Αγία Άννα: Η μητέρα της Παναγίας και το θαύμα της τεκνογονίας

Αγία Άννα: Η μητέρα της Παναγίας και το θαύμα της τεκνογονίας

Το Άννα ήταν πάντοτε το αγαπημένο μου όνομα. Το είχα διαβάσει σε ένα παιδικό βιβλίο και με είχε συνεπάρει η ιδέα πως διαβάζεται κι ανάποδα!

Αργότερα έμαθα και την ιστορία της της Αγίας Άννας που τιμάται σήμερα, 9 Δεκεμβρίου, και που μαζί με τον σύζυγό της Ιωακείμ θεωρούνται από τους χριστιανούς «οι προστάτες των άτεκνων ζευγαριών».

Η Αγία Άννα ήταν μια γυναίκα που σε προχωρημένη ηλικία γέννησε την Θεοτόκο και την αφιέρωσε στο Θεό. Έκτοτε, έζησε ασκητικά βοηθώντας τους φτωχούς.

 «Στη ζωή της Άγιας Άννας» όπως διαβάσαμε στο dogma.gr,  «υπήρχε και ένα μελαγχολικό σύννεφο. Υπήρχε μια πίκρα διότι έμεινε στείρα. Ο Θεός, είχε δώσει στην ενάρετη ζωή της, για δοκιμασία, την στέρηση της μητρότητας.

Τον καιρό, δε, εκείνο, η ατεκνία είχε φοβερές κοινωνικές συνέπειες. Ο άτεκνος εθεωρείτο περιφρονημένος και ντροπιασμένος από τον Θεό και τους ανθρώπους.

Κανένας δεν έτρωγε ψωμί μ’ αυτόν που δεν είχε παιδί. Όταν πήγαινε στην Εκκλησία καθόταν τελευταίος. Και αν έδινε λειτουργία, συνηθιζόταν να την δίνει τελευταίος στον Ιερέα. 

Ζητάει ένα παιδί θείο δώρο, που θα τους απάλλασσε από την ντροπή της ατεκνίας. Και αυτό δεν το θέλει δικό της. Υπόσχεται και λέει: "Θά τo ἀφιερώσω Κύριε σέ Σένα".

Ο Θεός που αγαπάει τα πλάσματά Του, είδε τα δάκρυα και τους αναστεναγμούς τους, απάντησε στις θερμές προσευχές τους. Και πως έγινε αυτό; Έστειλε τον Αρχάγγελο Γαβριήλ στον Ιωακείμ που ήταν στο βουνό να του αναγγήλει πως ο Θεός άκουσε τις προσευχές τους και θα τους χαρίσει μία κόρη που θα γεννήσει "ἀπό τήν παρθενία τῆς τόν Βασιλιά τοῦ κόσμου καί Θεό".

Εκείνη λοιπόν τη νύχτα, συνέλαβε η άγια Άννα τη Δέσποινα Θεοτόκο από τη σπορά του Ιωακείμ, γιατί μόνο ο Χριστός, γεννήθηκε χωρίς σπορά ανδρός. Ακολούθησαν ευτυχείς ημέρες απερίγραπτης χαράς για τους ευσεβείς Ιωακείμ και Άννα.

Μετά τη γέννα, στις οχτώ μέρες, ήταν συνήθεια στους Εβραίους, οι γονείς του παιδιού να καλούν τους ιερείς, να τους φιλεύουν και να βγάζουν το όνομα του παιδιού. Σύμφωνα, λοιπόν, με τη συνήθεια αυτή, ο Άγιος Ιωακείμ και η Αγία Άννα καλέσανε τους ιερείς, τους φιλέψανε και ονομάσανε το μωρό Μαριάμ. Το όνομα Μαριάμ σημαίνει Βασίλισσα. Σημαίνει επίσης, δώρο, ελπίδα, κυρία, Ωραία.

Ήταν η πιο άγια γυναίκα, Άφθαρτη και Αμόλυντη και γι’ αυτό λέγεται Παναγία.

Επί τρία ολόκληρα χρόνια χαρήκαν οι ευλαβείς γονείς την μικρή χαριτωμένη κόρη τους, έχοντάς την δίπλα τους και υμνολογώντας ευχαριστίες στο Θεό. Μόλις περάσανε τα τρία χρόνια, θυμήθηκαν οι γονείς της αυτό που τάξανε στο Θεό. Να χαρίσουν δηλαδή τη θυγατέρα τους στην Εκκλησία.

Η Αγία Άννα για να τηρήσει την υπόσχεση της στο Θεό και να δώσει αυτό που έταξε, από τη διαδοχή του γένους της.

Είπε λοιπόν:"Μόνο να γίνει αυτό που έταξα στο Θεό και ας μείνω χωρίς κληρονόμο, και ας μείνουν τα υπάρχοντα μου σε χέρια άλλων"».

Πηγή:dogma.gr

 

v