Ο γιος μου φοβάται να μπει στη θάλασσα. Τι να κάνω;

Ο γιος μου φοβάται να μπει στη θάλασσα. Τι να κάνω;
Ερώτηση:
Ο γιος μου είναι 3 ετών και φοβάται να μπει στη θάλασσα. Πέρσι και πρόπερσι του άρεσε τόσο πολύ που δεν ήθελε να βγει. Τι να κάνω;
Απάντηση:

Αγαπητή αναγνώστρια,

Τα παιδιά καθώς μεγαλώνουν και η ικανότητα αντίληψης και επεξεργασίας τους αυξάνεται, μπορεί να αναπτύξουν φόβους που σε προηγούμενες ηλικίες δεν είχαν. Αυτό το επιπλέον άγχος, ενώ φυσικά δεν είναι απαραίτητο να εκδηλωθεί, είναι μια πρακτική απόδειξη της νοητικής ωρίμανσης που έχει επιτευχθεί κατά την ανάπτυξη του παιδιού.

Στο ερώτημά σας συγκεκριμένα, μπορεί ο φόβος αυτός να αναπτύχθηκε έπειτα από μια συγκεκριμένη εμπειρία, που μπορεί να αφορούσε τον ίδιο τον γιο σας ή να ήταν παρατηρητής σε κάποιο περιστατικό που τον τρόμαξε. Μπορεί και όχι. Σε κάθε περίπτωση, χρειάζεται να κρατήσετε μια στάση εμπιστοσύνης, που ενώ θα τον ακούτε και θα φροντίζετε να καταλάβετε τη δυσκολία του, ταυτόχρονα θα διατηρείτε την επαφή με τη θάλασσα, χωρίς πίεση, δείχνοντάς του από τη δική σας στάση ότι δε χρειάζεται να φοβάται καθώς η προσοχή σας είναι σε εκείνον κι φροντίζετε ήδη για κάθε κίνδυνο.

Τρυφερά λοιπόν και με κατανόηση, του επιτρέπετε να εκφράσει ότι νιώθει και του απαντάτε όμορφα με έγνοια να νιώσει όχι ότι αυτό που αισθάνεται είναι λάθος, αλλά ότι είστε διαθέσιμη να ακούσετε το καθετί από εκείνον και να του δώσετε νέα στοιχεία για το σκεφτεί αλλιώς.

Σας ευχαριστώ.

*Η Ρομίνα Σαλούστρου είναι ψυχολόγος – ψυχοθεραπεύτρια. 

Κάντε τη δική σας ερώτηση στους ειδικούς του Mama365.gr

Οι ανωτέρω πληροφορίες απευθύνονται μόνο για γενική χρήση. Οι πληροφορίες που παρέχονται δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται για την διάγνωση, θεραπεία, περίθαλψη ή πρόληψη οποιασδήποτε νόσου χωρίς την συμβουλή εξειδικευμένου ιατρού και δεν αντικαθιστούν την ιατρική εξέταση και την ιατρική συμβουλή .Θα πρέπει να συμβουλεύεστε άμεσα ειδικό ιατρό για οποιοδήποτε πρόβλημα ή ζήτημα που σας απασχολεί. Ποτέ μην παραβλέψετε ή τροποποιήσετε ολικώς ή μερικώς ιατρική συμβουλή ή αναβάλλετε να συμβουλευθείτε ειδικευμένο ιατρό του ανωτέρω άρθρου. Ο συντάκτης του άρθρου δεν φέρει οιαδήποτε ευθύνη για οποιαδήποτε ενέργεια ή παράλειψη βασισμένη στις πληροφορίες και τα δεδομένα αυτού του δικτυακού τόπου.

v