τα πιο σημαντικά άτομα στη ζωή μας.

Τι κερδίζετε εσείς: θα δανειστούμε κι εμείς τη φράση του Χανς Κρίστιαν Άντερσεν , που απαντάει σ’ αυτό το «γιατί»: «τα παραμύθια γράφονται για να κοιμούνται τα παιδιά και για να ξυπνάνε οι ενήλικες»...

Πού θα πάτε: Πολυχώρος ΠΟΛΙΣ In Art, Μαρίνου Αντύπα 62-66, Τ.Κ. 14121 Ηράκλειο Αττικής.

Πότε: Κυριακή στις 6 μ.μ.

Τιμή εισιτηρίου: 8 ευρώ. Η προπώληση μέσω viva κοστίζει 6 ευρώ.

Για παιδιά από 3 ετών.

«Μικρός Πρίγκιπας» του Σαιντ- Εξυπερύ

Η γνωστή ιστορία του Σαιντ- Εξυπερύ μιλά με τον πιο τρυφερό τρόπο για τη φιλία, τον σεβασμό, τη διαφορετικότητα και την αγάπη. Ο Μικρός Πρίγκιπας ταξιδεύει και γνωρίζει τον πιλότο, το λουλούδι, τον βασιλιά και την αλεπού και συνειδητοποιεί πως μέσα από κάθε σχέση βγαίνει κερδισμένος και ώριμος. Η παράσταση της ομάδας των 5 εποχών, ωστόσο, διαφέρει γιατί προσθέτει ένα ακόμα στοιχείο που την κάνει πιο ενδιαφέρουσα για τα παιδιά: το θεατρικό παιχνίδι.

Τι κερδίζουν τα παιδιά: η ιστορία του μικρού πρίγκιπα τους διδάσκει ένα από τα πιο σημαντικά μηνύματα για τη ζωή: πρώτον, ότι δεν πρέπει να κρίνουμε κανέναν από την εμφάνιση ή από τη διαφορετικότητά του και δεύτερον, ότι πρέπει να σεβόμαστε τα όρια του καθενός.

Τι κερδίζετε εσείς: υπενθυμίζετε στον εαυτό σας ότι όπως θα θέλατε να δώσουν και σ’ εσάς ευκαιρίες στη ζωή, έτσι πρέπει να δίνετε κι εσείς στους συνανθρώπους σας.

Πού θα πάτε: θέατρο 104, Ευμολπιδών 41, Γκάζι Τ.Κ. 118 54 Αθήνα.

Πότε: Κυριακή στις 12.

Τιμή εισιτηρίου: 10 ευρώ και με την επίδειξη κάρτας ανεργίας 8 ευρώ.

Για παιδιά από 3 ετών.

«Ο Νεαρός Βασιλιάς» του Όσκαρ Ουάιλντ

Ο νεαρός βασιλιάς προσπαθεί να καταφέρει κάτι που στους υπόλοιπους μοιάζει ακατόρθωτο: να αλλάξει τον κόσμο, έτσι ώστε να είναι όλοι ίσοι και να έχουν τις ίδιες ευκαιρίες. Το έργο του Όσκαρ Ουάιλντ είναι διαχρονικό και «βαθύ» λόγω των μηνυμάτων που προσπαθεί να περάσει. Η ατμόσφαιρα του έργου μεταφέρει τους θεατές πίσω στον χρόνο με την παρουσίαση, τη σκηνοθεσία και τα κοστούμια που μας ταξιδεύουν σε μια άλλη εποχή. 

Τι κερδίζουν τα παιδιά: βλέποντας έναν πρωταγωνιστή να προσπαθεί για ένα καλύτερο μέλλον για εκείνον και τους γύρω του, παίρνουν το μήνυμα πως αν θες ν’ αλλάξεις τον κόσμο, το πρώτο βήμα είναι να προσπαθήσεις.

Τι κερδίζετε εσείς: την ελπίδα ότι τα πράγματα μπορούν να βελτιωθούν αν συνειδητοποιήσουμε ότι πρέπει κι εμείς να συμβάλλουμε προς αυτή την κατεύθυνση.

Πού θα πάτε:  Πολυχώρος Κρεμλίνο, Χαϊδαρίου 6, Πειραιάς.

Πότε: Σάββατο στις 4 και Κυριακή στις 12.

Τιμή εισιτηρίου: γενική είσοδος 7 ευρώ.

Για παιδιά από 6 ετών.

«Παραμύθι χωρίς όνομα» της Πηνελόπης Δέλτα

Η Πηνελόπη Δέλτα χάρισε πολλά αριστουργήματα στην παιδική λογοτεχνία, ανάμεσα στα οποία συγκαταλέγεται και το «Παραμύθι χωρίς όνομα». Η πλοκή διαδραματίζεται στο βασίλειο του μεγάλου σε ηλικία βασιλιά Συνετού που αναθέτει στον γιο του να κυβερνήσει τη χώρα αφού πεθάνει. Αυτή ήταν η αιτία που το βασίλειο παρήκμασε και τα ινία μετά ανέλαβε ο εγγονός του βασιλιά Συνετού. Το βασιλόπουλο προσπάθησε να αλλάξει την κατάσταση και να βελτιώσει τη ζωή των υπηκόων του. Θα τα καταφέρει άραγε;

Τι κερδίζουν τα παιδιά: έρχονται σε επαφή με ένα αριστούργημα της ελληνικής λογοτεχνίας και βλέπουν πως ακόμα κι αν ένα πρόβλημα μοιάζει άλυτο, αρκεί να προσπαθήσουμε και να εμπνεύσουμε τους άλλους να μας ακολουθήσουν.

