«Κουράστηκα να είμαι υπεύθυνη για όλους και για όλα!»

«Κουράστηκα να είμαι υπεύθυνη για όλους και για όλα!»

Έχουμε συνηθίσει, η μητέρα να είναι υπεύθυνη για το σπίτι κι εκείνη που ζητά τη βοήθειά των υπολοίπων και τους λέει τι και πως να το κάνουν. Όση βοήθεια και αν έχει, όμως, το να έχει την τελική ευθύνη για όλα γίνεται καμιά φορά πολύ πιο κουραστικό και αποκαρδιωτικό απ’ το να τα κάνει μόνη της. Αυτή η μαμά περιγράφει μια τέτοια δύσκολη στιγμή, όταν ένιωσε μέσα της ότι θέλει να εκραγεί, αλλά η συνειδητοποίηση του πόσο αγαπά την οικογένειά της, γλύκανε για τα καλά τον θυμό και την πίκρα της.

«Είναι 10.30 το βράδυ και είμαι εξουθενωμένη. 

Τα παιδιά έχουν πέσει για ύπνο από τις 9.30 κι ο άντρας μου έχει αποκοιμηθεί στον καναπέ. Είναι η στιγμή που κλείνω το λάπτοπ και την τηλεόραση και βάζω το ασύρματο τηλέφωνο στη βάση του γιατί, αν δεν το κάνω εγώ, την άλλη μέρα δεν θα έχουμε τηλέφωνο.

Στη συνέχεια, περνάω δίπλα απ’ τη γωνιά του σκύλου και βλέπω ότι όποιο παιδί κι αν ήταν υπεύθυνο για την σίτισή του, έχει ξεχάσει να του βάλει φρέσκο νερό. Το κάνω εγώ. Ανεβαίνοντας τη σκάλα, μαζεύω από κάτω μια κάλτσα, ένα παιχνίδι και μια πετσέτα. Με κάθε σκαλί που ανεβαίνω, φουντώνω λίγο περισσότερο.

Στην κουζίνα, βλέπω το φαγητό να κρυώνει στην κατσαρόλα. Το βάζω σε ένα τάπερ, ανοίγω το ψυγείο και βρίσκω 3 ακόμη τάπερ με αποφάγια που δεν έχει πετάξει κανείς.

Επιστρέφοντας στο σαλόνι, μαζεύω σκουπιδάκια, σχολικές εργασίες και μισογεμάτες κούπες. Αφού σβήνω όλα τα φώτα που έχουν μείνει ανοιχτά, σκοντάφτω σε ένα ξέμπαρκο ζευγάρι αθλητικά παπούτσια.

Και φουντώνω κι άλλο.

Μπαίνοντας στο μπάνιο, βρίσκω στον νεροχύτη ένα μάτσο πράγματα που τα παιδιά μου έχουν πάρει χωρίς να ρωτήσουν. Και φυσικά, που δεν έβαλαν ποτέ στη θέση τους. Αναστενάζω βαθιά, γδύνομαι και πλένω το πρόσωπό μου. Σκέφτομαι πως το μόνο που θέλω να κάνω είναι να ξαπλώσω, να ανοίξω το βιβλίο μου και να ξεφύγω από αυτό που ζω, να ζήσω τη ζωή κάποιου άλλου. Πολύ απλά, είμαι τόσο κουρασμένη που το μόνο που σκέφτομαι είναι: “Όχι άλλο κάρβουνο!”  

Λίγο αργότερα, ο άντρας μου σέρνει το κορμί του απ’ τον καναπέ στο κρεβάτι. Με κοιτάζει καλά καλά και, από τον τόνο της φωνής μου συμπεραίνει ότι του έχω θυμώσει για κάτι. Με ρωτάει και του απαντώ: “Όχι!”

“Συμβαίνει κάτι;” μου λέει. Δεν μιλώ για λίγο, ελπίζοντας η λογική μου να επικρατήσει των αρνητικών συναισθημάτων που με πλημμυρίζουν. Τελικά λέω κάτι του τύπου “Δεν είμαι στα καλά μου αυτή τη στιγμή και δεν θα ήθελα να το συζητήσω.”

Δεν μιλάει ούτε εκείνος για λίγο, μάλλον προσπαθώντας να αποφασίσει αν πρέπει να το συνεχίσει ή όχι. Ή αν παραείναι κουρασμένος για να συζητήσει ψύχραιμα. Τελικά, το αφήνει γι’ άλλη φορά και πέφτει για ύπνο.

