Ποια πρόβληματα υγείας μαρτυρά η κατάσταση της γλώσσας μας

Ποια πρόβληματα υγείας μαρτυρά η κατάσταση της γλώσσας μας

Από μικρή ηλικία όταν πηγαίνουμε στον γιατρό, ξέρουμε ότι κάποια στιγμή θα μας ζητήσει να ανοίξουμε το στόμα για να εξετάσει την κατάσταση της γλώσσας μας. Αυτό συμβαίνει γιατί τόσο το χρώμα, όσο και η μορφολογία της μπορεί να μας προειδοποιήσει για σοβαρές ασθένειες ή παθήσεις του οργανισμού. Δείτε ποια σημάδια δεν πρέπει να αγνοείτε και λάβετε τα κατάλληλα μέτρα για την προστασία της υγείας σας.

Η γλώσσα θα μπορούσε να παρομοιαστεί με χάρτη, αφού κάθε σημείο της αντιστοιχεί σε ένα συγκεκριμένο ζωτικό όργανο. Οποιαδήποτε αλλαγή εμφανιστεί είτε στην μορφολογία, είτε στο χρώμα της γλώσσας μπορεί να υποδεικνύει την δυσλειτουργία αυτών των οργάνων, όπως για παράδειγμα καρδιακά προβλήματα.

Τι μαρτυράει η μορφολογία της γλώσσας για την υγεία

  • Eάν η γλώσσα είναι πιο λεπτή από το κανονικό, τότε πολύ πιθανόν ο οργανισμός σας να πάσχει από αφυδάτωση ή να υπάρχουν προβλήματα στον μεταβολισμό σας.
  • Αν παρατηρήσετε ότι η γλώσσα σας είναι πρησμένη σε μεγάλο βαθμό, θα πρέπει να ελέγξετε τυχόν προβλήματα που σχετίζονται με τον θυρεοειδή. Υπάρχει όμως και ο κινδυνος να οφείλεται σε μόλυνση από κάποιο βακτήριο.
  • Όταν η γλώσσα έχει εξογκώματα πιθανολογείται να φταίει μόλυνση από στρεπτόκοκκο, κάποια δυσλειτουργία του θυρεοειδή όπως ο υποθυρεοειδισμός, αναιμία ή ακόμη και να πρόκειται για λεμφαγγείωμα. Σε αυτές τις περιπτώσεις είναι απαραίτητο να απευθυνθείτε στον γιατρό σας για να σας εξετάσει και να βρει την αιτία έγκαιρα.
  • Εάν η γλώσσα τρέμει, πιθανότατα να οφείλεται σε νευρολογικές διαταραχές ή στο γεγονός ότι, ο θυρεοειδής αδένας δεν λειτουργεί σωστά. Συχνά, είναι προειδοποιητικό σημάδι της νόσου Πάρκισον.
  • Υπάρχει μια περίπτωση,κατά την οποία πάνω στην γλώσσα βγαίνουν τρίχες-σημάδι χρόνιας μόλυνσης από βακτήρια.

Τι μαρτυράει το χρώμα της γλώσσας για την υγεία

  • Αν η γλώσσα είναι κίτρινη, μπορεί να οφείλεται στην αύξηση της χολερυθρίνης στο αίμα. Παρατηρείται στην ηπατίτιδα και τηντην απόφραξη του χοληδόχου πόρου.
  • Αν η γλώσσα είναι ωχρή μπορεί να συνδέεται με σοβαρή αναιμία.
  • Αν η γλώσσα εμφανίζει μπλε χρώμα, τότε είναι σημάδι μείωσης του οξυγόνου στο αίμα. Συμβαίνει σε περιπτώσεις όπως καρδιακή και αναπνευστική ανεπάρκεια.
  • Εάν η γλώσσα έχει άσπρο χρώμα, οφείλεται κατά πάσα πιθανότητα στη μεγάλη κατανάλωση αλκοολούχων ποτών. Αν όμως εμφανίζονται λευκές κηλίδες ή πλάκες στη γλώσσα, αυτό είναι μια κατάσταση που ονομάζεται λευκοπλακία και απαιτεί προσοχή, καθώς θεωρείται προκαρκινικό στάδιο.
  • Αν η γλώσσα παρουσιάζει λευκές αλλοιώσεις, πιθανώς να οφείλεται σε μυκητιασική λοίμωξη που επηρεάζει τους βλεννογόνους του σώματος.

Τι μαρτυράει η υφή της γλώσσας για την υγεία

  • Εάν η γλώσσα είναι παραπάνω υγρή από το κανονικό, τότε μάλλον υπάρχουν προβλήματα όσον αφορά την πέψη, αλλά και την κυκοφορία του αίματος.
  • Εάν η γλώσσα είναι ξηρή, τότε μάλλον o οργανισμός χρειάζεται άμεσα ενυδάτωση.

Πηγές: bightside.me, webmd.com

Φωτογραφίες: brightside.me

v