Καρκίνος του μαστού: Τα σημάδια που πρέπει να προσέξετε

Καρκίνος του μαστού: Τα σημάδια που πρέπει να προσέξετε

Ο καρκίνος του μαστού δεν είναι πάντα εύκολο να εντοπιστεί. Πολλές φορές, ακόμα κι αν εντοπίσουμε κάτι περίεργο στο στήθος μας, δεν δίνουμε σημασία ή δεν το λαμβάνουμε σοβαρά υπόψη.

«Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι μαστογραφίες είναι τόσο σημαντικές», λέει η Τζούλι Νάντζια, του Baylor College of Medicine. «Μπορούν να ανιχνεύσουν καρκίνο ακόμη και όταν βρίσκεται στους αγωγούς γάλακτος – πριν γίνει το πρόβλημα μεγάλο και προκαλέσει φυσική αλλαγή».

Ωστόσο, οι ετήσιες μαστογραφίες δεν αρκούν. Πρέπει επίσης να είστε ενεργή και προσεκτική πριν και μεταξύ των εξετάσεων.

«Οι σβώλοι είναι γενικά σκληροί και σταθεροί στην περιοχή γύρω από αυτό και συνήθως δεν είναι επώδυνοι, αν και κάποια ογκίδια μπορεί να παρουσιάζονται διαφορετικά» λέει η Ρέητσελ Μπρεμ του GW Cancer Center στην Ουάσιγκτον, D.C. Πέρα από τα ογκίδια, όμως, υπάρχουν και άλλα, πιο απροσδόκητα σημάδια καρκίνου του μαστού, όπως τα παρακάτω.

Αλλαγή στο σχήμα της θηλής

Κάθε γυναίκα είναι απαραίτητο να προσέχει για τυχόν αλλαγές στις θηλές της και να επισκέπτεται τον γιατρό της εάν δει κάτι ανησυχητικό. Οι θηλές είναι φυσιολογικό να διογκώνονται κατά την περίοδο, την εγκυμοσύνη και τον θηλασμό.

Ένας μικρός όγκος που επιμένει

Κατά τον κύκλο της εμμήνου ρύσεως σχηματίζονται διάφορα ογκίδια (τα γνωστά «γρομπαλάκια») στο στήθος της γυναίκας. Εάν, όμως, παρατηρήσετε πως παραμένουν και μετά το πέρας της περιόδου, τότε είναι καλό να επισκεφθείτε τον γιατρό σας. Οι θρόμβοι του μαστού είναι το πιο κοινό σημάδι του καρκίνου του μαστού, παρόλο που, σύμφωνα με το NHS, το 90% των θρόμβων του μαστού δεν είναι καρκίνος.

 

Υγρό από την θηλή

Ένα πιθανό σύμπτωμα του καρκίνου του μαστού θα μπορούσε να είναι η έκκριση υγρού από το ένα στήθος. Το υγρό μπορεί να είναι και γαλακτώδες, διαυγές, κίτρινο, πράσινο ή καφέ, και η υφή του μπορεί να ποικίλει από παχύρρευστη σε υδαρή. Ωστόσο, θα μπορούσε να είναι και αιματώδες.

Παρουσίαση εξανθήματος

Ένα ανησυχητικό σημάδι θα μπορούσε να είναι η ανεξήγητη ερυθρότητα, ένα οίδημα, ο ερεθισμός του δέρματος, η φαγούρα ή το εξάνθημα στο στήθος. Υπάρχει επίσης μια σπάνια δερματική πάθηση, η νόσος Paget του μαστού, που μπορεί να αποτελεί ένδειξη υποκείμενου καρκίνου του μαστού.

Ανεξήγητο πρήξιμο ή ερυθρότητα

Δεν πρέπει να αγνοήσετε ένα πιθανό πρήξιμο ή κάποιο ογκίδιο γύρω από την κλείδα ή κάτω από τον βραχίονα. Αυτό θα μπορούσε να συμβεί, όταν ο καρκίνος του μαστού έχει εξαπλωθεί στους λεμφαδένες στις περιοχές αυτές.

Συστροφή της θηλής προς τα μέσα

Ένα από τα σημάδια με τα οποία εκδηλώνεται ο καρκίνος του μαστού είναι και το να δείτε την θηλή σας να “μπαίνει προς τα μέσα”.

Αλλαγή στο μέγεθος μαστού

Ένα από τα συμπτώματα του καρκίνου του μαστού είναι η διεύρυνσή του, αφού μπορεί να προκαλέσει είτε αιφνίδιες είτε σταδιακές ασύμμετρες αλλαγές στο μέγεθος του μαστού.

“Βαθούλωμα” στο δέρμα

Ένα μικρό βαθούλωμα στο δέρμα της επιφάνειας του μαστού, ειδικά όταν σηκώνετε τα χέρια σας πάνω από το κεφάλι σας, θα μπορούσε να μαρτυρά πως κάτι δεν πάει καλά. Αυτό θα μπορέσετε να το παρατηρήσετε εύκολα, όταν στέκεστε μπροστά από έναν καθρέφτη.

Πηγή:iatronet.gr

 

v