Λαχταριστό καλαμπόκι στο φούρνο για όλη την οικογένεια

Λαχταριστό καλαμπόκι στο φούρνο για όλη την οικογένεια

Το καλοκαίρι και στις αρχές φθινοπώρου, το καλαμπόκι στα κάρβουνα είναι μία από τις πιο δημοφιλείς – και ασφαλείς – λιχουδιές που μπορεί κανείς να αγοράσει στο δρόμο από πλανόδιους πωλητές. Γιατί όμως να μην το απολαμβάνουμε και στο σπίτι, στο μπαλκόνι ή την αυλή μας; Το μόνο που έχουμε να κάνουμε είναι να πάρουμε μερικά φρέσκα καλαμπόκια από τη λαϊκή της γειτονιάς, να τα αρωματίσουμε με τα αγαπημένα μας μυρωδικά και να τα ψήσουμε στο φούρνο.

Πώς διαλέγουμε

Για να απολαύσουμε αληθινά νόστιμο καλαμπόκι πρέπει να διαλέξουμε τις καλύτερες ρόκες. Το πρώτο πράγμα που κοιτάμε είναι τα φύλλα να έχουν λαμπερό πράσινο χρώμα και να αγκαλιάζουν σφιχτά τη ρόκα. Επίσης, να μην έχουν μικρές τρυπούλες που πιθανόν να έχουν γίνει από σκουλήκια.

Κατόπιν, τσεκάρουμε τις ίνες με το μάτι και το χέρι. Αν το καλαμπόκι είναι φρέσκο, οι ίνες του έχουν ζωντανό καφέ χρώμα και είναι μεταξένιες και ελαφρώς κολλώδεις στην αφή.

Οι σπόροι του καλαμποκιού δεν πρέπει να είναι λευκοί, άγουροι ή σκληροί. Εάν δεν φαίνονται με το μάτι, πιέζουμε ελαφρά τη ρόκα με το χέρι για να σιγουρευτούμε ότι οι σπόροι της είναι αφράτοι και ζουμεροί.

Αν ψήσουμε τις ρόκες μας την ίδια μέρα, μπορούμε να τις αφήσουμε εκτός ψυγείου – με τα φύλλα τους πάντα. Αν όχι, τότε τις διατηρούμε για 2-3 μέρες στο ψυγείο μέσα σε σακουλάκια για τρόφιμα.

Πώς αρωματίζουμε

Πριν ψήσουμε τις ρόκες, αφαιρούμε τα φύλλα και τα μουστάκια και τις πλένουμε καλά με κρύο νερό.

Αφού στεγνώσουν, τις περνάμε με λίγο βούτυρο, τις αλατίζουμε και προσθέτουμε τους αγαπημένους μας αρωματικούς συνδυασμούς.

Μια ασφαλής επιλογή, είναι να πασπαλίσετε το καλαμπόκι σας με αποξηραμένο σκόρδο και θυμάρι – αν βρείτε στη λαϊκή ματσάκι που έχει μαζευτεί φέτος θα έχει και δυνατότερο άρωμα. Εάν θέλετε κάτι πιο πικάντικο, μπορείτε να προσθέσετε στο μιξ και λίγο πιπέρι καγιέν. Προαιρετικά, πασπαλίστε με τριμμένη παρμεζάνα.

Μια δεύτερη επιλογή, λίγο πιο ιδιαίτερη, είναι να πασπαλίσετε με κόλιανδρο και φρεσκοτριμμένο πιπέρι και μετά να ρίξετε από πάνω λίγο χυμό απο φρεσκοκομμένο λάιμ.

Φυσικά, μπορείτε να απολαύσετε το καλαμπόκι σας, όπως και στην πλατεία, με σκέτο βούτυρο και αλατάκι.

Πώς ψήνουμε

Πριν κάνουμε οτιδήποτε, προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200 βαθμούς.

Ύστερα, αρωματίζουμε τις ρόκες μας, τις τυλίγουμε μία μία με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε για 20-25 λεπτά. Τέλος, γυρίζουμε το φούρνο στο γκριλ, ανοίγουμε το αλουμινόχαρτο και τις αφήνουμε για 5 λεπτά ακόμη να πάρουν χρώμα.

Σερβίρουμε αμέσως, συνοδεύοντας με λίγη έξτρα παρμεζάνα και φρεσκοκομμένο μαϊντανό για τους πιο μερακλήδες.

Καλή απόλαυση!

v