Πόνος στην μέση; Κοιμήσου έτσι!

Πόνος στην μέση; Κοιμήσου έτσι!

Το πρώτο… κρακ στην μέση το νιώθεις όταν σηκώνεις το παιδί στην αγκαλιά σου, ενώ το δεύτερο (και ενδεχομένως το τρίτο), όταν γυρίζεις στο σπίτι φορτωμένη με τις σακούλες του σούπερ μάρκετ. Οι πόνοι στην μέση μπορούν να γίνουν αφόρητοι και δυσκολεύουν σε μεγάλο βαθμό την καθημερινότητα. Ακόμα και ο ύπνος παύει να είναι άνετος και ξεκούραστος, καθώς κάποιες στάσεις επιδεινώνουν το πρόβλημα.

Για να υποχωρήσει ο πόνος δεν πρέπει να ασκείται πίεση στον αυχένα και την μέση, ενώ παράλληλα πρέπει η σπονδυλική στήλη να διατηρεί την φυσική της καμπυλότητα. Υπάρχουν στάσεις στον ύπνο που ανακουφίζουν τον πόνο και εξασφαλίζουν ότι θα κοιμηθείτε… σαν πουλάκι!

Ανάσκελα με μαξιλάρι κάτω απ’ τα γόνατα

Ο ύπνος ανάσκελα είναι η καλύτερη επιλογή, γιατί εξασφαλίζει την ομοιόμορφη κατανομή του βάρους του σώματος και ελαχιστοποιεί την πίεση στον αυχένα και τη μέση. Υποστηρίξτε το κεφάλι με ένα μαξιλάρι και ταυτόχρονα τοποθετήστε ένα μικρότερο κάτω από τα γόνατα. Με αυτόν τον τρόπο, διατηρείται η φυσική καμπύλη της σπονδυλικής στήλης και έτσι η μέση θα επιβαρύνεται λιγότερο.

Στο πλάι μ’ ένα μαξιλάρι ανάμεσα στα γόνατα

Πολλοί από μας λατρεύουμε αυτή την στάση ύπνου, ωστόσο η μέση καταπονείται περισσότερο γιατί ασκείται πίεση στην σπονδυλική στήλη. Δεν χρειάζεται να αλλάξετε όμως τον τρόπο που κοιμάστε, αρκεί να τον διορθώσετε με ένα σκληρό μαξιλάρι που θα τοποθετήσετε ανάμεσα στα γόνατά σας. Αυτό ανασηκώνει το άνω πόδι και αποκαθίσταται έτσι η φυσική ευθυγράμμιση των ισχίων, της λεκάνης και της σπονδυλικής στήλης.

Μπρούμυτα με μαξιλάρι κάτω από την λεκάνη



Το να κοιμάστε μπρούμυτα δεν συνίσταται όταν αντιμετωπίζετε πόνους στη μέση, γιατί το βάρος σας δημιουργεί πρόσθετη πίεση στον λαιμό, τους ώμους και τη μέση. Αυτό συμβαίνει επειδή το κεφάλι συνήθως γυρίζει στη μία πλευρά και περιστρέφει με αυτόν τον τρόπο τη σπονδυλική στήλη. Για να το αποφύγετε, λοιπόν, μια καλή λύση είναι να τοποθετήσετε ένα μαξιλάρι κάτω από το στομάχι και τα ισχία ώστε να βελτιώσετε την ευθυγράμμιση της σπονδυλικής στήλης.

Εμβρυακή στάση 



Αυτή η στάση σώματος είναι ιδανική για έναν ξεκούραστο ύπνο και φυσικά, για να ανακουφιστείτε από τους πόνους στη μέση χωρίς τη βοήθεια μαξιλαριού. Τα γόνατα λυγίζουν μέχρι το στήθος, η κάμψη της σπονδυλικής στήλης μειώνεται και ανοίγουν οι αρθρώσεις. Η εμβρυακή στάση είναι εξαιρετικά ανακουφιστική για όσους έχουν κήλη δίσκου. Για να μην καταπονείται η σπονδυλική στήλη, η πλάτη πρέπει να παραμένει σχετικά ίσια.

Ανεξάρτητα από την στάση που θα επιλέξετε τελικά, να θυμάστε ότι το μαξιλάρι παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στον ύπνο, όπως και το στρώμα. Επιλέξτε τα κατάλληλα ώστε να παρέχουν επαρκή στήριξη στο σώμα και μην αμελείτε να τα αλλάζετε. Σε γενικές γραμμές ένα μαξιλάρι έχει διάρκεια ζωής 1-18 μήνες, ενώ ένα στρώμα περίπου 10 χρόνια.

Το να αλλάξουμε στάση στον ύπνο δεν είναι εύκολη υπόθεση. Η δύναμη της συνήθειας είναι πολύ μεγάλη, ωστόσο μόλις ξυπνήσουμε ανακουφισμένες από τον πόνο στην μέση και ξεκούραστες, θα δούμε ότι αυτή η προσπάθεια άξιζε τον κόπο.

Πηγή και φωτογραφίες: brightside.me

v