Νυχτερινός βήχας: τι μπορεί να κρύβει και πώς να ανακουφίσετε το παιδί

Νυχτερινός βήχας: τι μπορεί να κρύβει και πώς να ανακουφίσετε το παιδί

Ο βήχας είναι ένα απ’ τα πιο συνήθη συμπτώματα που βιώνει ένα άρρωστο παιδί, αλλά είναι πιθανό να μην σχετίζεται με ίωση ή κρυολόγημα. Αν και αποτελεί μια υγιή αντίδραση του οργανισμού για την απόφραξη των αεραγωγών και διευκόλυνση της αναπνοής, μπορεί να γίνει από ενοχλητικός έως αβάσταχτος. Ειδικά όταν τείνει να επιδεινώνεται το βράδυ, όταν το παιδί πέφτει για ύπνο και το σώμα μπαίνει σε κατάσταση ηρεμίας. Σε κάποιες περιπτώσεις πρέπει να πάρουμε το παιδί και να επισκεφθούμε άμεσα έναν γιατρό. Σε άλλες, όμως, μπορούμε να δοκιμάσουμε κάποιες καλές πρακτικές για την άμεση ανακούφιση του παιδιού.

Γιατί το παιδί βήχει πιο έντονα το βράδυ 

 

Είναι συχνό φαινόμενο, όταν το παιδί βήχει, ο βήχας του να χειροτερεύει κατά τη διάρκεια της νύχτας. Αυτό γίνεται επειδή, όταν το παιδί ξαπλώνει, οι βλέννες και οι εκκρίσεις που παράγονται στη ρινική κοιλότητα πηγαίνουν στον φάρυγγα και ενοχλούν το παιδί κατά την αναπνοή. Αν, πάλι, το παιδί είναι μπουκωμένο, τότε η μύτη του είναι κλειστή. Αναπνέει, λοιπόν, απ’ το στόμα κι έτσι ο φάρυγγας ξηραίνεται προκαλώντας βήχα.

Οι πιο συχνοί λόγοι για τον ερεθισμό της ρινικής κοιλότητας είναι οι διαφόρων ειδών ιώσεις που προσβάλλουν το αναπνευστικό σύστημα του παιδιού, τα κρυολογήματα, οι αλλεργίες και οι μη-αλλεργικές ρινίτιδες. Μπορεί, επίσης, ο ερεθισμός να οφείλεται σε κρύο ή πολύ ξηρό αέρα, ακόμη και σε κάτι που υπάρχει στον αέρα και δεν το έχουμε αντιληφθεί εγκαίρως, όπως είναι ο καπνός ή οι αναθυμιάσεις από κάποιο καθαριστικό.

Ο νυχτερινός βήχας, όμως, μπορεί και να σημαίνει ότι το παιδί πάσχει από άσθμα, το οποίο εκδηλώνεται έντονα τη νύχτα, όταν ο τρόπος που αναπνέουμε αλλάζει λόγω ύπνου. Αν συμβαίνει αυτό, ο βήχας είναι ξερός και συνοδεύεται από βαριές ανάσες. Το παιδικό άσθμα, καλό είναι να εντοπιστεί εγκαίρως για να αντιμετωπιστεί με τον κατάλληλο τρόπο.

Σε κάθε περίπτωση, αν ο βήχας επιμείνει για πολλές μέρες, αν το παιδί κάνει πυρετό, πονάει ο λαιμός του, αν έχει δυσκολία στην κατάποση ή την αναπνοή, πρέπει να το εξετάζει άμεσα ο παιδίατρός σας.

Πώς να ανακουφίσετε το παιδί απ’ τον νυχτερινό βήχα

Πρώτ’ απ’ όλα, δεν πρέπει να δίνετε στο παιδί κανενός είδους φάρμακο (ούτε φυτικό) αν δεν έχετε συμβουλευτεί τον παιδίατρό σας. Δεύτερον, φροντίστε να αερίζετε πολύ καλά το σπίτι – όχι μόνο το δωμάτιο του παιδιού – και να καθαρίζετε σωστά τα φίλτρα του κλιματιστικού, αν το χρησιμοποιείτε για θέρμανση. Επίσης, καλό είναι να ελέγχετε με κάποιον τρόπο την υγρασία του χώρου, αφού ο αέρας του σπιτιού δεν πρέπει να είναι πολύ ξηρός. Και φυσικά, να μην καπνίζετε ποτέ μέσα στο σπίτι.

Ένα καλό καταπραϋντικό για παιδιά μεγαλύτερα του ενός έτους – όχι για πιο μικρά γιατί υπάρχει κίνδυνος αλλαντίασης – είναι ένα κουταλάκι μέλι πριν τον ύπνο. Καλό είναι, επίσης, το παιδί να καταναλώνει πολλά υγρά μέσα στην ημέρα, ώστε το φλέμα να αδυνατίζει και να αποβάλλεται πιο εύκολα. Οπότε, μπορείτε να του δίνετε το μέλι αραιωμένο σε χλιαρό νερό. Αν δεν του είναι δυσάρεστο, βοηθά να προσθέσετε στο διάλυμα και λίγο λεμόνι.

Πολύ αποτελεσματικό, αν και δύσκολο στην εφαρμογή, είναι να κάνετε στο παιδί ρινοπλύσεις με φυσιολογικό ορό. Μια εναλλακτική είναι να του κάνετε ένα ζεστό μπάνιο καθώς οι υδρατμοί κάνουν τη μύτη να τρέξει και έτσι, αποσυμφορείται ο φάρυγγας.

Τέλος, έχετε υπ’ όψιν ότι η κούραση και ο φόβος κάνουν το παιδί να κλαίει και αυτό επιδεινώνει τον βήχα. Να είστε έτοιμοι, λοιπόν, για ψυχολογική υποστήριξη με αγκαλιές, συντροφιά και ευχάριστες κουβέντες, για όσο και αν χρειαστεί.

 

 

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΜΠΕΙΤΕ ΣΤΗΝ ΠΑΡΕΑ ΜΑΣ

Γραφτείτε στο Newsletter μας

Διαγωνισμοί, δώρα και τα πάντα για το παιδί και την οικογένεια!

v