Τι χρειάζεται να ακούει κάθε μαμά όταν νιώθει πως δεν τα καταφέρνει

Τι χρειάζεται να ακούει κάθε μαμά όταν νιώθει πως δεν τα καταφέρνει

Όλες οι μαμάδες νιώθουμε κάποιες φορές ανεπαρκείς, εξαντλημένες, μπαϊλντισμένες ή απελπισμένες. Είναι εκείνες οι ημέρες του χρόνου που όλα πάνε λάθος και το μόνο που μπορεί να σε κάνει να νιώσεις καλύτερα είναι μία αγκαλιά και μία όμορφη κουβέντα από τους ανθρώπους που αγαπάς. Φράσεις υποστηρικτικές και πέρα για πέρα αληθινές, που θα σε τονώσουν και θα σε βοηθήσουν να ξαναδείς τη ζωή και την καθημερινότητα σου με διαύγεια και αισιοδοξία. 

«Τα καταφέρνεις περίφημα»

Όταν όλα βγαίνουν εκτός προγράμματος, τα παιδιά κλαίνε, τα ρούχα είναι άπλυτα, ο άντρας σου γκρινιάζει για το σπίτι που είναι άνω κάτω, ο εργοδότης σου παραπονιέται για τα λάθη σου κι εσύ αναρωτιέσαι πώς γίνεται να πήγαν όλα τόσο στραβά, είναι, σίγουρα, μία κατάσταση που δεν είχες ονειρευτεί πριν γίνεις μητέρα… Υπάρχουν, όμως, κι αυτές οι μέρες. Είναι οι μέρες που το μόνο που χρειάζεσαι να ακούσεις είναι ότι «τα καταφέρνεις περίφημα». Δεν πειράζει που σήμερα πήγαν όλα στραβά, αφού είσαι εδώ και προσπαθείς. Τα πας περίφημα. Εξάλλου, αύριο ξημερώνει μία νέα μέρα και όλα θα είναι καλύτερα.

«Τα πας καλύτερα απ’ όσο νομίζεις»

Συχνά καθόμαστε και μετράμε τα λάθη μας στο τέλος της ημέρας. «Κι αν αυτό το είχα κάνει αλλιώς;», «Κι αν έμενα ψύχραιμη αντί να βάλω τις φωνές;», «Κι αν δούλευα λιγότερες ώρες μήπως θα ήταν καλύτερα για το παιδί;», «Κι αν δούλευα λίγο περισσότερο και έβγαζα πιο πολλά λεφτά, μήπως θα ήμασταν πιο χαρούμενοι;». Χιλιάδες «κι αν» που σκέφτεσαι και πλημμυρίζεις ενοχές. Μην το κάνεις αυτό στον εαυτό σου. Τα πας καλύτερα απ’ όσο νομίζεις. Έκανες τις επιλογές σου και τις στηρίζεις μια χαρά. Εάν δεν σ’ αρέσουν πια μπορείς να τις αλλάξεις.   

«Τα παιδιά χρειάζονται μόνο την αγάπη σου»

Τα παιδιά έχουν την τάση να ζητούν συνέχεια περισσότερα παιχνίδια, περισσότερες εξωσχολικές δραστηριότητες, περισσότερο από τον χρόνο σου, περισσότερη φροντίδα. Πολλές φορές, εμείς οι μαμάδες αισθανόμαστε ανεπαρκείς να ανταποκριθούμε στα «θέλω» τους. Νιώθουμε λίγες και μας τρώει η θλίψη. Δεν είναι, όμως, έτσι. «Τα παιδιά χρειάζονται μόνο την αγάπη σου»! Είναι αρκετή για να μεγαλώσουν σωστά! Η αγάπη σου ξέρει να βάζει όρια, να χαρίζει ασφάλεια, να γίνεται παρηγοριά, να δίνει κίνητρα και να εξασφαλίζει ευτυχία.

