Η ευθυνοφοβία του συντρόφου μου με κουράζει και δεν ξέρω πώς να το διαχειριστώ.

Η ευθυνοφοβία του συντρόφου μου με κουράζει και δεν ξέρω πώς να το διαχειριστώ.
Ερώτηση:

***Κάντε τη δική σας ερώτηση στην ειδικό, αν κάποιο πρόβλημα στη σχέση σας, σας απασχολεί!***

Με τον σύντροφό μου είμαστε μαζί 6 χρόνια και τα δύο τελευταία παντρεμένοι. Προέρχεται από μια ευκατάστατη οικογένεια και είναι καλομαθημένος. Ενώ στην αρχή δεν με πείραζε αυτή η «ανεμελιά» του, τώρα έχει αρχίσει και με κουράζει. Για όλα πάντα φταίνε οι άλλοι και όχι ο ίδιος. Παραπονιέται για τη δουλειά του και για το πώς δεν έχει χρόνο να κάνει πράγματα για τον εαυτό του. Μεταξύ μας είμαστε καλά, αλλά όποτε του προτείνω να προχωρήσουμε και να κάνουμε ένα παιδί, λέει ότι δεν είναι έτοιμος ακόμα. Πιστεύω ότι είναι ευθυνόφοβος. Τι με συμβουλεύετε; Δεν θέλω να θυσιάσω τα όνειρά μου και σκέφτομαι να χωρίσω.

Απάντηση:

Αγαπητή αναγνώστρια,

Κάθε άνθρωπος όταν συναντά έναν άλλον άνθρωπο, συναντά έναν νέο ολόκληρο κόσμο! Δεν είναι μόνο το πρόσωπο που διαφέρει, αλλά η ιστορία του, οι καταβολές, τα γονίδια, ο τρόπος σκέψης, η προσωπικότητα. Υπάρχουν κάποια στοιχεία που έχουμε κοινά με κάποιους ανθρώπους, και κάποια διαφορετικά. Τα κοινά μας βοηθούν να νιώσουμε οικεία και να έρθουμε πιο κοντά. Τα διαφορετικά ωστόσο μας γοητεύουν! Το ίδιο ακριβώς χαρακτηριστικό που στην αρχή μας είναι ελκυστικό, το ίδιο ακριβώς χαρακτηριστικό στην πορεία θα μας δυσκολέψει. Και αυτό γιατί ακριβώς είναι κάτι «ξένο».

Ενώ λοιπόν αρχικά λέτε ότι η ανεμελιά του συντρόφου σας σας γοήτευσε, πιθανά διότι στη δική σας ιστορία δεν είχατε την ευκαιρία να νιώσετε ανέμελη, στην πορεία τη μετονομάζετε σε ευθυνοφοβία και του τη χρεώνετε σαν ένα αρνητικό στοιχείο.

Η σχέση σας θα σας δώσει την απάντηση. Είστε διαφορετικοί, και έχετε επιλέξει ο ένας τον άλλο για πολλούς λόγους. Οι λόγοι αυτοί θα σας επιβεβαιώνουν εάν αξιοποιείτε την αρχική σας επιλογή καλά, έτσι ώστε να χαίρεστε τη σχέση σας.

Η δική σας στάση είναι βοηθητική για εκείνον, όπως και η δική του για εσάς. Εμπλουτίζεστε από τη διαφορετική ματιά του άλλου, παρά κινδυνεύετε. Στόχος σαφώς δεν είναι να πάρετε όλη την ευθύνη της εξέλιξης εσείς, όπως πιθανά ξέρετε να κάνετε, και να δέχεστε έναν σύντροφο άπραγο. Στόχος είναι να κερδίσετε και οι δυο, να μοιραστείτε! Το ερώτημα λοιπόν δε μπορεί να είναι εάν θα θυσιαστείτε ή εάν θα χωρίσετε, αφού όποια και από τις δύο αποφάσεις και να πάρετε δεν είναι προς το συμφέρον σας. Πως θα προχωρήσετε αλλάζοντας ώστε να χαίρεστε ο ένας τον άλλο και τη σχέση σας σε κάθε φάση. Αυτός είναι ο στόχος. Και η αλλαγή δεν αφορά μόνον τον σύντροφο σας, αλλά και εσάς.

Σας ευχαριστώ.

*Η Ρομίνα Σαλούστρου είναι ψυχολόγος – ψυχοθεραπεύτρια.

Κάντε τη δική σας ερώτηση στους ειδικούς του Mama365.gr

 

 

Οι ανωτέρω πληροφορίες απευθύνονται μόνο για γενική χρήση. Οι πληροφορίες που παρέχονται δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται για την διάγνωση, θεραπεία, περίθαλψη ή πρόληψη οποιασδήποτε νόσου χωρίς την συμβουλή εξειδικευμένου ιατρού και δεν αντικαθιστούν την ιατρική εξέταση και την ιατρική συμβουλή .Θα πρέπει να συμβουλεύεστε άμεσα ειδικό ιατρό για οποιοδήποτε πρόβλημα ή ζήτημα που σας απασχολεί. Ποτέ μην παραβλέψετε ή τροποποιήσετε ολικώς ή μερικώς ιατρική συμβουλή ή αναβάλλετε να συμβουλευθείτε ειδικευμένο ιατρό του ανωτέρω άρθρου. Ο συντάκτης του άρθρου δεν φέρει οιαδήποτε ευθύνη για οποιαδήποτε ενέργεια ή παράλειψη βασισμένη στις πληροφορίες και τα δεδομένα αυτού του δικτυακού τόπου.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΜΠΕΙΤΕ ΣΤΗΝ ΠΑΡΕΑ ΜΑΣ

Γραφτείτε στο Newsletter μας

Διαγωνισμοί, δώρα και τα πάντα για το παιδί και την οικογένεια!

v