Life & Style Magazine

«Ευτυχισμένοι μαζί ύστερα από 15 χρόνια και 3 παιδιά. Αυτές είναι οι συμβουλές μας.»

Δεν συμβαίνει τίποτα το μαγικό με τα ζευγάρια που παραμένουν ευτυχισμένα για πολλά χρόνια μετά το γάμο τους και ύστερα από ένα, δύο ή και περισσότερα παιδιά. Δεν είναι μια διαχρονική συνταγή, αλλά δεν είναι και κάτι τυχαίο που έχει να κάνει με «χημείες» και άλλα τέτοια. Εγώ και ο άντρας μου, για παράδειγμα, ύστερα από 15 ολόκληρα χρόνια και 3 υπέροχα παιδιά, παραμένουμε ευτυχισμένοι και γεμάτοι διάθεση να ζήσουμε κι άλλα πράγματα μαζί.

Δεν ξέρουμε ακριβώς πώς έγινε, πιστεύουμε όμως ότι έχει να κάνει με τη θέλησή μας να το καταφέρουμε, αλλά και με κάποιες σημαντικές αποφάσεις που πήραμε από κοινού, όπως:

«Ευτυχισμένοι μαζί ύστερα από 15 χρόνια και 3 παιδιά. Αυτές είναι οι συμβουλές μας.»

Να μην κρύβουμε τίποτα «κάτω απ’ το χαλί» 

Η ειλικρινής συζήτηση γύρω από ό,τι μας απασχολεί είναι εξαιρετικά σημαντικό συστατικό κάθε πετυχημένης σχέσης. Σ’ έναν γάμο με παιδιά, όμως, η σημασία της είναι ζωτική και μπορεί ν’ αποτρέψει φθορές που λίγο-λίγο βλάπτουν τη συνοχή της οικογένειας ανεπανόρθωτα.

Εμείς αποφασίσαμε νωρίς – και το μάθαμε και στα παιδιά – ότι δεν θα κρύβουμε κανένα πρόβλημα κάτω απ’ το χαλί ούτε θα κρατάμε μέσα μας πράγματα που μπορεί να επανέλθουν αργότερα και να δηλητηριάσουν τη σχέση μας. Όταν κάτι που είπε ή έκανε ο άλλος δεν μας αρέσει ή μας εκνευρίζει, του το λέμε αμέσως ή περιμένουμε για μια πιο κατάλληλη στιγμή – πάντως, δεν το αφήνουμε ποτέ να «λιμνάσει». Είτε έχουμε δίκιο είτε όχι, με τη συζήτηση η ένταση εκτονώνεται και ο διάλογος γίνεται κοινή συνείδηση ανάμεσα στα μέλη της οικογένειας.

Να έχει ο καθένας τον προσωπικό του χρόνο

Μέσα σε έναν γάμο, με όλες τις καθημερινές υποχρεώσεις, ατομικές και οικογενειακές, είναι πολύ εύκολο να αμελήσουμε ολοκληρωτικά την κοινωνική μας ζωή εκτός σχέσης – τις παρέες ή τα χόμπι μας. Μοιάζει να είναι δευτερεύον μπροστά στις προτεραιότητες που σου βάζει η ζωή, αλλά δεν είναι.

Αν και όταν ήμασταν οι δυο μας περνούσαμε πολύ χρόνο μαζί και ξεχνούσαμε τα πάντα, όταν ήρθε το πρώτο παιδί αντιληφθήκαμε ότι ο καθένας μας χρειάζεται λίγο χρόνο για τον εαυτό του. Χρόνο για να ξεφύγει από την καθημερινότητα, να ξεδώσει κάνοντας διαφορετικά πράγματα απ’ ότι συνήθως και, το κυριότερο, να μιλήσει με άλλους ανθρώπους και να δει από άλλη οπτική γωνία όσα τον απασχολούν και τον πιέζουν. Από τότε, κανονίζουμε να βγαίνουμε ο καθένας με την παρέα του, που και που, ενώ ο άλλος φροντίζει τα παιδιά. Επίσης, ο καθένας μας επιλέγει κάθε τόσο ένα χόμπι που τον χαλαρώνει και το απολαμβάνει μόνος ή με τους φίλους του.

Να μην αφήσουμε τη διάθεσή μας για σεξ να χαθεί

Πουθενά δε γράφει ότι σε μια μακροχρόνια σχέση έρχεται μια μέρα που σταματάς να απολαμβάνεις το σεξ. Και αν συμβαίνει, δεν είναι επειδή το λέει κάποιος κανόνας, αλλά επειδή εμείς το αφήνουμε να συμβεί.

Με τον άντρα μου έχουμε περάσει περιόδους που η διάθεσή μας για σεξ δεν ήταν όπως παλιά, ακόμη και πριν κάνουμε παιδιά. Όμως, το συζητήσαμε ψύχραιμα, το αντιμετωπίσαμε ως κάτι παροδικό και φροντίσαμε να κάνουμε πράγματα για να τονώσουμε τη σεξουαλική διάθεσή μας και να απολαμβάνουμε το σεξ χωρίς να αγχωνόμαστε. Και συνεχίσαμε να το κάνουμε, στον λίγο χρόνο που είχαμε πια ως γονείς με ευεργετικά αποτελέσματα για την ψυχική ηρεμία και την σωματική ευεξία μας.

Να αποδεχτούμε ο ένας τα ελαττώματα του άλλου

Κακά τα ψέμματα, μόλις περάσει ο πρώτος έρωτας αρχίζουμε και παρατηρούμε όλο και πιο πολύ ο ένας τα ελαττώματα του άλλου. Όταν συγκατοικήσουμε κιόλας, τότε είναι που οι αμφιβολίες δυναμώνουν. Είναι η σωστή επιλογή; Μπορώ ν’ αντέξω τη γκρίνια του για τα πάντα;

Προφανώς, το περάσαμε κι εμείς αυτό, αλλά μάθαμε ότι όποιος αγαπάει αποδέχεται και υπομένει – και παιδεύει, φυσικά. Η αγάπη μας για τον άλλον και το γεγονός ότι τη νιώθαμε αμοιβαία μας όπλισαν με την κατάλληλη υπομονή και κατανόηση. Αποφασίσαμε ότι τα ελαττώματα του είναι κι εκείνα κομμάτι του ανθρώπου που αγαπήσαμε και πως είναι ανώφελο να θυμώνεις με πράγματα που δεν μπορείς να αλλάξεις. Την ίδια στιγμή, ο καθένας μας προσπάθησε να μετριάσει όσα ενοχλούν τον άλλον και η αμοιβαία αναγνώριση αυτής της προσπάθειας έφερε την αρμονία που ζητούσαμε για να συνεχίσουμε μαζί.

  • Δείτε επίσης
v