«Αν σηκώσει χέρι, φύγε ΑΜΕΣΩΣ!»: Συμβουλές από έναν ψυχοθεραπευτή με εμπειρία στην κακοποίηση γυναικών

«Αν σηκώσει χέρι, φύγε ΑΜΕΣΩΣ!»: Συμβουλές από έναν ψυχοθεραπευτή με εμπειρία στην κακοποίηση γυναικών

Το παρακάτω άρθρο το έγραψε μία ψυχοθεραπεύτρια που ειδικεύεται στην κακοποίηση των γυναικών. Σύλλεξε τις εμπειρίες της και έφτιαξε μια λίστα με όλα όσα θέλει να πει στην κόρη της ώστε να μπορέσει να προστατεύσει τον εαυτό της.

«Κάποτε η κόρη μου θα μεγαλώσει και θα φύγει από το προστατευμένο πλαίσιο της οικογένειάς της. Θα φτιάξει το δικό της κύκλο και θα βρει τον άνθρωπο της ζωής της. Ίσως αποφασίσει να παντρευτεί και να κάνει πέντε παιδιά, ίσως και όχι. Το μόνο σίγουρο είναι πως θα είναι ανεξάρτητη και η ασφάλειά της δεν θα εξαρτάται, πια από εμένα.

Όσο, όμως, είναι εδώ, κοντά μου, οφείλω να την προετοιμάσω για τον έξω κόσμο και να της μάθω πώς θα προστατεύει τον εαυτό της.  Ετοίμασα, λοιπόν, μία λίστα από συμβουλές και όταν μεγαλώσει λίγο ακόμα, θα φροντίσω να τις πάρει στα χέρια της και να τις συζητήσουμε.

Εάν ο σύντροφός σου σε χτυπήσει, φύγε ΑΜΕΣΩΣ!

Σε αυτήν την περίπτωση, η αντίδρασή σου πρέπει να είναι τόσο άμεση όσο σαν να είχε γίνει σεισμός. Πάρε τα πράγματα που σου είναι εντελώς απαραίτητα, ρίξτα σε μία τσάντα και απομακρύνσου. Μην δεχτείς καμία «συγνώμη» και καμία δικαιολογία. Οποιοδήποτε είδος «λυπάμαι» που θα γίνει αποδεκτό από σένα, γρήγορα θα μετατραπεί σε «εσύ φταις, εσύ με προκάλεσες να σε χτυπήσω». Είναι πολύ εύκολο να σε ενοχοποιήσει και να πέσεις σε έναν φαύλο κύκλο από τον οποίο θα ξεφύγεις πολύ δύσκολα. Μην το ξανασκεφτείς λοιπόν: πάρε τα πράγματά σου και τρέχα!

Εάν σου πει «ήταν δικό σου λάθος», είναι ψέμα!

Κάθε δικαιολογία του τύπου «εσύ έφταιγες», στην πραγματικότητα σημαίνει «Ξέρω ότι μπορώ να σε χτυπήσω, να σε προσβάλω, να σε μειώσω χωρίς καμία επίπτωση και άρα δεν χρειάζεται να ελέγξω τον εαυτό μου».

Μπορείς να έρθεις ΠΑΝΤΑ να μου μιλήσεις

Θα είμαι εδώ για σένα ό,τι κι αν συμβεί. Έλα οποιαδήποτε στιγμή και σε οποιαδήποτε κατάσταση: κλαμένη, ξυπόλυτη ή οργισμένη. Θα είμαι εδώ χωρίς να σε κρίνω. Ακόμα κι αν θελήσω να πω «σου τα’ λεγα εγώ» δεν θα το κάνω – θα κλειστώ στο μπάνιο μέχρι να ανακτήσω τον αυτοέλεγχό μου. Κι αν εγώ η ο μπαμπάς σου δεν ζούμε, να το καταγγείλεις, να ουρλιάξεις, να το πεις σε όλο τον κόσμο ώστε να έχεις μάρτυρες.

