Χριστουγεννιάτικο τραπέζι με άρωμα Ελλάδας: μείνετε πιστοί στις παραδόσεις και εντυπωσιάστε

Χριστουγεννιάτικο τραπέζι με άρωμα Ελλάδας: μείνετε πιστοί στις παραδόσεις και εντυπωσιάστε

Τις τελευταίες δεκαετίες υπήρχε η τάση να γεμίζουμε το χριστουγεννιάτικο τραπέζι μας με γκουρμέ συνταγές και περίεργους συνδυασμούς από όλα τα μέρη του κόσμου. Απόρροια, ίσως, μιας γενικότερης τάσης να θαμπωνόμαστε από οτιδήποτε ακριβό ή λαμπερό. Ό,τι λάμπει, όμως, δεν είναι χρυσός και ο πραγματικός πλούτος βρίσκεται στην ανθρωπιά, την καλοσύνη και τις ρίζες μας.

Τι θα λέγατε, λοιπόν, φέτος να θυμηθούμε το πραγματικό νόημα των Χριστουγέννων και να κάνουμε το τραπέζι μας (και την καρδιά μας) να μοιάζει με εκείνο του παππού μας;

Χριστόψωμο

Η ελληνική παράδοση θέλει το χριστόψωμο να παίζει κεντρικό ρόλο στο χριστουγεννιάτικο τραπέζι. Οι παλιοί το θεωρούσαν ευλογημένο ψωμί που στηρίζει τον νοικοκύρη και την οικογένειά του. Μάλιστα, για την παρασκευή του χρησιμοποιούσαν καλό αλεύρι και ακριβά υλικά όπως ροδόνερο, σουσάμι, κανέλα και γαρύφαλλα.

Τα πράγματα βέβαια έχουν αλλάξει αρκετά σήμερα και λίγοι πιστεύουν στις ευλογίες ενός ψωμιού. Ωστόσο, είτε πιστεύουμε είτε όχι, ας το κρατήσουμε στο τραπέζι μας ως σύμβολο του χριστιανικού λόγου που θέτει ως προτεραιότητα την προσφορά και την αποδοχή όσων χρειάζονται την βοήθειά μας.  

Χοιρινό για κυρίως γεύμα

Εξέχουσα θέση στο χριστουγεννιάτικο τραπέζι είχε κάποτε το χοιρινό κρέας. Μάλιστα, σε πολλές περιοχές της χώρας, που παραμένουν πιστές στα έθιμά μας, προτιμάται ακόμα ως το κυρίως γεύμα της ημέρας. Είναι ένα έθιμο που έχει τις ρίζες του στην αρχαία Ελλάδα, όταν οι γεωργοί θυσίαζαν τους χοίρους στο όνομα του θεού Κρόνου και της θεάς Δήμητρας για την ευκαρπία της γης και τον εξαγνισμό του σπιτικού τους από τα δαιμόνια όλου του χρόνου.

Βέβαια, αυτό είναι και θέμα γούστου, αφού σε κάποιες περιοχές προτιμούσαν το αρνί ή το κοτόπουλο. Το μόνο σίγουρο είναι πως η γεμιστή γαλοπούλα που τόσο μας αρέσει, ήρθε στην Ελλάδα από το Μεξικό!

Ορεκτικά και συνοδευτικά

Το τραπέζι των Χριστουγέννων έπρεπε να είναι πλούσιο και να υπάρχει αρκετό φαγητό όχι μόνο για τους παρευρισκόμενους, αλλά και για τους περαστικούς ή τους αναπάντεχους επισκέπτες. Οι παλιοί δεν έφτιαχναν γκουρμέ πιάτα, ούτε προτιμούσαν ξενόφερτες συνταγές. Αντίθετα, εκμεταλλευόντουσαν ό,τι υπήρχε στα χωράφια τους ή στην εγχώρια αγορά. Οι χειροποίητες πίτες, οι ψητές πατάτες, τα λουκάνικα και τα ελληνικά τυριά ήταν απαραίτητα και συμπλήρωναν με τον καλύτερο τρόπο το γεμάτο τραπέζι. 

Επιδόρπιο

Στον τόπο μας, η παράδοση ήταν πάντα γενναιόδωρη με τα γλυκά και ειδικά τα Χριστούγεννα το τραπέζι γεμίζει μέλι, σιρόπι και ζάχαρη άχνη! Οι κουραμπιέδες, τα μελομακάρονα, οι δίπλες και ο μπακλαβάς ήταν γλυκά που οι νοικοκυρές έφτιαχναν με τα χεράκια τους και φίλευαν όλον τον κόσμο - δίχως διακρίσεις!

Στολισμός του τραπεζιού

Για να συμπληρώσετε τη γιορτινή ατμόσφαιρα χωρίς να απομακρυνθείτε από το ελληνικό στοιχείο, μπορείτε να στολίσετε το τραπέζι με κλαδιά από ελιά ή ένα μικρό καράβι στο κέντρο. Η πρώτη εντύπωση είναι πολύ σημαντική και μ’ αυτόν τον τρόπο θα εισάγετε τους καλεσμένους σας στο κλίμα ενός παραδοσιακού, ελληνικού δείπνου από την αρχή.

Συμβουλή

Στις συνταγές σας, χρησιμοποιήστε αγνό παρθένο ελαιόλαδο! Θα δώσει στο τραπέζι σας πλούσια γεύση και γνήσιο ελληνικό άρωμα - άρωμα Ελλάδας!

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΜΠΕΙΤΕ ΣΤΗΝ ΠΑΡΕΑ ΜΑΣ

Γραφτείτε στο Newsletter μας

Διαγωνισμοί, δώρα και τα πάντα για το παιδί και την οικογένεια!

v