Τι να κάνετε αν ακούσετε τη φράση: «μαμά, θέλω να γίνω μοντέλο»

Τι να κάνετε αν ακούσετε τη φράση: «μαμά, θέλω να γίνω μοντέλο»

Μας φαίνεται περίεργο, ίσως, αλλά ζούμε τη φάση που η εικόνα – κάθε είδους εικόνα – όσο πιο πολύ απομυθοποιείται τόσο πιο πολύ αποθεώνεται και ο μύθος επιστρέφει πιο δυνατός. Το «influencing» λογίζεται πια ως επαγγελματική δραστηριότητα και το GNTM προτρέπει απερίφραστα τα κορίτσια να δοκιμάσουν τις δυνάμεις τους στο χώρο της μόδας ασχέτως αν φέρνουν στο κλασικό στερεότυπο του «μανεκέν» ή όχι. Δεν αποκλείεται, λοιπόν, μία από αυτές τις μέρες η κόρη σας να σας πλησιάσει και να σας πει με απόλυτη σοβαρότητα: «μαμά, θέλω να γίνω τοπ-μόντελ.»

Αν είναι σχετικά μικρή – π.χ. αν μπαίνει μόλις στην εφηβεία – η επιθυμία της είναι πιθανότατα μια παρόρμηση ωθούμενη απ’ όσα βλέπει γύρω της και όσα συζητιούνται στις παρέες της ηλικίας της. Τα παιδιά έχουν πλέον πάρα πολλά ερεθίσματα τύπου GNTM και ένα τηλεοπτικό σόου που περνά το μήνυμα ότι ο χώρος της μόδας είναι ανοιχτός σε όλους, είναι εύκολο να ανοίξει την όρεξη ενός κοριτσιού που αρχίζει μόλις να αντιλαμβάνεται τον εαυτό του ως μικρή γυναίκα.

Αν, πάλι, είναι στην ακμή της εφηβείας της κι έχει αναπτυχθεί αρκετά, το πιθανότερο είναι να νιώθει πώς έχει τα προσόντα – ή να της το έχουν πει αρκετοί – και να καλοβλέπει το ενδεχόμενο να δοκιμάσει τις δυνάμεις της. Σίγουρα, η αυτοπεποίθηση και η τόλμη είναι προσόντα για ένα έφηβο παιδί, όπως και η διάθεση να δουλέψει για να πετύχει κάτι που θέλει. Το θέμα εδώ είναι κατά πόσον η κόρη σας έχει επίγνωση του τι περιλαμβάνει μια απόπειρα να κάνει μόντελινγκ επαγγελματικά.

Σε κάθε περίπτωση, είτε πρόκειται για παρόρμηση είτε για φιλοδοξία, προσεγγίστε το ζήτημα ψύχραιμα και φροντίστε:

Να μην το μεγαλοποιήσετε μπροστά της (ούτε μέσα σας)

Ως μητέρα, η μία εκδοχή είναι να νιώσετε την έντονη ανάγκη να κόψετε μαχαίρι οποιαδήποτε συζήτηση λέγοντας ένα ηχηρό «από μένα είναι όχι» και μεταθέτοντας το θέμα για αργότερα, όταν η κόρη σας ενηλικιωθεί και είναι υπεύθυνη για τις επιλογές της. Η άλλη εκδοχή είναι να νιώσετε πως το κορίτσι σας «το έχει» και με τη δική σας επίβλεψη θα μπορούσε να γίνει μια σύγχρονη Βίκυ Καγιά – επειδή τη θυμάστε ακόμη ως έφηβη θεά στις πασαρέλες.

Όπως και αν σας βγει, πριν απαντήσετε πάρτε λίγο χρόνο και προσπαθήστε να μετριάσετε την αποστροφή ή τον ενθουσιασμό σας.

Από τη μία, δεν είναι γόνιμο να μετατρέψετε το μόντελινγκ σε απαγορευμένο φρούτο για το παιδί, γιατί είναι πολύ πιθανό να το επιχειρήσει μόνο του ή με λάθος τρόπο. Κι από την άλλη, αν είστε εκείνη που πρέπει να καθοδηγήσει το παιδί και να το κρατήσει προσγειωμένο, καλό είναι να μείνετε προσγειωμένη και εσείς. Ειδικά αν πρέπει να πείσετε και τον πατέρα του γι’ αυτό.

Να της εξηγήσετε πώς γίνεται κανείς μοντέλο και τι κάνει μετά (αν γίνει)

Αν το καλοσκεφτείτε, ο χώρος του μόντελινγκ, όπως κάθε επαγγελματικός χώρος, διέπεται από συγκεκριμένους κανόνες. Οι διαδικασίες που πρέπει να ακολουθήσει ένα νεαρό κορίτσι είναι ορισμένες και οι παγίδες είναι λίγο πολύ γνωστές. Ως μεγαλύτερη, πιο έμπειρη και πιο ψύχραιμη, κάντε μια μίνι έρευνα για να μάθετε τι συμβαίνει στην πραγματικότητα – και όχι στο Instagram ή το GNTM – ώστε να δώσετε και στην κόρη σας να καταλάβει τι θα αντιμετωπίσει αν η απόφασή σας είναι θετική.

