Πώς είναι πραγματικά οι 6 πρώτες εβδομάδες μετά την καισαρική

Πώς είναι πραγματικά οι 6 πρώτες εβδομάδες μετά την καισαρική

Ανεξάρτητα από το πως γέννησε η καθεμιά από μας -φυσιολογικά ή με καισαρική - το πρώτο διάστημα μετά τον τοκετό πρέπει να φροντίζουμε σωστά τον εαυτό μας - όχι μόνο για να επανέλθουμε δριμύτερες στους παλιούς μας ρυθμούς, αλλά και για να χαρούμε τη νέα μας ζωή με το μωράκι μας.

Η καισαρική ωστόσο, παραμένει μια σοβαρή χειρουργική επέμβαση. Καλό θα ήταν, λοιπόν, να γνωρίζουμε τα πάντα γύρω από αυτή και να προετοιμαστούμε κατάλληλα για τις εβδομάδες που ακολουθούν ώστε η διαδικασία της επούλωσης να γίνει ακόμα πιο εύκολη.

Σύμφωνα με τους γιατρούς οι πρώτες 6 εβδομάδες μετά την καισαρική είναι πολύ σημαντικές για την νέα μαμά - γιατί αφού αναρρώνει από τον τοκετό, παράλληλα φροντίζει και το νεογέννητο. Συγκεκριμένα:

1η εβδομάδα

Η 1η εβδομάδα μετά την καισαρική είναι ίσως από τις πιο δύσκολες. Η νέα μητέρα έχει μόλις γεννήσει και το νιώθει σε όλο της το σώμα. Νιώθετε ζαλάδα όταν σηκώνεστε από το κρεβάτι, η τομή είναι ακόμα επώδυνη και σας ενοχλεί, ενώ ορισμένες γυναίκες αισθάνονται έντονο πρήξιμο που οφείλεται συνήθως στην νάρκωση.

Η κούραση είναι έντονη, αλλά σιγά-σιγά το σώμα σας αρχίζει να προσαρμόζεται στα νέα δεδομένα. Ήδη μετά το πρώτο 24ωρο θα έχετε την δυνατότητα να κινείστε σταδιακά και πιο άνετα, ενώ αν νιώθετε έντονους πόνους ο γιατρός θα σας χορηγήσει παυσίπονα. Το θετικό στην όλη υπόθεση είναι ότι τις πρώτες ημέρες βρίσκεσαι στο νοσοκομείο και έχετε ένα ειδικά εξειδικευμένο προσωπικό να σας προσέχει.

2η εβδομάδα

Μόλις επιστρέψετε στην θαλπωρή του σπιτιού σας, είναι πολύ πιθανόν να νιώσετε έντονη την επιθυμία να βρείτε τους παλιούς σας ρυθμούς - από το να πάτε μια μικρή βόλτα, μέχρι να ασχοληθείτε με το νοικοκυριό και το μωρό σας. Ωστόσο, οι ειδικοί προειδοποιούν τις μαμάδες να είναι πολύ προσεκτικές και να ξεκουράζονται. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, θα πρέπει να αποφεύγετε τις βαριές οικιακές δουλειές και τα βάρη - ακόμη και αν αυτό σημαίνει να πάρετε αγκαλιά το μεγαλύτερο παιδί.

Τα παυσίπονα δεν είναι υποχρεωτικά και μπορείτε να τα συνεχίσετε μόνο εάν πονάτε πολύ. Το αίμα θα συνεχιστεί για περίπου 20 ημέρες, αλλά σταδιακά η ροή του θα μειώνεται. Αυτό που πρέπει να έχετε υπόψιν σας είναι ότι είναι κακό να πιέσετε τον εαυτό σας σε οποιαδήποτε κινητική δραστηριότητα. Διαφορετικά, καθυστερείτε τον χρόνο επούλωσης και αυξάνετε τον κίνδυνο να δημιουργηθεί μόλυνση στο τραύμα.

Δεν πρέπει να πιεστείτε γιατί η διαδικασία επούλωσης των πληγών θα αργήσει περισσότερο, ενώ υπάρχει και κίνδυνος για φλεγμονή.

3η εβδομάδα

Στην τρίτη εβδομάδα παρά το γεγονός ότι θα αισθάνεστε ακόμη κουρασμένη, ψυχολογικά θα νιώθετε πολύ καλύτερα. «Οι πρώτες 6 εβδομάδες είναι εξαιρετικά σημαντικές για την αποκατάσταση των πληγών, γι’ αυτό η μητέρα πρέπει να ξεκουράζεται όσο το δυνατόν περισσότερο και δεν πρέπει να σηκώνει βάρη διότι μπορεί να ανοίξουν τα ράμματα», επισημαίνουν οι γυναικολόγοι.

4η εβδομάδα

Αν όλα έχουν κυλήσει ομαλά, στην τέταρτη εβδομάδα ο γιατρός σας θα σας επιτρέψει να επιστρέψετε σιγά-σιγά στους παλιούς ρυθμούς σας. Ωστόσο, ακόμη θα πρέπει να είστε προσεκτικές τόσο με τις εξωτερικές δουλειές (ψώνια από σούπερ μάρκετ) όσο και με τις δουλείες του σπιτιού. Το να σηκώσετε το καλάθι με τα άπλυτα για παράδειγμα μπορεί να «τραβήξει» το τραύμα και να καθυστερήσει την διαδικασία της επούλωσης.

H διαδικασία της επούλωσης συνήθως ξεκινάει στις 21 ημέρες μετά την καισαρική και μπορεί να συνεχιστεί για αρκετούς μήνες ακόμα. Επίσης το πώς θα φαίνεται το σημάδι του χειρουργείου εξαρτάται  από το πόσο ξεκουράζεστε και κατά πόσο ασκείτε παραπάνω πίεση στον εαυτό σας.

5η εβδομάδα

Νιώθετε καλύτερα και μπορείτε να κάνετε περισσότερα πράγματα. Η φροντίδα όμως του νεογέννητου είναι απαιτητική και αυτό δεν πρέπει να το ξεχνάτε. Δεχτείτε όποια βοήθεια σας προσφέρεται αυτό το διάστημα - από το να σας βοηθούν στις δουλειές του σπιτιού, μέχρι ο σύντροφός σας να αναλάβει το νεογέννητο ώστε να μπορέσετε να κοιμάστε αρκετές ώρες.

6η εβδομάδα

Στις 6 εβδομάδες αν έχετε προσέξει όλα τα παραπάνω θα μπορέσετε σιγά-σιγά να επιστρέψετε στην καθημερινότητά σας. Να θυμάστε ότι μία χαλαρή βόλτα κάθε μέρα βοηθά στη βελτίωση της σωματικής υγείας. Οι τροφές με πλούσιες φυτικές ίνες αποτρέπουν τη δυσκοιλιότητα ενώ η συνεχής ενυδάτωση είναι εξαιρετικά σημαντική και για το θηλασμό. Το σώμα σας επιστρέφει στην πρότερη κατάστασή του. Μάλιστα, στην εξέταση των έξι εβδομάδων, ο γιατρός σας πιθανόν να σας επιτρέψει να κάνετε ξανά σεξ και να επιστρέψετε στη δουλειά. Όμως, η ζωή σου είναι τελείως διαφορετική τώρα που έχεις αποκτήσει μωρό - και φυσικά είναι καλύτερη!

Πηγή: popsugar.com

v