«Δεν πειράζει αν κάποιες φορές θες να αφιερώνεις χρόνο με τον εαυτό σου»

Συνήθως δίνεις ολόκληρο τον εαυτό σου στα παιδιά, την οικογένεια, τη δουλειά, τους φίλους και τους συγγενείς. Κι αυτό είναι τόσο δεδομένο που κανείς, ούτε καν εσύ, δεν μπορεί να αντιληφθεί πως υπερβαίνεις τον εαυτό σου. Όταν κάποιες φορές, όμως, νιώθεις εξαντλημένη από τους άλλους και θες να δώσεις λίγο από τον χρόνο και την ενέργειά σου στον εαυτό σου, μοιάζει παράταιρο και ξένο.  Δεν πειράζει, όμως… Μην ακούς κανέναν εκείνες τις στιγμές. «Δεν πειράζει αν κάποιες φορές δεν είσαι δοτική», έχεις κι εσύ ανάγκες και πρέπει να σε φροντίζεις για να είσαι καλά. Όταν είσαι εσύ καλά, είναι και οι υπόλοιποι.

«Μήπως χρειάζεσαι ένα διάλειμμα;»

Η φράση κλειδί για όλες τις μαμάδες! Η φράση που, κάποιες φορές, την έχουμε πολύ ανάγκη. Περιμένουμε εναγωνίως από κάποιον να την πει, να μας ξεκουράσει, να μας δώσει την ευκαιρία να γεμίσουμε τις μπαταρίες μας. Εάν μας αγαπάτε, να μας την λέτε… Ακόμα, όμως, κι αν δεν μας ρωτήσει ποτέ κανείς αν χρειαζόμαστε διάλειμμα, μπορούμε να ρωτήσουμε εμείς οι ίδιοι τον εαυτό μας: «αγαπημένε μου εαυτέ, χρειάζεσαι ένα διάλειμμα;».

«Κανείς δεν είναι τέλειος»

Το τέλειο δεν υπάρχει. Ευτυχώς. Αυτό που μας κάνει τόσο ιδιαίτερους και μοναδικούς είναι οι μικρές, χαριτωμένες μας ατέλειες, τα λάθη μας και τα στραβοπατήματά μας. Εάν, λοιπόν, σήμερα έκανες κάτι που δεν έπρεπε ή κάτι για το οποίο μετάνοιωσες, έχεις ανάγκη από κάποιον να σου πει πως «Κανείς δεν είναι τέλειος», μα δεν πειράζει… Μέσα στις γλυκιές ατέλειές σου, είσαι τέλεια! Και σίγουρα, είσαι τέλεια στα μάτια των παιδιών σου.

«Εμπιστεύσου το ένστικτό σου»

Όταν ακούς δεκάδες γνώμες και διαφορετικές παιδαγωγικές μεθόδους, είναι λογικό να μπερδεύεσαι και να σαστίζεις. Πρέπει ή δεν πρέπει να αφήνω το παιδί μου να κοιμάται στο κρεβάτι μου; Είναι ή δεν είναι σωστό να θηλάσω πάνω από δύο χρόνια; Ερωτήματα πολλά, σημαντικά, μικρότερης ή μεγαλύτερης σημασίας τα οποία καλείσαι να απαντήσεις και να πάρεις αποφάσεις. Αυτό που χρειάζεσαι να ακούσεις εκείνη την στιγμή είναι «Εμπιστεύσου το ένστικτό σου». Κάθε οικογένεια είναι διαφορετική, κάθε παιδί μοναδικό και κάθε μαμά ιδιαίτερη. Εμπιστεύσου το ένστικτό σου και ακολούθησε τη δική σου συνταγή επιτυχίας. 

«Είσαι η μαμά που χρειάζονται τα παιδιά σου»

Στο τέλος της ημέρας, ό,τι κι αν έχει γίνει, όσο καλά ή άσχημα κι αν έχουν κυλήσει οι τελευταίες 24 ώρες, είσαι η μαμά που χρειάζονται τα παιδιά σου. Εσύ και καμία άλλη. Κι αυτό χρειάζεται να το ακούς καθημερινά.

v