Τι έκανα στο πρώτο μου παιδί και δε θα επαναλάβω στο δεύτερο!

Τι έκανα στο πρώτο μου παιδί και δε θα επαναλάβω στο δεύτερο!

Όταν έμεινα έγκυος πρώτη φορά, έβαλα στοίχημα με τον εαυτό μου πως θα γίνω η καλύτερη μαμά του κόσμου! Δεσμεύτηκα πως δεν θα αφήνω το μωρό μου ποτέ και σε κανέναν, πως θα το προστατεύω και πως θα το αγαπώ περισσότερο κι από τον εαυτό μου. Υποσχέσεις που μοιράζαμε όλες απλόχερα, όταν νομίζαμε πως η μητρότητα είναι, κάπως, σαν να παίζεις με τις κούκλες σου.

Η πραγματικότητα, όμως, σε διαψεύδει αφού ο δρόμος της μητρότητας είναι όχι μόνο πιο όμορφος απ’ όσο φανταζόσουν, αλλά και πιο δύσκολος. Δρόμος στρωμένος με τριαντάφυλλα και λάθη που καλείσαι να δεις,  να τα διορθώσεις και να μην τα επαναλάβεις στο δεύτερο παιδί!  

Θα περνάω χρόνο μαζί του χωρίς να είμαι συνέχεια από πάνω 

Στον πρωτότοκό μου, λόγω απειρίας και ανασφάλειας, αφιέρωνα σχεδόν ολόκληρο το 24ωρο για να καλύπτω τις ανάγκες του. Όταν δεν τον θήλαζα είτε τον είχα αγκαλιά, είτε ασχολούμουν μόνο μαζί του. Οι μήνες περνούσαν, κι εγώ εξακολουθούσα να του συμπεριφέρομαι σαν να ήταν ακόμα νεογέννητο! Τα βράδια που ξυπνούσε τον κοίμιζα στα χέρια, όταν έκλαιγε άφηνα ό,τι κι αν έκανα και έτρεχα κοντά του, δεν τον άφηνα ποτέ να παίξει μόνος του και φρόντιζα να προλαβαίνω οποιαδήποτε ανάγκη του.

Πολύ σύντομα κατάλαβα πως από την πολλή μου αγάπη και ανησυχία, δεν του έκανα καλό! Του στερούσα το δικαίωμα να εξερευνήσει τον κόσμο, να αυτονομηθεί και να μεγαλώσει. Κάθε παιδί χρειάζεται να μένει λίγο μόνο, να αναπτύσσει τη φαντασία του, να καλλιεργεί τη δημιουργικότητά του και να μαθαίνει σταδιακά τα όριά του. Στο δεύτερο παιδί, θα προσπαθήσω να είμαι λιγότερο προστατευτική και περισσότερη δημιουργική!

Θα φροντίζω τη διατροφή του χωρίς να μαγειρεύω όλη μέρα 

Μετά τους έξι μήνες, όταν η διατροφή του δεν περιλάμβανε μόνο γάλα, περνούσα πάρα πολλές ώρες στην κουζίνα. Η εμμονή μου ήταν τόσο έντονη που, αντί να περνάμε χρόνο στην παιδική χαρά παίζοντας ως είθισται, ήμασταν συνέχεια στο σπίτι για να μαγειρεύω.

Στο δεύτερο δεν θα κάνω το ίδιο λάθος. Το κόλπο είναι να γεμίζεις το ψυγείο με βαζάκια, ταπεράκια και τροφές που θα κάνουν το παιδί γερό και δυνατό! Τα  ΔΕΛΤΑ advanceσε πολλές διαφορετικές γεύσεις και από φρέσκο ελληνικό γάλα, μου έχουν λύσει πραγματικά τα χέρια αφού είμαι σίγουρη πως προσφέρουν στο γιο μου όλα τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται για να αναπτυχθεί σωστά. Δεν περιέχουν πρόσθετα ή συντηρητικά και, παρότι είμαι ιδιαίτερα σχολαστική με τη διατροφή του, μου εξασφαλίζουν μπόλικο χρόνο εκτός κουζίνας χωρίς να ανησυχώ! 

Τώρα, έναν χρόνο και πολλά λάθη μετά, ξέρω πως είναι πιο σημαντικό να χτίζεις όμορφες αναμνήσεις παίζοντας με τα παιδιά, παρά να τρέχεις όλη μέρα πίσω από τις δουλειές του σπιτιού ή την κουζίνα. Εξάλλου, αυτό που έχει πραγματική αξία είναι ο ποιοτικός χρόνος!

Θα το προσέχω χωρίς να το καταπιέζω

Ένα ακόμα λάθος που έκανα με τον γιο μου, είναι πως ανησυχούσα υπερβολικά για τα μικροατυχήματα. Δυσκολεύτηκα πολύ να τον αφήσω να κάνει τα πρώτα του βήματα χωρίς να τον κρατάω, παρόλο που μου το ζητούσε! Προσπαθούσα πάντα να λύνω τα δικά του προβλήματα και να είμαι προσεκτική για εκείνον, με αποτέλεσμα να μην τον αφήνω να μεγαλώνει.

Η συμπεριφορά μου έγινε καταπιεστική και το παιδί αντιδρούσε. Ήθελε να δοκιμάσει τις δυνάμεις του και δεν τον άφηνα. Ήθελα να κάνει τα δικά του λάθη και του τα στερούσα. Πλέον το έχω καταλάβει και τον αφήνω όσο πιο ελεύθερο μπορώ, ενώ είμαι πάντα δίπλα του για όταν μου ζητήσει τη βοήθειά του. Αυτό ακριβώς θα κάνω και με το δεύτερο παιδί μου!

Θα του κάνω τα χατίρια χωρίς να διακινδυνεύω τα όρια 

Όπως έχετε ήδη καταλάβει, μου ήταν πολύ δύσκολο να βάλω τα ασφαλή συναισθηματικά και πρακτικά όρια που χρειάζεται ένα παιδί. Έκανα πάντα ό,τι μου ζητούσε ακόμα κι αν έπρεπε να θυσιάσω προσωπικές μου στιγμές. Όλα, όμως, χρειάζονται ένα μέτρο και, παρόλο που άργησα να το καταλάβω, τελικά το βρήκα. Ευτυχώς, τα όρια και οι κανόνες έχουν μπει και πλέον έχουμε προσαρμοστεί σε αυτά όλοι.

Όταν, λοιπόν, θα έρθει το δεύτερο παιδί, θα είμαι περισσότερο προετοιμασμένη για μια ομαλή και αρμονική οικογενειακή ζωή.

v