Oι λόγοι που τρώμε ενώ στην πραγματικότητα δεν πεινάμε

Oι λόγοι που τρώμε ενώ στην πραγματικότητα δεν πεινάμε

Πόσες φορές έχετε παρεκκλίνει από την γνωστή διαδρομή κρεβατοκάμαρα-μπάνιο, μόνο και μόνο για να καταλήξετε μπροστά από την πόρτα…του ψυγείου σας; Πόσες φορές έχετε «συλλάβει» τον εαυτό σας να τσιμπολογάτε, χωρίς όμως στην πραγματικότητα να πεινάτε;

Μεταξύ κατεργαρέων ειλικρίνεια! Οι περισσότερες από εμάς αντί να ακολουθούμε την καρδιά μας, ακολουθούμε τις βουλές του στομαχιού μας, με αποτέλεσμα να τρώμε ακόμη κι αν είμαστε χορτασμένες και δυστυχώς, να παχαίνουμε.

Το παράδοξο αυτό ερώτημα «γιατί τρώμε, ενώ δεν πεινάμε;» έχει βασανίσει πολύ κόσμο και σίγουρα αξίζει να γνωρίζουμε τις αιτίες που συμβαίνει αυτό, για να μπορέσουμε να αλλάξουμε στάση ζωής και όχι… την γκαρνταρόμπα μας.

Μήπως…διψάτε;

Η ήπια αφυδάτωση πολλές φορές μπερδεύεται με την πείνα. Όσο απίθανο κι αν ακούγεται, η σύγχυση αυτή προέρχεται από τον υποθάλαμο, το τμήμα του εγκεφάλου που ρυθμίζει το αίσθημα της πείνας και της δίψας. Εάν προσέχετε να είστε πάντα ενυδατωμένοι, θα δείτε ότι το αίσθημα της πείνας θα υποχωρήσει. Γι’ αυτόν τον λόγο πίνετε πολύ νερό ημερησίως.

Μήπως…δεν κοιμάστε καλά;

Είναι λογικό αν δεν έχουμε κοιμηθεί επαρκώς, όταν ξυπνάμε ο οργανισμός να αναζητάει ενέργεια από το φαγητό. Η έλλειψη, αλλά και οι διαταραχές στον ύπνο συνδέονται με τις δύο ορμόνες που σχετίζονται με την όρεξη: την λεπτίνη και την γρελίνη. Ο κακός ύπνος οδηγεί σε απότομη αύξηση της γρελίνης που αυξάνει το αίσθημα πείνας, ενώ ταυτόχρονα μειώνονται τα επίπεδα λεπτίνης, της ορμόνης που προκαλεί το αίσθημα του κορεσμού. Φροντίστε, λοιπόν, να κοιμάστε τουλάχιστον 7 με 8 ώρες κάθε βράδυ.

Μήπως….είστε αγχωμένη;

To άγχος είναι ένας βασικός παράγοντας που επηρεάζει την όρεξη, γιατί αυξάνονται η έκκριση της αδρεναλίνης και της κορτιζόνης στον οργανισμό, οι οποίες δημιουργούν την ανάγκη για περισσότερη ενέργεια, την οποία ικανοποιούμε μέσω του φαγητού. Επιπλέον, το στρες μειώνει τα επίπεδα σεροτονίνης με αποτέλεσμα να θέλουμε περισσότερη ζάχαρη. Καλό, λοιπόν, είναι όταν βλέπουμε να φτάνουμε στα όριά μας και να μην μπορούμε να διαχειριστούμε τις καθημερινές πιέσεις, να κάνουμε ένα διάλειμμα. Αφιερώστε χρόνο στον εαυτό σας για να ξεκουραστείτε.

Μήπως…παραλείπετε γεύματα;

Στην προσπάθειά μας να διατηρήσουμε την σιλουέτα μας-αν υπάρχει- κάνουμε το μέγα λάθος και αντί να τρώμε υγιεινά παραλείπουμε γεύματα. Ωστόσο, όταν το στομάχι μας παραμένει αρκετές ώρες άδειο, αυξάνονται τα επίπεδα της γρελίνης στον οργανισμό και έτσι, το βράδυ καταναλώνουμε μεγάλες ποσότητες φαγητού. Το σωστό είναι να τρώμε κάθε τρεις ώρες για να μην γίνεται υπερκατανάλωση θερμίδων το βράδυ.

Μήπως…τρώτε πολύ γρήγορα;

Καταβροχθίζοντας το φαγητό μας, μπορεί να νιώθουμε το στομάχι μας γεμάτο, ο εγκέφαλος όμως αδυνατεί να αντιληφθεί τον κορεσμό. Μια έρευνα, που δημοσιεύτηκε το 2013 στο περιοδικό Clinical Endocrinology and Metabolism, απέδειξε πως εάν τρώμε γρήγορα εμποδίζουμε την έκκριση των ορμονών που φέρνουν το αίσθημα του κορεσμού. Προσπαθήστε να τρώτε αργά, απολαμβάνοντας το γεύμα σας και να περιμένετε τουλάχιστον 20 λεπτά μέχρι να φάτε ξανά.

Μήπως…(παρά)τσιμπολογάτε;

Η υπερκατανάλωση απλών υδατανθράκων όπως τα μπισκότα, τα κράκερ, τα γλυκίσματα. Έχετε παρατηρήσει ότι όταν ξεκινάτε να τρώτε κάτι από τα παραπάνω δε μπορείτε να σταματήσετε; Η απότομη αύξηση της γλυκόζης ακολουθείται από απότομη αύξηση της ινσουλίνης και οδηγεί σε υπογλυκαιμία που οδηγεί σε πείνα. Αποφεύγετε λοιπόν να τρώτε απλούς υδατάνθρακες με αυξημένα σάκχαρα και προτιμήστε υδατάνθρακες με πολλές φυτικές ίνες όπως τα φρούτα και τα προϊόντα σικάλεως και ολικής αλέσεως.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΜΠΕΙΤΕ ΣΤΗΝ ΠΑΡΕΑ ΜΑΣ

Γραφτείτε στο Newsletter μας

Διαγωνισμοί, δώρα και τα πάντα για το παιδί και την οικογένεια!

v