Τι πρέπει να γνωρίζετε για το ατοπικό έκζεμα και την αντιμετώπισή του

Τι πρέπει να γνωρίζετε για το ατοπικό έκζεμα και την αντιμετώπισή του

Η αλήθεια είναι ότι το ξύσιμο πιο πολλά προβλήματα προκαλεί, παρά λύνει. Όταν ξύνεσαι, τα νύχια σου προκαλούν πληγές και φλεγμονή στο δέρμα σου (που θυμώνει και γίνεται κατακόκκινο!). Και μάντεψε… Αυτό φέρνει ακόμα περισσότερη φαγούρα. Έτσι, όσο περισσότερο ξύνεσαι, τόσο περισσότερο σε τρώει, και τόσο χειροτερεύει το έκζεμά σου. Και παγιδεύεσαι σε έναν κύκλο φαγούρας-ξυσίματος δίχως τέλος!

Τί είναι το ατοπικό έκζεμα

Το ατοπικό έκζεμα, που ονομάζεται και ατοπική δερματίτιδα, αποτελεί μια χρόνια και αλλεργική κατάσταση που εμφανίζεται με κόκκινες πλάκες και κνησμό. Για την αντιμετώπιση του προβλήματος και την καταπράυνση του κνησμού πρέπει να αποκατασταθεί η προστατευτική λειτουργία του επιδερμιδικού φραγμού.

Πώς καταλαβαίνω ότι έχω έκζεμα

Ατοπικό έκζεμα σημαίνει πολύ ξηρό δέρμα, κυρίως στο πρόσωπο, που προκαλεί τραβήγματα και κνησμό. Επίσης, μπορεί να εμφανίζει φολίδες και ορισμένες φορές άγριες κόκκινες πλάκες. Ο μόνιμος ερεθισμός, η ενόχληση και η αίσθηση ότι έχεις «περίεργο» δέρμα κάνουν την κατάσταση αφόρητη. Βεβαίως, όταν τα συμπτώματα εμφανίζονται στο πρόσωπο, επηρεάζουν σημαντικά τόσο την προσωπική ευεξία, όσο και την κοινωνική συμπεριφορά.

Πού μπορεί να οφείλεται

Χρόνιο και αλλεργικό, το ατοπικό έκζεμα εμφανίζεται σε άτομα με σχετική γενετική προδιάθεση. Όταν το δέρμα έχει έλλειψη σε λιπίδια, ο φραγμός του αλλοιώνεται και έτσι καθίσταται ευάλωτο σε ερεθισμούς και αλλεργιογόνα. Τα ακάρεα σκόνης, η γύρη, τα ζώα και η ρύπανση αποτελούν εξωγενείς παράγοντες που μπορούν προκαλέσουν συμπτώματα ατοπικού εκζέματος και δερματικών παθήσεων.

Τι μπορείς να κάνεις λοιπόν;

Γιατί σίγουρα πρέπει να κάνεις κάτι -είναι ανυπόφορο! Όποτε νιώθεις την ανάγκη να ξυστείς, το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνεις είναι να αρπάξεις το Stick AP+ σου. Στριφογυρίζοντάς το στο σημείο που σε τρώει, θα απαλλαγείς από τη φαγούρα, χωρίς όμως να κάνεις πληγές στο δέρμα σου όπως γίνεται με τα νύχια. Είναι μια γρήγορη λύση, χωρίς όλα τα προβλήματα που προκαλεί το ξύσιμο. Θα νοιώσεις καλύτερα στο άψε-σβήσε, στο υποσχόμαστε.

Πλύνετε το πρόσωπό σας με προϊόν καθαρισμού κατά των ερεθισμών εμπλουτισμένο με λιπίδια ·  Χρησιμοποιήστε καθημερινά ένα μαλακτικό σώματος: θα βοηθήσει στην αποκατάσταση του υδρολιπιδικού μανδύα, στην αναδόμηση του επιδερμικού φραγμού και στον περιορισμό της εισχώρησης στοιχείων ερεθισμού. Επίσης, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε προϊόντα με ιαματικό νερό για να καταπραΰνετε τον κνησμό, να καθαρίσετε το δέρμα και να προλάβετε δευτερογενείς μολύνσεις. 

Το επόμενο βήμα για να γλυτώσεις από τη φαγούρα είναι η τέχνη του αντιπερισπασμού. Τα χέρια σου λατρεύουν να έχουν κάτι να ασχολούνται, οπότε βάλ' τα να κάνουν κάτι άλλο! Παίξε ένα παιχνίδι με τους φίλους σου, κάνε χειροτεχνίες, ή πάρε τους μαρκαδόρους σου και ρίξου στη ζωγραφική. Αν τα χέρια σου είναι απασχολημένα, μετά από λίγο θα ξεχάσεις τελείως τη φαγούρα!

Μια τελευταία χρήσιμη συμβουλή για να αποφύγεις την παγίδα φαγούρα-ξύσιμο λέγεται ενσυνειδητότητα. Το έχεις ακουστά; Ζήτα από τους γονείς ή τον δάσκαλό σου να σε βοηθήσουν να μάθεις περισσότερα ή να κατεβάσεις μια εφαρμογή. Όλα έχουν να κάνουν με το να σταματήσεις αυτή την ενοχλητική φωνούλα στο κεφάλι σου που σου λέει "ξύσου! ξύσου! ξύσου!" και να μάθεις πώς να καθαρίζεις το μυαλό σου... Για να μπορείς να σκέφτεσαι πιο όμορφα πράγματα.

Μην ξεχνάς, λοιπόν, ότι, ακόμα κι αν στην αρχή σε κάνει να νιώθεις καλά, το ξύσιμο είναι ένας από τους μεγαλύτερους εχθρούς του δέρματός σου. Όσο περισσότερο ξύνεσαι, τόσο μεγαλώνει η φαγούρα! Το Stick είναι το μαγικό σου ραβδάκι ενάντια στο έκζεμα -χρησιμοποίησέ το και διώξε επιτόπου τη φαγούρα! Τέλος, ψάξε άλλους τρόπους για να κρατάς τα χέρια σου απασχολημένα και το μυαλό σου ήρεμο. Έτσι, θα απαλλαγείς από τη συνήθεια φαγούρα-ξύσιμο σε χρόνο μηδέν!

Μη διστάσετε να συμβουλευτείτε τον δερματολόγο σας, που μπορεί να σας βοηθήσει να στη θεραπεία του ατοπικού εκζέματος.

 

v