Τι κερδίζετε εσείς: βλέπετε το αριστούργημα της Πηνελόπης Δέλτα μέσα από μια διαφορετική ματιά αυτή τη φορά- αυτή του ενήλικα και καταλαβαίνετε πόσο σημαντικό είναι να δίνουμε στα παιδιά το σωστό παράδειγμα.

Πού θα πάτε: θέατρο Παραμυθίας, Παραμυθιάς 27 και Μυκάλης, Κεραμεικός.

Πότε: Κυριακή στις 12.30.

Τιμή εισιτηρίου: 8 ευρώ.

Για παιδιά από 6 ετών. 

«Ο Έμπορος της Βενετίας» του Ουίλιαμ Σαίξπηρ

Η πλοκή διαδραματίζεται στη Βενετία και αυτό από μόνο του κάνει την παράσταση να διαφέρει. Ένα από τα πιο γνωστά έργα του Σαίξπηρ, που απευθυνόταν σχεδόν πάντα σε ενήλικες, διασκευάζεται τώρα για παιδιά. Ο Σάυλοκ, ο έμπορος της Βενετίας, φέρνει στην επιφάνεια σημαντικά διαχρονικά θέματα όπως η δικαιοσύνη, τα χρήματα και η φιλία.

Τι κερδίζουν τα παιδιά: παίρνουν μαθήματα ζωής από το κλασικό έργο του Σαίξπηρ ενώ ταυτόχρονα γελάνε και διασκεδάζουν- το χιούμορ είναι στοιχείο της διασκευής.

Τι κερδίζετε εσείς: ταξιδεύετε για λίγο στη Βενετία και υπενθυμίζετε στον εαυτό σας ποιες είναι οι σημαντικότερες αξίες στη ζωή.

Που θα πάτε: Γυάλινο Μουσικό Θέατρο, λεωφ. Συγγρού 143, Νέα Σμύρνη.

Πότε: Κυριακή στις 11.30 και στις 3.

Τιμή εισιτηρίου: γενική είσοδος 10 ευρώ μειωμένο εισιτήριο 7 ευρώ.

Για παιδιά από 6 ετών.

«Ένα παιδί μετράει τ’ άστρα» του Μενέλαου Λουντέμη

Ο Μέλιος είναι ένα αγόρι που ζει στο χωριό και θέλει να μορφωθεί, όμως στην επαρχία οι ευκαιρίες δεν είναι πολλές. Με τη βοήθεια το δασκάλου του, καταφέρνει να πάει στην πόλη και να πραγματοποιήσει το όνειρό του, έστω κι αν χρειάζεται να ξεπεράσει πολλά εμπόδια. Μπορεί το έργο να αναφέρεται σε μια εποχή που ανήκει στο παρελθόν, όμως τα μηνύματά του παραμένουν διαχρονικά. 

Τι κερδίζουν τα παιδιά: βλέπουν ότι για κάποιους συνανθρώπους μας τα πράγματα μπορεί να μην είναι τόσο εύκολα όσο για εμάς, όμως η προσπάθεια τους αρκεί για να πάνε μπροστά.

Τι κερδίζετε εσείς: υπενθυμίζετε στον εαυτό σας ότι τίποτα δεν είναι δεδομένο σ’ αυτή τη ζωή. Αν και είμαστε πλέον ενήλικες, κάποιες φορές φαίνεται να το ξεχνάμε.

Πού θα πάτε: θέατρο Ακροπόλ, Ιπποκράτους 9-11, Αθήνα.

Πότε: Σάββατο στις 2 και Κυριακή 11 και 2.30.

Τιμή εισιτηρίου: 12 ευρώ και μειωμένο εισιτήριο 10 ευρώ.

Για παιδιά από 6 ετών.

«Ο πρίγκιπας και ο φτωχός» του Μαρκ Τουέιν

Ένας πρίγκιπας και ένας φτωχός αλλάζουν ρόλο και θέση και βλέπουν ο ένας πώς είναι η ζωή του άλλου. Οι διαφορές είναι φυσικά πολλές και οι πρωταγωνιστές βλέπουν μια άλλη αλήθεια από αυτήν που έχουν μάθει. Η αδικία και η δικαιοσύνη, η ανισότητα και η ισότητα, τα δικαιώματα και οι υποχρεώσεις είναι οι έννοιες που πραγματεύεται το έργο. 

Τι κερδίζουν τα παιδιά: μαθαίνουν ότι τα πράγματα δεν είναι πάντα όπως φαίνονται και ότι κάποιες φορές είναι καλό να μπαίνουμε στη θέση του άλλου.

Τι κερδίζετε εσείς: βλέπετε κάποιες καταστάσεις διαφορετικά, αποβάλλοντας έτσι νοοτροπίες όπως «τα ήθελε και τα έπαθε».

Πού θα πάτε: εθνικό θέατρο Ρεξ, παιδική/ εφηβική σκηνή, Πανεπιστημίου 48.

Πότε: Σάββατο στις 5 και Κυριακή στις 12.30 και στις 4.

Τιμή εισιτηρίου: 10 ευρώ για ενήλικες και 7 ευρώ για παιδιά.

Για παιδιά από 6 ετών.

v