Μόνη με τις σκέψεις και τα συναισθήματά μου, αδυνατώ να συγκεντρωθώ στο βιβλίο μου.

Επειδή η αλήθεια – η αντικειμενική αλήθεια – είναι ότι ο άντρας που κοιμάται δίπλα μου είναι εκείνος που μαγείρεψε το φαγητό που έχω μαζέψει απ’ τον πάγκο. Πήγε στο σούπερ-μάρκετ από την προηγούμενη μέρα και σήμερα με βοήθησε σε όλες τις προγραμματισμένες διαδρομές με τα παιδιά. Κι ας δούλευε όλη μέρα σε μια δουλειά που τον εξαντλεί σωματικά και ψυχολογικά.

Οφείλω να παραδεχτώ ότι είναι αληθινός σύντροφος και συμμετέχει στα πάντα.

Και τα παιδιά μου, είναι στ’ αλήθεια εξαιρετικά παιδιά. Έχουν αναλάβει όλα από κάποιες αγγαρείες – μαζεύουν τα πράγματά τους, βάζουν πλυντήριο, κάνουν τα μαθήματά τους και φροντίζουν τα ζωάκια μας – και τις κάνουν κάθε εβδομάδα αδιαμαρτύρητα. Έχουν μάθει από μικρά ότι είμαστε οικογένεια και πρέπει να βοηθάμε όλοι στο σπίτι. Και ξέρω ότι μας αγαπούν και μας ευγνωμονούν για όσα έχουν.

Όταν δεν είμαι μαζί τους μου λείπουν πάρα πολύ. Τους σκέφτομαι συνέχεια και δεν βλέπω την ώρα να τους δω και να μάθω πως πέρασαν στη δουλειά ή το σχολείο.

Αλλά, πέρα απ’ όλ’ αυτά, όταν νιώθω πως την τελική ευθύνη για τα πάντα την έχω όλη εγώ, αγανακτώ, φουντώνω και βράζω στο ζουμί μου. Είμαι έτοιμη να σκάσω επειδή δε ζήτησα ποτέ να είμαι αρχηγός, οργανωτής και διαχειριστής τους κι εκείνη που γεμίζει πάντα όλα τα κενά.

Γιατί να ξεχάσουν να σβήσουν τα φώτα, να μαζέψουν τα παπούτσια, να βάλουν μπρος το πλυντήριο πιάτων ή να καθαρίσουν γύρω απ’ το μπολάκι της γάτας χωρίς να τους το ζητήσω εγω; Γιατί πρέπει να τους πω εγώ πότε θα κάνουν μπάνιο, θα πλύνουν τα ρούχα τους, θα ταΐσουν τα κατοικίδια, θα κλείσουν ραντεβού για δουλειά ή θα βγάλουν βόλτα τον σκύλο; Γιατί δεν βλέπουν την πεταμένη κάλτσα, το βρώμικο μαντήλι, το άδειο μπολ, τα μουχλιασμένα αποφάγια; Γιατί δεν κάνουν καμία δουλειά χωρίς να εμπλακώ εγώ;

Κι όσο αυτές οι σκέψεις στριφογυρίζουν στο κεφάλι μου, αντιλαμβάνομαι όλο και πιο πολύ ότι το πρόβλημα το έχω εγώ.

Γιατί όταν αγαπάς έχεις υπομονή, ακόμη και αν πρέπει να υπενθυμίσεις σε ένα 12χρονο να ταΐσει τη γάτα 547 φορές. Γιατί όταν αγαπάς δείχνεις κατανόηση, ακόμη και όταν ο άντρας σου ξέχασε να βάλει πλυντήριο και δεν υπάρχει καθαρό πιάτο ούτε για δείγμα. Γιατί όταν αγαπάς δεν ζητάς αναγνώριση, επειδή π.χ. έχεις πλύνει εσύ τις τελευταίες 12 παρτίδες ρούχα.

Γιατί όταν αγαπάς το κάνεις ανιδιοτελώς. Κι αυτή είναι η ουσία. Δεν έγινα μητέρα και σύζυγος για να κερδίσω κάτι. Έγινα για να δώσω. Έχω επενδύσει τη ζωή μου στα παιδιά και τον άντρα μου και θέλω να τους δώσω τα πάντα επειδή τους αγαπώ τόσο πολύ.

Επειδή η καρδιά μου έχει πλημμυρίσει από αληθινή ανιδιοτελή αγάπη, δεν υπάρχει πια χώρος για θυμό, πικρία και αγανάκτηση.»  

Πηγή: herviewfromhome.com

v