«Κοιμόμαστε ακόμη χέρι-χέρι»: Τα μυστικά 6 ζευγαριών που έχουν μοιραστεί μια ολόκληρη ζωή

«Κοιμόμαστε ακόμη χέρι-χέρι»: Τα μυστικά 6 ζευγαριών που έχουν μοιραστεί μια ολόκληρη ζωή

Ένας γάμος ξεκινά με σκοπό να κρατήσει για πάντα – το λέει και ο όρκος, άλλωστε – μα η αλήθεια είναι ότι κανένας από τους δύο δεν γνωρίζει με ποιο τρόπο εξασφαλίζεται κάτι τέτοιο. Μαγική συνταγή δεν υπάρχει και, αν κοιτάξουμε γύρω μας ξεκινώντας από τους κοντινούς μας ανθρώπους, τα παραδείγματα ποικίλουν και τα προγνωστικά καταρρίπτονται. Ένα είναι το σίγουρο: για να κρατήσει ένας γάμος για πάντα πρέπει να το θέλουν και οι δύο και να δουλεύουν αδιάκοπα γι’ αυτό. 

6 ζευγάρια που έχουν περάσει ήδη μια ολόκληρη ζωή μαζί, μοιράζονται μαζί μας ένα απο τα μυστικά της επιτυχίας τους:

«Ακούμε πάντα ο ένας τον άλλον, ακόμη και αν διαφωνούμε με όσα λέει» 

Ο Γεράσιμος και η Μαρία είναι 67 χρόνια μαζί και δεν έχουν τσακωθεί σχεδόν ποτέ.

Έχουν διαφωνήσει πολλές φορές, αλλά πάντα προσπαθούσαν ο ένας να μπει στη θέση του άλλου και να βρουν μαζί τη χρυσή τομή. Δίνουν μεγάλη έμφαση στην καλή επικοινωνία και παίρνουν όλες τις αποφάσεις τους από κοινού – και για τα σημαντικά, αλλά και για τα δευτερεύοντα.

Για να μείνεις τόσα χρόνια σε μια σχέση πρέπει να αγαπάς τον άλλον πάρα πολύ, αν και συχνά μπορεί να μένεις και από συνήθεια. Ο Γεράσιμος και η Μαρία είναι ευτυχείς που ανήκουν στην πρώτη κατηγορία και είναι σίγουροι ότι η αμοιβαία κατανόηση σε μικρά και μεγάλα ζητήματα, έχει παίξει πολύ σημαντικό ρόλο σε αυτό.

«Προσπαθούμε πάντα να γελάμε και να εστιάζουμε στα θετικά»

Ο Τάκης με την Καίτη έχουν περάσει ήδη 43 χρόνια παντρεμένοι και νιώθουν έτοιμοι να περάσουν ακόμη τόσα χρόνια μαζί.

Τα χρόνια αυτά δεν ήταν εύκολα, αλλά όσες δυσκολίες και αν πέρασαν, το πρώτο τους μέλημα ήταν πάντα να χαμογελούν και βλέπουν τη θετική πλευρά των καταστάσεων. Προσπαθούν καθημερινά να κάνουν ο ένας τον άλλον χαρούμενο και να γελούν σε κάθε ευκαιρία, όσο πεσμένοι και αν είναι ψυχολογικά.

Σε μια σχέση, είναι πολύ σημαντικό να νιώθεις ότι μπορείς να στηριχτείς στον άνθρωπο που έχεις δίπλα σου ανά πάσα στιγμή. Ο καταλυτικός παράγοντας στον γάμο του Τάκη με την Καίτη, είναι ότι, ως χαρακτήρες, συμπληρώνουν τέλεια ο ένας τον άλλον και έχουν μάθει να αντιμετωπίζουν τις τραγωδίες και τα ζόρια με ενσυναίσθηση, λογική και πάρα πολύ χιούμορ!

«Νιώθουμε ευγνώμονες ο ένας για τον άλλον» 

Η Σεβαστή και ο Μιχάλης δεν έχουν σταματήσει να νιώθουν τυχεροί που ερωτεύθηκαν ο ένας τον άλλον πριν από 31 χρόνια.

Ήταν μια δυνατή φιλία που εξελίχθηκε σε έρωτα και ακόμη δεν μπορούν να πιστέψουν πώς βρέθηκαν να έχουν μια ευτυχισμένη οικογένεια μαζί. Έχουν πολλά κοινά οι δυο τους, αλλά κανείς τους δεν χρειάστηκε να καταπιέσει την προσωπικότητά του για να αρέσει στον άλλον. Ίσως επειδή, ως φίλοι, γνωρίζονταν ήδη πολύ καλά.

