Τι να κάνετε την πρώτη φορά που οι φίλοι του παιδιού θα κοιμηθούν σπίτι σας

Τι να κάνετε την πρώτη φορά που οι φίλοι του παιδιού θα κοιμηθούν σπίτι σας

Και να που φτάνει εκείνη η μέρα που το πιτσιρίκι σας ζητά να καλέσει μερικούς φίλους να περάσουν το σαββατόβραδο όλοι μαζί. Μπορεί να σας το ζητήσει έτσι απλά ή να χρησιμοποιήσει και ορολογία – δηλαδή, να πει κάτι σαν «sleep over» ή «pyjama party». Όπως και να ‘χει, αυτό που θέλει πραγματικά είναι να κάνει ένα άτυπο πάρτι στο σπίτι σας, στον χώρο σας, δηλαδή, που πασχίζετε κάθε μέρα να τον έχετε πεντακάθαρο και παστρικό. Μην ανησυχείτε καθόλου! Η νύχτα μπορεί να είναι διασκεδαστική και αξέχαστη για όλους, αρκεί να έχετε υπ’ όψιν τις παρακάτω συμβουλές.

Μάθετε τα πάντα για τους καλεσμένους σας

Το πρώτο πράγμα που θα κάνετε είναι να μιλήσετε με τους γονείς των καλεσμένων σας για να πάρετε τη ρητή έγκρισή τους. Αν πουν το ναι, φροντίστε, πέρα από τηλέφωνο και διεύθυνση, να ρωτήσετε αν το παιδί τους έχει αλλεργία σε συγκεκριμένες τροφές, ποια φαγητά αποστρέφεται τόσο που προτιμά να μείνει νηστικό, αν κοιμάται μόνο ή έχει μαζί του πάντα κάποιο παιχνίδι, αν υπάρχει κάτι άλλο που πρέπει να προσέξετε κλπ. Εσείς μπορεί να γλιτώσετε από ένα αχρείαστο δράμα και οι γονείς του από μια αχρείαστη διαδρομή καταμεσίς της νύχτας. 

Ορίστε έναν χώρο μόνο για τους μεγάλους

Προφανώς, τα παιδιά δεν θα σας θέλουν ανάμεσα στα πόδια τους συνεχώς, αλλά ούτε κι εσείς εκείνα. Πέρα από τα διαδικαστικά (φαγητό κλπ.) και μια ματιά που θα ρίχνετε κάπου κάπου, ενδιάμεσα θα θελήσετε κι εσείς να χαλαρώσετε, να διαβάσετε ένα βιβλίο, να χαζέψετε μια σειρά, να μιλήσετε στο τηλέφωνο ή να κάνετε μια κουβέντα με τον σύζυγο. Ορίστε, λοιπόν, έναν χώρο που θα είναι μόνο για σας, εκτός και αν υπάρχει επείγουσα ανάγκη. 

Ξεχωρίστε τον χώρο του ύπνου απ’ τον χώρο του φαγητού

Το παιχνίδι θα εξαπλωθεί μοιραία παντού και θα συνεχιστεί στον χώρο του ύπνου μέχρι εξάντλησης, οπότε μια σχετική ακαταστασία δεν τη γλιτώνετε με τίποτα. Αυτό που μπορείτε να γλιτώσετε, είναι να καθαρίζετε χυμούς και ψίχουλα από μοκέτες και σκεπάσματα. Με λίγα λόγια, περιορίστε το φαγητό σε συγκεκριμένο χώρο, έχετε το σκουπάκι σας υπό μάλλης και χρησιμοποιήστε αυστηρά πλαστικά σκεύη μιας χρήσης για να μην ανησυχείτε και για πιθανά σπασίματα.

Προετοιμαστείτε για ελαφρύ ξενύχτι

Βάλτε τον εαυτό σας στη θέση των παιδιών για λίγο: θα βρεθούν μαζί στον ίδιο χώρο για πάνω από 10 ώρες και κανείς δεν θα τους πει «φεύγουμε, πες καληνύχτα στους φίλους σου». Ο ενθουσιασμός και η υπερένταση θα αγγίξουν πρωτόγνωρα επίπεδα για τα οποία πρέπει να είστε προετοιμασμένη. Κοντολογίς, θα αργήσουν να κοιμηθούν και μαζί τους θα αργήσετε κι εσείς. Το καλό είναι, όμως, ότι θα συγχρονιστούν και πιθανότατα θα ξεραθούν όλα μαζί όταν η κούραση φτάσει στο απροχώρητο. Εσείς, τότε, φροντίστε να κρατήσετε ενέργεια για το πρωινό ξύπνημα.

Μην κάνετε μεγάλα σχέδια

Ίσως να μπείτε στον πειρασμό να ετοιμάσετε πρόγραμμα με ομαδικά ή επιτραπέζια παιχνίδια, ταινιούλες κλπ. για να μη βαρεθούν. Δεν είναι κακή ιδέα, αλλά δύσκολα θα τηρηθεί. Τα παιδιά θα κάνουν ότι τραβάει η όρεξή τους κι αυτό δεν πρόκειται να συμπέσει με το πλάνο σας. Κρατήστε το όμως, ως εφεδρικό, αν διαπιστώσετε κάποια στιγμή ότι η διάθεση πέφτει. Σε περίπτωση που δεν ξέρατε τι είναι ανιματέρ, μάλλον ήρθε η ώρα να το μάθετε στην πράξη.

Μπορεί να κάνετε και τον διαιτητή

Εκτός από ανιματέρ, δεν είναι απίθανο να χρειαστεί κάποια στιγμή να κάνετε και τον διαιτητή. Παιδιά είναι και θα παίζουν μαζί με τις ώρες, οπότε μπορεί και να βρεθείτε στη δυσάρεστη θέση να επιλύσετε μια διαφωνία, ασήμαντη μεν, αλλά που μπορεί να χαλάσει τη βραδιά για όλους. Διατηρήστε την ψυχραιμία και την ουδετερότητά σας και ηρεμήστε τα πνεύματα με έναν συμβιβασμό (αν π.χ. θέλουν να δουν διαφορετικές ταινίες) ή έναν αντιπερισπασμό (π.χ. γλυκό για όλους ή ένα ομαδικό παιχνίδι που δεν ξέρουν).

Χαλαρώστε και διασκεδάστε το

Σίγουρα, το να φιλοξενήσετε μια παρέα από μικρά παιδιά σπίτι σας για το βράδυ σημαίνει άγχος, ευθύνη, ένταση, κούραση και αϋπνία. Σημαίνει όμως και χαρές, γέλια, παιδικές φωνές, αλλά και μια αξέχαστη εμπειρία για το παιδί σας. Πόσο μάλλον, αν όλα τα παιδιά περάσουν τέλεια και έχουν να λένε για το πάρτι του. Γι’ αυτό, το καλύτερο που έχετε να κάνετε οι γονείς, είναι να χαλαρώσετε, να αφήσετε στα παιδιά την πρωτοβουλία να διαμορφώσουν την ψυχαγωγία τους και να το διασκεδάσετε μαζί τους.

Μην ξεχνάτε πως, όταν το πάρτι γίνει σε άλλο σπίτι, θα θέλατε κι εσείς το παιδί σας να περάσει τέλεια!

v