Οι καλύτερες πηγές ασβεστίου για παιδιά που δεν μπορούν να φάνε γαλακτοκομικά

Οι καλύτερες πηγές ασβεστίου για παιδιά που δεν μπορούν να φάνε γαλακτοκομικά

Τα γαλακτοκομικά αποτελούν πηγή ασβεστίου, φωσφόρου και βιταμίνης D, θρεπτικών συστατικών απαραίτητων για δυνατά κόκαλα και γερά δόντια. Οι ημερήσιες ανάγκες των παιδιών σε ασβέστιο είναι στα:

  • 500mg (1-3 ετών),
  • 800mg (4-8 ετών) και
  • 1300mg (9-18 ετών)

Πολλά παιδιά, όμως, εμφανίζουν μία απέχθεια για το γάλα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα και αρνούνται ακόμα και να δοκιμάσουν οτιδήποτε σχετικό με αυτά. Κάποια παιδιά, πάλι, έχουν δυσανεξία στο γάλα. 

Τι κάνετε, λοιπόν, όταν το παιδί σας σταματάει να πίνει γάλα και να τρέφεται με προϊόντα του; Πώς αναπληρώνεται το ασβέστιο στον οργανισμό του; 

Παρακάτω θα δούμε τροφές που μπορούν ως ένα βαθμό να αντικαταστήσουν το γάλα. Βέβαια, στην ηλικιακή ομάδα παιδιών από 1-3 ετών οι απαιτήσεις σε ασβέστιο δεν μπορούν να καλυφθούν εύκολα από άλλες τροφές, γιατί δεν μπορούν ακόμα να καταναλώσουν ψάρια με το κόκκαλο τους, ξηρούς καρπούς και ταχίνι λόγω αυξημένου κινδύνου πνιγμού. Ουσιαστικά οι τροφές που θα καλύψουν τις ανάγκες τους είναι περιορισμένες (κυρίως τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά και τα όσπρια).

Με την βοήθεια του πίνακα μπορείτε να επιλέξετε τα τρόφιμα που μπορούν να συμπληρώσουν το ασβέστιο που πρέπει να προσλαμβάνει το παιδί σας καθημερινά για την υγιή ανάπτυξή του.

Η περιεκτικότητα σε ασβέστιο αναφέρεται σε 100γρ. ή 100ml τροφίμου.

 

 

 Πηγή: EuroFIR (European Food Information Resource)

Από τον πίνακα βλέπουμε ότι υπάρχουν αρκετές εναλλακτικές πηγές ασβεστίου. Ενδεικτικά, ένα παιδί ηλικίας 1-3 ετών θα μπορούσε να φάει για δεκατιανό λίγα αποξηραμένα βερίκοκα, μια μικρομερίδα φακές, μία φέτα ψωμί και λίγο μπρόκολο για μεσημεριανό να καλύψει τις ημερήσιες ανάγκες του σε ασβέστιο.

 

v