Πριν την σωματική κακοποίηση, προηγούνται οι προσβολές…

Μία σχέση ποτέ δεν ξεκινά με βία. Τα πρώτα σημάδια είναι οι προσβολές, επίθετα που σε μειώνουν ή οι προσταγές. Η ταπείνωση συγχέεται με την ειλικρίνεια της οικειότητας και, χωρίς να το καταλάβεις, πέφτεις θύμα μιας κακοποιητικής συμπεριφοράς που τελικά φτάνει και μέχρι τη βία.  

Μην σκεφτείς ποτέ «Έκανε μόνο ένα λάθος»

Πολλές γυναίκες πέφτουν στην παγίδα του «ήταν μόνο μία φορά». Από τη στιγμή που θα αποδεχθείς αυτό το λάθος, πολύ σύντομα αυτό θα επαναληφθεί κι άλλες φορές. Σταδιακά, το θύμα νιώθει πως προκαλεί αυτή τη συμπεριφορά και η συνέχεια είναι σκέτη κόλαση!

Να είσαι οικονομικά ανεξάρτητη

Να έχεις πάντα τα δικά σου χρήματα και τη δική σου πηγή εισοδήματος. Εάν, μάλιστα, έχεις και παιδιά, φρόντισε να έχεις έναν τραπεζικό λογαριασμό μόνο στο όνομά σου. Αυτό είναι κάτι πραγματικά πολύ σημαντικό! Έτσι, ό,τι κι αν συμβεί, θα μπορείς να πάρεις τα παιδιά και φύγεις χωρίς να σκέφτεσαι πως δεν θα μπορείς να τα συντηρήσεις έστω και για λίγο, μέχρι να ξαναβάλεις τη ζωή σου σε μία τάξη.

Μην εξαρτάσαι συναισθηματικά μόνο από τη σχέση σου

Για να είσαι ισορροπημένη, πρέπει να φροντίζεις όλα τα πεδία της ζωής και, πάνω απ’ όλα, τον εαυτό σου. Πρόσεχε την υγεία σου για να είσαι δυνατή, μην αμελείς τις φιλίες σου και κράτα τη δουλειά σου. Έτσι, αν βρεθείς ποτέ σε μία τέτοια κατάσταση, δεν θα καταστραφεί ολόκληρος ο κόσμος σου αλλά μόνο ένα κάστρο, ενώ θα έχεις πολλά στηρίγματα για να σε κρατήσουν όρθια.  

Οι άνθρωποι δεν αλλάζουν

Αυτό είναι μία τεράστια παγίδα στην οποία, λίγο ή πολύ, έχουμε πέσει όλοι μέσα. Η εμπειρία μου όμως μου λέει πως οι άνθρωποι δεν αλλάζουν! Εάν κάποιος σε χτυπήσει μία φορά, είναι σχεδόν βέβαιο πως θα το ξανακάνει. Ίσως όχι σύντομα, αλλά σίγουρα όταν νιώσει να δυσκολεύεται ή να απειλείται.

Μην φοβηθείς να πειραματιστείς πριν καταλήξεις στον άνθρωπό σου

Η μητέρα μου, παρότι ήτα άλλης γενιάς, με συμβούλευε να μην παντρευτώ τον πρώτο τυχόντα και ευτυχώς την άκουσα! Πριν καταλήξεις στον άνθρωπο με τον οποίο θα μοιραστείς το σπίτι και τη ζωή σου, σύλλεξε εμπειρίες και γνώρισε πολλούς ανθρώπους. Σταδιακά θα μπορείς να καταλάβεις ποιος πραγματικά αξίζει και ποιος όχι… Ακόμα κι αν ερωτευθείς, μην πέσεις με τα μούτρα – κράτα τις επιφυλάξεις σου και εμπιστεύσου εκείνον που θα σου αποδείξει μέσα στα χρόνια ότι σε σέβεται

v