Πώς να αποφύγετε τους τσακωμούς στο γιορτινό τραπέζι

Πώς να αποφύγετε τους τσακωμούς στο γιορτινό τραπέζι

Τα Χριστούγεννα είναι μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για επισκέψεις, τραπεζώματα και οικογενειακές μαζώξεις, για πολύτιμες γιορτινές στιγμές με συγγενείς που αγαπάμε, αλλά δε βλέπουμε και τόσο συχνά. Τα οικογενειακά τραπέζια είναι υπέροχα επειδή τα φαγητά είναι πάντα γιορτινά και πολλά, ενώ τα γλυκά είναι… ακόμη πιο πολλά! Το μόνο μειονέκτημα είναι ότι η παρεΐστικη ατμόσφαιρα, το αλκοόλ και ο αυθορμητισμός κάποιων συνδαιτημόνων αρκούν για ν’ ανάψουν τα αίματα και η συζήτηση να γίνει κανονικός τσακωμός.

Αν έχετε παρασυρθεί έστω και μια φορά σ’ αυτό το ολισθηρό μονοπάτι από κάποιον θείο π.χ. με «ιδιαίτερες» απόψεις, ξέρετε ότι δεν είναι καθόλου ωραίο να είσαι στο επίκεντρο του πάρτι γι’ αυτόν τον λόγο. Φέτος, λοιπόν, οπλιστείτε με πολλή υπομονή και ακολουθήστε τις παρακάτω συμβουλές.

Προετοιμαστείτε ψυχολογικά

Κακά τα ψέματα, τους περισσότερους συγγενείς και τους συντρόφους των φίλων σας τους γνωρίζετε και ξέρετε πάνω-κάτω τι μυαλά κουβαλάνε. Αν γνωρίζετε κι από πριν ποιος ακριβώς θα σκάσει μύτη στο γιορτινό τραπέζι, ακόμη καλύτερα. Πάρτε λίγο χρόνο και σκεφτείτε τι μπορεί να ακούσετε μετά από 2-3 ποτηράκια, αλλά και τι θα μπορούσε να πυροδοτήσει τις λάθος συζητήσεις με τους λάθος ανθρώπους.

Εντοπίστε τα θέματα της επικαιρότητας που «καίνε» και εξασκηθείτε στο πως θα αγνοήσετε κάθε σχετική πρόκληση με τρόπο που θα δηλώνει εμφατικά την άρνησή σας να εμπλακείτε σε ντιμπέιτ για το brexit, το GNTM ή το τελευταίο fb ποστ του Πολάκη. Θα μπορούσατε ακόμη και να εξοργιστείτε προκαταβολικά – και να τους τα χώσετε ερήμην – ώστε να έχετε εκτονωθεί πριν καν βρεθείτε δίπλα τους στο τραπέζι. 

Ναι, ο κίνδυνος να φουντώσετε με την πρώτη ανοησία που θ’ ακούσετε παραμένει αμείωτος, αλλά μην υποτιμάτε την σωστή ψυχολογική προετοιμασία. Στα σπορ – όπως π.χ. η πυγμαχία – είναι το Α και το Ω. Γιατί όχι κι εδώ;

Αποφύγετε τις συνήθεις «καυτές» συζητήσεις  

Μιας και δεν είναι λύση να αποφύγετε το τραπέζι ή να μιλάτε επιλεκτικά στους καλεσμένους, το καλύτερο που έχετε να κάνετε για να μην συγχιστείτε – μέρες που ‘ναι – είναι να αποφύγετε τις συζητήσεις γύρω από θέματα που μετατρέπονται ευκολότερα... σε πεδία μαχών. Τέτοια είναι, για παράδειγμα, οι τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις, οι αμφιλεγόμενες στιγμές της ελληνικής ιστορίας, οι συνήθειες των νέων σήμερα, ακόμη και το πώς μεγαλώνουμε τα παιδιά μας σε σχέση με τους παλιότερους.

Το καλύτερο είναι να καθίσετε δίπλα σε κάποιον με τον οποίο μπορείτε να κάνετε μια χαλαρή κουβέντα χωρίς να προσέχετε διαρκώς τα λόγια σας. Αν δεν τα καταφέρετε, επικεντρωθείτε στα εδέσματα κι αφήστε τους γύρω να συζητάνε ότι θέλουν. Αντισταθείτε σθεναρά στον πειρασμό να σχολιάσετε όσα ακούτε γιατί δεν είναι δύσκολο να παρασυρθείτε χωρίς να το πάρετε χαμπάρι.

Μην ξεχνάτε ότι για κάποιους δεν υπάρχει καλή συζήτηση χωρίς ένταση, τρέφονται απ’ αυτό και το διασκεδάζουν, ενώ εσείς ανεβάζετε σφυγμούς και χαλάτε τη ζαχαρένια σας χωρίς κανένα λόγο. Εκτός και αν τα θέλετε κι εσείς λιγάκι, οπότε... 

 

Συζητήστε ήρεμα και χωρίς να υψώνετε τους τόνους

Τις περισσότερες φορές, οι συνομιλητές που θέλουμε να αποφύγουμε είτε έχουν παγιωμένες αντιλήψεις – οι οποίες δεν αλλάζουν ούτε με τη βοήθεια του φαντάσματος του χριστουγεννιάτικου μέλλοντος – είτε πηδούν από τη μία θέση στην άλλη ώστε ο άλλος να μην προλαβαίνει να συγκροτήσει επιχείρημα και να βρίσκεται πάντα σε άμυνα. Η καλύτερη τακτική και στις δύο περιπτώσεις είναι να συζητάτε ήρεμα και να μην παρασύρεστε στον ρυθμό ή τον τόνο του συνομιλητή.

Ακούστε τι έχει να πει ο άλλος χωρίς να παρεμβαίνετε, εκφράστε τη διαφωνία σας με επιχειρήματα και μην παίρνετε όσα ακούτε προσωπικά για να μη φουντώσετε και χάσετε τον έλεγχο. Αν ο συνομιλητής σας δείξει καλή διάθεση, συνεχίστε μέχρι το σημείο που δεν χρειάζεται να ειπωθεί κάτι άλλο. Δεν έχετε υποχρέωση να συνεχίσετε την κουβέντα αν δεν θέλετε και, έτσι κι αλλιώς, δεν είναι σωστό να μονοπωλήσετε την προσοχή όλων. Την κατάλληλη στιγμή, αλλάξτε θέμα κάνοντας ένα δοκιμασμένο αστείο ή στρέφοντας το ενδιαφέρον της παρέας σε κάποιον άλλον – π.χ. ρωτήστε έναν ξάδερφο πότε σκοπεύει να παντρευτεί.

Σε κάθε περίπτωση, μην ξεχνάτε ότι είναι γιορτές και δεν έχετε την πολυτέλεια να χαλιέστε για ζητήματα που δεν μπορείτε να επιλύσετε. Απολαύστε, λοιπόν, την γιορτινή ατμόσφαιρα και βάλτε κι εσείς το λιθαράκι σας σε μια ζεστή οικογενειακή βραδιά χωρίς ευτράπελα.

Καλές και ήρεμες γιορτές!

 

v