Όταν βρίσκεις το άλλο σου μισό και αυτή η αίσθηση δυναμώνει με τα χρόνια, πρέπει να νιώθεις ευγνώμων για την τύχη σου και να μην το θεωρείς ποτέ ως κάτι δεδομένο. Η Σεβαστή και ο Μιχάλης βρήκαν αυτό που έψαχναν εκεί που δεν το περίμεναν και αυτό είναι κάτι για το οποίο δεν έχουν πάψει να νιώθουν ευλογημένοι και έτοιμοι να κρατήσουν τη φλόγα ζωντανή.

«Σεβόμαστε τις επιθυμίες και τον προσωπικό χρόνο του άλλου» 

27 χρόνια γάμου, και ο Αλβέρτος με την Τριανταφυλιά δεν έχουν πάψει να κρατούν την καθημερινότητά τους ζωηρή και ενδιαφέρουσα.

Από την πρώτη μέρα, είχαν ξεκαθαρίσει ο ένας στον άλλον ότι θέλουν στη ζωή τους να μην αφήσουν ούτε λεπτό να περάσει χωρίς να κάνουν κάτι που αγαπούν. Αυτό σημαίνει ότι δεν κάνουν τα πάντα μαζί, αλλά κανείς τους δεν μένει ποτέ πίσω ή μόνος.

Δύο άνθρωποι που είναι το ίδιο δραστήριοι, μπορούν να ωθούν ο ένας τον άλλον να αναζητεί καινούργιες εμπειρίες και παραστάσεις χωρίς να νιώθουν παραμερισμένοι. Για αυτούς, τον Αλβέρτο και την Τριανταφυλιά δηλαδή, ο αλληλοσεβασμός στα θέλω και την αγάπη τους για πολλά διαφορετικά πράγματα είναι εκείνο που τους κρατά μαζί και ευτυχισμένους.

«Δουλεύουμε σαν ομάδα και αντέχουμε την πίεση»  

Παρά τις δυσκολίες, η Τασία και ο Νικόλας έχουν κλείσει 51 χρόνια γάμου και συνεχίζουν ακάθεκτοι.

Τα πράγματα, όλα αυτά τα χρόνια, δεν ήταν πάντα ρόδινα κι έχουν παλέψει και οι δύο με την κατάθλιψη σε διαφορετικές περιόδους της ζωής τους. Η αγάπη τους, όμως, για τον σύντροφο και τα παιδιά τους τους όπλισε με πείσμα, αλλά και την δύναμη να επανέλθουν.

Οι επιτυχημένες σχέσεις βασίζονται στον σεβασμό και την επικοινωνία που είναι ακόμη πιο ουσιώδη όταν έρχονται τα δύσκολα. Η Τασία με τον Νικόλα χρειάστηκε να στηρίξουν ο ένας τον άλλον και παράλληλα να μην αφήσουν την καθημερινότητα της οικογένειας να διαλυθεί. Αυτό τους έκανε πιο σοφούς και τη σχέση τους πιο δυνατή και ανθεκτική στον χρόνο.

«Περνάμε ποιοτικό χρόνο και διασκεδάζουμε μαζί» 

Η Διονυσία και ο Κώστας είναι 40 χρόνια μαζί και δεν έπαψαν ποτέ να περνούν καλά μαζί.

Όταν ξεκινούσε ο έγγαμος βίος τους, δεν μπορούσαν να φανταστούν ότι μετά από τόσα χρόνια θα κάνουν πράγματα μαζί και θα διασκεδάζουν όπως στα πρώτα ραντεβού. Το να μοιράζονται τις στιγμές της χαλάρωσης και της αποφόρτισής τους από την καθημερινότητα είναι κάτι που, με τα χρόνια, έχει δυναμώσει τη σχέση τους.

Ο χρόνος που περνούν δύο σύντροφοι μαζί δεν είναι καλό να περιορίζεται σε δραστηριότητες ρουτίνας και περιστασιακές εξόδους. Τα ζευγάρια που φροντίζουν να δημιουργούν όμορφες αναμνήσεις μαζί, όπως η Διονυσία και ο Κώστας, δίνουν άλλο νόημα στη ζωή τους, ανανεώνουν τη σχέση τους και μηδενίζουν τον χρόνο.

v