Μια καλή αρχή είναι να ξεχωρίσετε δυο-τρία καλά πρακτορεία με πολυετή παρουσία στο χώρο και να ρωτήσετε ποια είναι τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσετε. Μην ξεκινήσετε ψάχνοντας για κάποια σχολή – δεν υπάρχει κάτι που ένα μοντέλο δεν μπορεί να μάθει στη δουλειά – ή κάποιον επαγγελματία φωτογράφο γιατί μπορεί να μπείτε σε περιττά έξοδα, ακόμη και να πέσετε σε απατεώνες. Ένα πρακτορείο με πορεία στον χώρο δεν πρόκειται να σας πλασαριστεί για κάτι άλλο από αυτό που είναι, ενώ δεν θα σας ζητήσει παρα μόνο πολύ συγκεκριμένες φωτογραφίες με απλό ντύσιμο και φυσικό φως, ώστε η υποψήφια να φαίνεται όπως πραγματικά είναι.

Αφού της μιλήσετε για το ξεκίνημα, μην αμελήσετε να της περιγράψετε με λεπτομέρειες ποια θα είναι η ζωή της ως εργαζόμενο μοντέλο. Πρέπει να είναι ξεκάθαρο ότι πρόκειται για δουλειά που απαιτεί υπομονή, γερό στομάχι, χρόνο και κόπο. Όχι μόνον από εκείνη, αλλά και από εσάς που, για ένα διάστημα, θα το ζείτε μαζί της και θα πρέπει να την στηρίζετε ψυχολογικά.

Να την συμβουλέψετε να ακολουθήσει την ορθή οδό και να μην αμελήσει τις σπουδές της

Αν, μετά από όλα αυτά, έχετε σκοπό να επιτρέψετε στην κόρη σας να κυνηγήσει το όνειρό της, εξηγήστε της ότι θα είστε στο πλευρό της και προτρέψτε την να ακολουθήσει την ορθή οδό, εκείνη που έχουν ακολουθήσει τόσοι και τόσοι επαγγελματίες στο παρελθόν. Εξηγήστε της ότι, όπως σε κάθε επαγγελματικό χώρο, το να κόβεις δρόμο δεν είναι η σωστή πρακτική και συχνά σε οδηγεί σε λάθος ή μηδενικό αποτέλεσμα. Και ότι τα social media ή τα τηλεοπτικά σόου, όπως το GNTM, δεν αντιπροσωπεύουν παρά μόνο μια περιορισμένη – και επικίνδυνα απλουστευμένη – εκδοχή αυτού που φιλοδοξεί να κάνει.

Είτε έχετε σκοπό να την αφήσετε να δοκιμάσει το μόντελινγκ είτε όχι, πρέπει οπωσδήποτε να της μιλήσετε για το πόσο σημαντικό είναι να μην αμελήσει το σχολείο και την προσπάθεια να συνεχίσει τις σπουδές της σε ανώτερο επίπεδο. Ακόμη και αν όλα πάνε κατ’ ευχήν στην αρχή, η δουλειά ενός μοντέλου δεν είναι ποτέ δεδομένη και έχει, ούτως ή άλλως, ημερομηνία λήξης. Μια κοπέλα που κρατά τις επιλογές της ανοιχτές, έχει ένα πτυχίο και έχει φροντίσει να διαμορφώσει μια ολοκληρωμένη προσωπικότητα, έχει λιγότερες πιθανότητες να εγκλωβιστεί αν κάτι δεν πάει καλά, όχι μόνο επαγγελματικά, αλλά και ψυχολογικά.

Ότι και αν κάνετε, μην ξεχνάτε το πιο σημαντικό.

Όσο και αν ένα παιδί επηρεάζεται από τους γύρω του, τα social media, την τηλεόραση ή τις μόδες, παραμένει το παιδί σας που μεγαλώσατε και γνωρίζετε καλύτερα απ’ τον καθένα. Αποφύγετε, λοιπόν, να το αντιμετωπίσετε σαν ένα οποιοδήποτε παιδί. Προσαρμόστε την προσέγγισή σας στον χαρακτήρα και τις ιδιαιτερότητές του, σιγουρευτείτε ότι δεν θα κάνει τίποτα χωρίς τις συμβουλές σας και... που ξέρετε; Μπορεί να γίνει ακόμη και τοπ-μόντελ!

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΜΠΕΙΤΕ ΣΤΗΝ ΠΑΡΕΑ ΜΑΣ

Γραφτείτε στο Newsletter μας

Διαγωνισμοί, δώρα και τα πάντα για το παιδί και την οικογένεια!

v