Τα μάτια είναι ο καθρέφτης της ψυχής, αλλά και της υγείας σας

Τα μάτια είναι ο καθρέφτης της ψυχής, αλλά και της υγείας σας

«Προσέχω κάποιον σαν τα μάτια μου», λέει η γνωστή έκφραση, μα η αλήθεια είναι ότι, στα μάτια μας, δεν δίνουμε όση σημασία πρέπει. Και αμελούμε, όχι μόνο τη φροντίδα τους, αλλά και τα σημάδια που μας στέλνουν, προειδοποιώντας μας για άλλες σοβαρές καταστάσεις που μπορεί ν’ αντιμετωπίζει το σώμα μας. Καταστάσεις όπως οι παρακάτω, που μπορούμε να προλάβουμε, αν τις ανακαλύψουμε και ενημερωθούμε εγκαίρως γι’ αυτές:

Φωτογραφία: goodhousekeeping.com

Έλλειψη βιταμινών

Η κακή διατροφή και η έλλειψη βιταμινών ή άλλων στοιχείων βασικών για την εύρυθμη λειτουργία του οργανισμού μπορεί να προκαλέσει ξηρότητα ή ερεθισμούς στα μάτια, ακόμη και θολούρες. Ενημερώστε τον γιατρό σας για να αναζητήσετε τα αίτια και να εμπλουτίσετε την καθημερινή σας δίαιτα με ό,τι έχετε άμεση ανάγκη – αν χρειαστεί, και με συμπληρώματα διατροφής.

Αλλεργίες

Αν έχετε φαγούρα σε ένα από τα μάτια σας, αν κοκκινίζει ή δακρύζει στα καλά καθούμενα, τότε πρέπει να αναζητήσετε τα αίτια σε κάποια αλλεργία για την οποία μπορεί να μη γνωρίζατε ή να εκδηλώθηκε τώρα. Καλό είναι να εντοπίσετε την πηγή, ώστε να προλαβαίνετε τα συμπτώματα είτε είναι εποχικά είτε έχουν να κάνουν με κάποιο υλικό ή φυτό με το οποίο έρχεστε συχνά σε επαφή.

Καταρράκτης

Αν αρχίσετε να βλέπετε κάποια χρώματα πιο ξεθωριασμένα σε βαθμό που είναι αντιληπτό, πρέπει να εξεταστείτε από οφθαλμίατρο για παθήσεις των ματιών που βρίσκονται στο ξεκίνημά τους, όπως είναι ο καταρράκτης, και ίσως προλαβαίνετε να λάβετε τα μέτρα σας.

Πρόβλημα στο συκώτι

Όταν το λευκό τμήμα του ματιού αρχίζει και φαίνεται κίτρινο, ίσως και να συμβαίνει κάτι με το συκώτι σας, το οποίο πρέπει να εξακριβώσετε με τις απαραίτητες ιατρικές εξετάσεις και να αντιμετωπίσετε όσο πιο άμεσα γίνεται. 

Αυτοάνοσα νοσήματα

Τα αυτοάνοσα νοσήματα προκαλούν άξαφνη δυσλειτουργία του ανοσοποιητικού, το οποίο επιτίθεται σε υγιή κύτταρα αντί για βλαβερά μικρόβια. Ένα τέτοιο είναι και το σύνδρομο Σιόγκρεν, το οποίο προσβάλλει τους αδένες που παράγουν σάλιο και δάκρυ. Με λίγα λόγια, αν η ξηρότητα στα μάτια σας συνδυάζεται με ξηροστομία, μπορεί να ευθύνεται η συγκεκριμένη πάθηση.

Νόσος Αλτσχάιμερ

Η νόσος Αλτσχάιμερ σχετίζεται άμεσα με μια αμυλοειδή πρωτεΐνη, που ίχνη της δράσης της μπορεί να εμφανιστούν στον αμφιβληστροειδή του ματιού από πολύ νωρίς. Αν έχετε την παραμικρή υπόνοια ή υφίστανται λόγοι κληρονομικότητας, ενημερωθείτε από τον γιατρό σας για το τι πρέπει να κάνετε.

Διαβήτης

Αν, κάπου κάπου, βλέπετε θολά, υπάρχει το ενδεχόμενο να πάσχετε από διαβήτη (τύπου 1 ή 2), αφού η αύξηση των επιπέδων του σακχάρου στο αίμα σχετίζεται με διαταραχές στη λειτουργία του ματιού – συγκεκριμένα, την έκκριση των φυσιολογικών υγρών του. Οπότε, καλό είναι να κάνετε άμεσα τις απαραίτητες εξετάσεις και, αν χρειαστεί, να πάρετε την κατάλληλη αγωγή.

Υπέρταση

Η υψηλή αρτηριακή πίεση είναι πολύ δύσκολο να διαγνωστεί και ν’ αντιμετωπιστεί εγκαίρως. Ένας οφθαλμίατρος, όμως, μπορεί να εντοπίσει βλάβες στο οπτικό νεύρο (ρήξη αγγείων), οι οποίες μπορεί να αποτελούν ισχυρή ένδειξη ότι έχετε υπέρταση, ώστε να κινητοποιηθείτε άμεσα.

Εγκεφαλικό

Ένα μίνι εγκεφαλικό, το οποίο συχνά δεν το καταλαβαίνουμε, μπορεί να προκαλέσει και αλλοιώσεις στην όρασή μας. Με μια σχολαστική οφθαλμολογική εξέταση, ο γιατρός μπορεί να εντοπίσει, μέσω την κατάστασης των αγγείων, αν υπάρχει αυξημένος κίνδυνος εμφάνισης εγκεφαλικού ή νόσου των καρωτίδων.



ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΜΠΕΙΤΕ ΣΤΗΝ ΠΑΡΕΑ ΜΑΣ

Γραφτείτε στο Newsletter μας

Διαγωνισμοί, δώρα και τα πάντα για το παιδί και την οικογένεια!

v