Εξαντλούμαστε ψυχολογικά όχι από αδυναμία αλλά από υπερβολική δύναμη

Εξαντλούμαστε ψυχολογικά όχι από αδυναμία αλλά από υπερβολική δύναμη

Όλες έχουμε ψιθυρίσει τουλάχιστον μία φορά στη ζωή μας πως νιώθουμε εξαντλημένες! Εξάντληση που δεν είναι (μόνο) σωματική αλλά κυρίως ψυχολογική. Τα βάρη που σηκώνουμε καθημερινά είναι πολλά. Κάποιες φορές, μάλιστα, περισσότερα απ' όσα μπορούμε να σηκώσουμε!

Παρόλα αυτά δεν γονατίζουμε. Συνεχίζουμε ακάθεκτες, πιστές στις καθημερινές υποχρεώσεις μας. Μέχρι που κάποια στιγμή το μόνο που θέλουμε είναι να ξαπλώσουμε και να κοιτάμε το ταβάνι δίχως να κάνουμε ή να σκεφτόμαστε τίποτα!  

Πριν προλάβετε όμως να ενοχοποιήσετε τον εαυτό σας για αδυναμία, διαβάστε το παρακάτω κείμενο που εξηγεί από που προέρχεται αυτή η ψυχολογική εξάντληση:

Τι είναι η ψυχολογική εξάντληση

Σύμφωνα με το επιστημονικό site healthline.com, η ψυχική εξάντληση είναι μια κατάσταση ακραίας ψυχικής και συναισθηματικής κόπωσης και συμβαίνει σε όσους  έχουν πολλές ευθύνες και αναλαμβάνουν περισσότερα βάρη απ' όσα μπορούν να αντέξουν.

Πότε συμβαίνει

Το μακροχρόνιο στρες και η συνήθεια να δίνεις συνεχώς χωρίς να διάλειμμα, προκαλεί συναισθηματικό στράγγισμα. Συχνά, μάλιστα, οι ψυχικά εξαντλημένοι άνθρωποι αισθάνονται παγιδευμένοι σε καταστάσεις που τους υπερβαίνουν, ενώ νιώθουν πως δεν μπορούν να κάνουν κάτι για να τις αλλάξουν».

Με λίγα λόγια, η συναισθηματική κόπωση είναι αποτέλεσμα των ανθρώπων που ξέρουν να μάχονται, να αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες και να επιδεικνύουν καθημερινά ψυχική δύναμη ώστε να πηγαίνουν όλα ρολόι. 

Δυστυχώς, κάποια στιγμή το ποτήρι ξεχειλίζει και, όσο δυνατός κι αν είσαι, λυγίζεις από το βάρος των ευθυνών που έχεις αναλάβει. 

Συναισθηματικά συμπτώματα

Κατάθλιψη
Ανησυχία
Κυνισμός ή απαισιοδοξία
Απάθεια (αίσθημα μη φροντίδας)
Θυμός
Αισθήματα απελπισίας
Αίσθημα φόβου
Έλλειψη κινήτρου
Μείωση της παραγωγικότητας
Δυσκολία συγκέντρωσης

Σωματικά συμπτώματα

Πονοκέφαλοι
Στομαχικές διαταραχές
Σωματικοί πόνοι 
Χρόνια κόπωση
Αλλαγές στην όρεξη
Αϋπνία
Αύξηση ή απώλεια βάρους
Αυξημένες ασθένειες, όπως κρυολογήματα και γρίπη

Επιπτώσεις στην συμπεριφορά

Κακή απόδοση στην εργασία
Κοινωνική απομόνωση
Αδυναμία τήρησης προσωπικών ή εργασιακών δεσμεύσεων

Πηγή: healthline.com

v