«Μέσα από τα παιδιά μου ανακάλυψα μια νέα εκδοχή του εαυτού μου: την καλύτερη!»

«Μέσα από τα παιδιά μου ανακάλυψα μια νέα εκδοχή του εαυτού μου: την καλύτερη!»

Το παρακάτω κείμενο γράφτηκε από μια μητέρα που βίωσε, αυτό ακριβώς που βιώνουν αμέτρητες μαμάδες: την αίσθηση ότι έχουν χάσει την ταυτότητά τους μετά τα παιδιά. Η μητρότητα μπορεί να είναι ένα υπέροχο ταξίδι, όμως, ταυτόχρονα έχει και εκείνες τις «σκοτεινές» στιγμές που σε κάνουν να βουλιάζεις στην ανασφάλεια.  Αν νιώθετε και εσείς έτσι, δεν είστε μόνη. Όπως λέει και αυτή η παθούσα «μπορεί να έχασες τον παλιό σου εαυτό, αλλά σύντομα θα ανακαλύψεις έναν καινούριο, βελτιωμένο».

«Το ακούω συχνά από άλλες μαμάδες: ''έχω χάσει τον εαυτό μου'' ή ''δεν θυμάμαι πώς ήμουν πριν τα παιδιά''. Το έχω πει και εγώ αρκετές φορές, ειδικά τα πρώτα χρόνια. Τόσες φορές μάλιστα, που έχω χάσει το μέτρημα.

Είναι τρομακτική αίσθηση το να χάνεις την ταυτότητά σου και να ξεχνάς ποια είσαι-και λίγο πολύ όλες το έχουμε βιώσει.

Ωστόσο, μέσα σε αυτό το ''χάος'' των σκέψεων και των συναισθημάτων, ανακαλύπτουμε έναν νέο εαυτό, πολύ καλύτερο από τον προηγούμενο. Μια βελτιωμένη έκδοση που βγαίνει στην επιφάνεια χάρη στα παιδιά μας.

Όταν γεννήθηκε το δεύτερο παιδί μου, αποφάσισα να αφήσω τη δουλειά μου και αφοσιωθώ πλήρως στην μητρότητα. Εκείνο το διάστημα η μητέρα μου διαγνώστηκε με καρκίνο και η παρουσία μου στο σπίτι ήταν απαραίτητη. Έπρεπε να τη φροντίσω και παράλληλα να μεγαλώσω και τα μικρά μου που με είχαν ανάγκη.

Στην αρχή πήρα ζεστά τον νέο μου ρόλο. Ήθελα να είμαι η τέλεια μαμά-αυτή που φτιάχνει λιχουδιές, παίζει με τα παιδιά της, κάνει μαζί τους χειροτεχνίες και φροντίζει το σπίτι της να είναι πάντα καθαρό και τακτοποιημένο.



Καθώς περνούσε ο καιρός, όμως, αυτή η αλλαγή με έκανε να χάσω τον εαυτό μου.  Ένιωθα βαθιά θλίψη και φόβο. Ήθελα να γυρίσω στην δουλειά μου, χωρίς όμως να αφήσω τα παιδιά μου μόνα τους. Αυτό που δεν καταλάβαινα τότε, ήταν ότι δεν χρειαζόταν να επιλέξω ανάμεσα σε αυτά τα δύο. Το μόνο που έπρεπε να κάνω είναι να δημιουργήσω μια νέα εκδοχή του εαυτού μου. Να βρω νέες ισορροπίες τόσο για εμένα, όσο και για την οικογένειά μου.

Κακά τα ψέματα, όταν γίνεσαι μητέρα χάνεις ένα κομμάτι του εαυτού σου. Είναι αναπόφευκτο. Η ζωή σου αλλάζει ριζικά, το ίδιο και ο τρόπος που βλέπεις τα πράγματα. Με τον καιρό συνειδητοποίησα ότι μέσα από την μητρότητα μπορείς να επανασπροσδιορίσεις τον εαυτό σου. Και όταν το κάνεις-και συνεχίσεις να το κάνεις- βλέπεις ότι είναι μια μοναδική εμπειρία.

Όταν σταμάτησε να με κυριεύει ο φόβος, ένιωσα ελεύθερη. Άρχισα να κάνω πράγματα για τον εαυτό μου που με γέμιζαν αυτοπεποίθηση και χαρά. Δεν είχαν σχέση με τον παλιό μου εαυτό, αλλά δεν με πείραζε. Ήταν κάτι καινούριο, κάτι υπέροχο που είχα ανάγκη.

Σήμερα τα παιδιά μου έχουν μεγαλώσει αρκετά. Η κόρη μου τελειώνει το Γυμνάσιο και ο γιος μου το Δημοτικό. Μέσα από τα παιδιά μου βρήκα έναν νέο εαυτό, τον οποίο αγαπάω περισσότερο από ποτέ. Αν είσαι νέα μαμά και νιώθεις χαμένη, μην φοβάσαι. Όλες περάσαμε από αυτό το στάδιο. Δεν είσαι μόνη. Να ξέρεις ένα πράγμα: μπορεί να έχασες τον παλιό σου εαυτό, αλλά σύντομα θα ανακαλύψεις έναν καινούριο, βελτιωμένο.  Στο υπόσχομαι!»

Πηγή: popsugar.com

v