Πώς η κηπουρική βοήθησε την κόρη μου να γίνει πιο υπεύθυνη

Πώς η κηπουρική βοήθησε την κόρη μου να γίνει πιο υπεύθυνη

Πάντα αγαπούσα τα λουλούδια. Το όνειρό μου ήταν να μένω σε ένα σπίτι με κήπο, έστω και μικρό, γεμάτο τριανταφυλλιές και βότανα. Πριν μερικά χρόνια, το όνειρό μου πήρε σάρκα και οστά, αφού μετακομίσαμε οικογενειακώς σε ένα σπίτι με μια μικρή αυλίτσα. Εκτός από τριανταφυλλιές, αλόες και φτέρες, φύτεψα διάφορα εποχιακά λουλούδια ενώ εκμεταλλεύτηκα ένα μέρος του κήπου για λαχανικά.

Κάθε φορά που χρειαζόμουν κρεμμύδια, μαρούλι ή κάποιο βότανο έστελνα την κόρη μου να τα μαζέψει από τον κήπο μας. Η ενασχόληση με τον κήπο έγινε γρήγορα μέρος της καθημερινότητάς μας και η 5χρονη τότε κόρη μου έδειξε πολύ μεγάλο ενδιαφέρον γι’ αυτήν. Πέντε χρόνια μετά, η κηπουρική μοιάζει να είναι κάτι παραπάνω από χόμπι για την μικρή μας, ενώ τα οφέλη που αποκόμισε από αυτήν είναι πολύ σημαντικά.

Έγινε πιο υπεύθυνη

Το φύτεμα, το πότισμα και αργότερα το λίπασμα ή το κλάδεμα των φυτών άρχισε να την ενδιαφέρει πολύ περισσότερο απ’ ότι περίμενα. Έμαθε γρήγορα πότε ποτίζουμε το κάθε λουλούδι και ανέλαβε εξολοκλήρου την περιποίησή τους. Πολλές φορές, μάλιστα, ανέβαλλε το παιχνίδι με τις φίλες της διότι η φροντίδα των λουλουδιών ήταν πολύ σημαντική για εκείνη και δεν ήθελε να την αμελήσει.

Με τον καιρό, η υπευθυνότητά της εξαπλώθηκε και στις υπόλοιπες πτυχές της καθημερινότητάς της. Φρόντιζε να ολοκληρώσει τα μαθήματά της πριν βγει για παιχνίδι ή να συμμαζέψει το δωμάτιό της πριν κάτσει στον υπολογιστή. Όταν αναλαμβάνει μία υποχρέωση, είτε σημαντική είτε ασήμαντη, φροντίζει πάντα να την διεκπεραιώνει όσο καλύτερα μπορεί.  

Ευαισθητοποιήθηκε περισσότερο για το περιβάλλον

Η επαφή της με τη φύση έκανε πολύ καλό στην κόρη μου. Παρόλο που μεγαλώνει σε ένα σπίτι όπου ανακυκλώνουμε και φροντίζουμε όσο μπορούμε να μην βλάπτουμε το περιβάλλον, της ήταν πολύ εύκολο να πετάξει ένα άχρηστο χαρτί στο δρόμο. Τα λόγια ή οι πράξεις μας δεν την επηρέαζαν άμεσα αφού έμοιαζε να μιμείται τις πράξεις μας χωρίς να έχει κατανοήσει  τη σημαντικότητα της οικολογικής συνείδησης.

Η κηπουρική τη βοήθησε να αγαπήσει τα φυτά και τη φύση γενικότερα. Συνειδητοποίησε πως το να προστατεύει και να φροντίζει το περιβάλλον είναι ένας σκοπός μεγάλος και πολύ σημαντικός αφού από αυτόν εξαρτάται το μέλλον ολόκληρης της ανθρωπότητας. Η έγκαιρη ευαισθητοποίηση των παιδιών μας θα δημιουργήσει μία νέα γενιά που ενδεχομένως θα μπορέσει να σταματήσει την κλιματική αλλαγή και τις επιπτώσεις της.   

Σταμάτησε να είναι αναβλητική

Φανταστείτε ένα παιδί που άφηνε όλες τις υποχρεώσεις του για την τελευταία στιγμή και που, τελικά, τα έκανε όλα γρήγορα και με απίστευτη προχειρότητα. Αυτό το παιδί, ήταν κάποτε δικό μου. Ωστόσο, όταν άρχισε να ασχολείται με την κηπουρική , αντιλήφθηκε πόσο σημαντικό είναι να ποτίζει, για παράδειγμα, τα λουλούδια στην ώρα τους μόνο όταν μαράθηκε η αγαπημένη της μοβ πετούνια. Έκτοτε, ποτίζει τα λουλούδια πάντα όταν πρέπει!

Το συγκλονιστικό, όμως, είναι πως η υπομονή και η πειθαρχία που έδειχνε όταν βρισκόταν στον κήπο μας, επεκτάθηκε σε όλες της τις δραστηριότητες. Για πρώτη φορά, άρχισε να ακολουθεί το πρόγραμμα και τους κανόνες του σπιτιού χωρίς να δυσανασχετεί αλλά με χαμόγελο και καλή διάθεση.

Η κηπουρική κάνει τα παιδιά να νιώθουν περήφανα

Η κηπουρική κάνει τα παιδιά να νιώθουν περήφανα, όταν βλέπουν να αναπτύσσεται και να μεγαλώνει κάτι που τα ίδια έχουν φυτέψει και τα κάνει να αισθάνονται ότι βοηθούν και αυτά με τον τρόπο τους το περιβάλλον. Είναι μία ασχολία την οποία συνιστώ ανεπιφύλακτα σε όλους τους γονείς και μετανιώνω που περίμενα να βρω σπίτι με αυλή για να την βάλω στη ζωή μας. Μπορούμε να βάλουμε γλάστρες ακόμα και στο μπαλκόνι μας, φροντίζοντας να πάρουμε λουλούδια που μπορούν να ευδοκιμήσουν στο περιβάλλον μας.
 

v