«Μήπως έχω επιλόχειο κατάθλιψη;»: 7 σημάδια που δεν πρέπει να αγνοήσετε

«Μήπως έχω επιλόχειο κατάθλιψη;»: 7 σημάδια που δεν πρέπει να αγνοήσετε

«Κοιτούσα την πανέμορφη και υγιή κόρη μου και δεν μπορούσα να νιώσω ευτυχισμένη. Κάθε φορά που έκλαιγε με έπιανε μια θολούρα και όταν ερχόταν η στιγμή να τη θηλάσω, με έπιαναν τα κλάματα και μια ακατανόητη απροθυμία. Ποτέ δεν κατάλαβα πως είναι δυνατόν να κρατάς αγκαλιά το μωρό σου και να νιώθεις τόσο άσχημα…»

Αυτά ήταν τα λόγια μιας φίλης όταν μου εμπιστεύτηκε ότι πάσχει από επιλόχειο κατάθλιψη. Πρόκειται για μια πολύ σοβαρή ψυχική νόσο που ταλαιπωρεί πολλές γυναίκες μετά τον τοκετό και που δυστυχώς, μέχρι και σήμερα αποτελεί ταμπού, θέτοντας έτσι σε κίνδυνο πολλές νέες μαμάδες.

Ωστόσο η επιλόχειος κατάθλιψη δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται με αισθήματα ντροπής και προκατάληψης. Μπορεί να «χτυπήσει» οποιαδήποτε γυναίκα ανά πάσα στιγμή. Γι’ αυτό είναι σημαντικό να είμαστε σε θέση να μπορούμε να αναγνωρίσουμε τα σημάδια της για να λάβουμε τα κατάλληλα μέτρα - για το παιδί μας, την οικογένειά μας, αλλά κυρίως για εμάς τις ίδιες.

Νιώθεις θλίψη και ενοχές

Είναι λογικό όταν είσαι νέα μαμά να μην έχεις βρει ακόμα τους ρυθμούς σου. Η απότομη αλλαγή στη ζωή σου φέρνει καινούριες ευθύνες που σου προκαλούν άγχος και δεν είναι λίγες οι φορές που κάνεις «μαύρες» σκέψεις. «Είμαι καλή μαμά;» ή «Το κάνω σωστά;» είναι φυσιολογικές απορίες που έχουν όλες οι γυναίκες. Όταν, όμως, συνοδεύονται από κλάματα και ξεσπάσματα, όταν νιώθεις να σε πνίγει μια ακατανόητη θλίψη, τότε όλο αυτό το συνονθύλευμα, μπορεί να είναι ένα πρώιμο σημάδι επιλόχειου κατάθλιψης.

Δεν απολαμβάνεις πράγματα που σου άρεσαν

Κάποτε γελούσες με τις χαζοκωμωδίες και τα αστεία του συντρόφου σου. Πριν γεννήσεις ήθελες την εγγύτητα μαζί του. Σου άρεσε να μαγειρεύεις το αγαπημένο σου φαγητό ή να απολαμβάνεις έναν βραδινό περίπατο. Αν πλέον δεν βρίσκεις ευχαρίστηση σε όλα αυτά που κάποτε σε γέμιζαν και σε έκαναν χαρούμενη πρέπει οπωσδήποτε να μιλήσεις με τον γιατρό σου.

Δεν μπορείς (και δεν θες) να πάρεις αποφάσεις

Μόλις έγινες μητέρα και οι πρώτοι μήνες με το μωρό στο σπίτι είναι εξαντλητικοί. Είναι φυσιολογικό να μην βρίσκεται το μυαλό σου σε εγρήγορση. Όταν όμως μέσα σου επικρατεί μια ανεξήγητη θολούρα και δεν μπορείς να πάρεις μια απλή απόφαση, ακόμη και για βασικές ανάγκες όπως να κάνεις ένα μπάνιο ή να αλλάξεις την πάνα του μωρού σου, ίσως ήρθε η στιγμή να απευθυνθείς σε κάποιον ειδικό υγείας.

Έχεις κυκλοθυμική συμπεριφορά

Την μια στιγμή κάνεις γκριμάτσες στο μικρό σου και του χαμογελάς, και την αμέσως επόμενη σε πιάνουν τα κλάματα και θέλεις να απομονωθείς. Η καλύτερη λύση είναι πρώτα να μιλήσεις με τον γιατρό σου για να δεις πως θα το αντιμετωπίσεις.

Δεν νιώθεις «δεμένη» με το μωρό σου

Έχεις ακούσει για τον κεραυνοβόλο έρωτα που χτυπάει μια μητέρα όταν αντικρίζει για πρώτη φορά το μικρό της, όμως, εσύ δεν νιώθεις αυτό το πολυπόθητο «δέσιμο», με αποτέλεσμα να νιώθεις τύψεις και να θεωρείς τον εαυτό σου ανάξια για μαμά. Αν νιώθεις έτσι μην πανικοβληθείς, κάποιες μαμάδες δένονται πιο αργά με τα μωρά τους. Αυτό που πρέπει να κάνεις είναι να αναζητήσεις την βοήθεια που πρέπει.

Νιώθεις ότι θα ήσουν καλύτερα χωρίς το μωρό

Μέχρι μια γυναίκα να κρατήσει στην αγκαλιά της το μωρό της, κυριεύεται από αμφιβολίες για το αν είναι έτοιμη να γίνει μητέρα. Ωστόσο, αν νιώθεις ότι ίσως θα ήσουν καλύτερα αν δεν υπήρχε το μωρό στη ζωή σου, τότε πάσχεις από επιλόχειο κατάθλιψη.

Έχεις (αυτό)καταστροφικές τάσεις

Εάν σκέφτεσαι να κάνεις κακό στον εαυτό σου ή το μωρό σου με οποιονδήποτε τρόπο πρέπει οπωσδήποτε να απευθυνθείς σε κάποιον ειδικό υγείας. Αυτές οι δυσοίωνες σκέψεις μπορεί να προμηνύουν ότι πάσχεις από επιλόχειο ψύχωση, μια σπάνια ψυχική νόσο, που εμφανίζεται παράλληλα με την επιλόχειο κατάθλιψη.

Αν σου συμβαίνουν μερικά ή πολλά από τα παραπάνω, πρέπει να ζητήσεις βοήθεια τόσο από τους κοντινούς σου ανθρώπους, όσο και από κάποιον ειδικό υγείας.  Κατά κανόνα τα συμπτώματα της επιλόχειου κατάθλιψης μειώνονται μέσα σε δύο εβδομάδες, μέχρι να εξαλειφθούν εντελώς. Στην περίπτωση όμως που βλέπεις ότι επιδεινώνονται, μην τα αγνοήσεις. Αντιμετώπισέ τα έτσι ώστε να μπορέσεις να ζήσεις τις χαρές που προσφέρει η μητρότητα.

Μην ντρέπεσαι. Δεν φταις. Πάλεψέ το!

Πληροφορίες: webmd.com

v