Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος: To μάθημα «Αγωγή Υγείας» να μπει σε όλα τα σχολεία της χώρας

Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος: To μάθημα «Αγωγή Υγείας» να μπει σε όλα τα σχολεία της χώρας

Στον τομέα της υγείας παγκοσμίως, το μεγαλύτερο βάρος δίνεται πλέον στην πρόληψη, αφού είναι ο μοναδικός τρόπος να αποτρέψουμε την εμφάνιση και την εξάπλωση ενός μεγάλου αριθμού παθήσεων. Η εφαρμογή, όμως, των γνωστών μεθόδων πρόληψης και των γενικών κανόνων για την διατήρηση της υγείας μας προϋποθέτει κάποιες βασικές γνώσεις για το πώς λειτουργεί το σώμα και πώς μπορούμε να το προστατέψουμε με καλές πρακτικές, όπως π.χ. η σωστή διατροφή.

Γι’ αυτό και ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος, με πρόσφατη επιστολή του, προτείνει την εισαγωγή της «Αγωγής Υγείας» στην διδακτέα ύλη των σχολείων μας.

Με λίγα λόγια, οι καθ’ ύλην αρμόδιοι σε θέματα υγείας, οι έλληνες γιατροί, ζητούν από την Πολιτεία να αρχίσουν τα παιδιά μας να μαθαίνουν στο σχολείο πώς να θωρακίζουν την υγεία τους και, κατά συνέπεια, να έχουν μια καλύτερη, πιο ανταποδοτική ζωή.

Παίρνοντας αφορμή από την δυναμική προσπάθεια του υπουργείου να εφαρμοστεί μια και καλή ο αντικαπνιστικός νόμος, ο ΠΙΣ δημοσίευσε ανοιχτή επιστολή στην οποία επισημαίνει ότι «πρέπει να επενδύσουμε στην πρόληψη για να αναμένουμε απτά, σταθερά και μακροχρόνια αποτελέσματα» και «αυτό μπορεί να επιτευχθεί μόνο με την αλλαγή της νοοτροπίας και της παιδείας των Ελλήνων στα θέματα υγείας».

Για να αλλάξει όμως αυτή η νοοτροπία, πρέπει να γίνει δουλειά από νωρίς, δηλαδή κατά τα μαθητικά χρόνια, όταν τα παιδιά διαμορφώνουν χαρακτήρα και άποψη για τον κόσμο.

Γι’ αυτό ο ΠΙΣ προτείνει η «Αγωγή Υγείας» να διδάσκεται ως αυτόνομο μάθημα, ώστε «με σύγχρονους και βιωματικούς τρόπους διδασκαλίας» να ενισχυθεί η «διαπαιδαγώγηση σε θέματα όπως κάπνισμα και εξαρτησιογόνες ουσίες, διατροφή (είμαστε από τους πιο παχύσαρκους στην Ευρώπη, με ότι αυτό συνεπάγεται), αγωγή κολυμβητή (πρώτοι στην Ευρώπη και δεύτεροι στον κόσμο σε πνιγμούς), AIDS και άλλα σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα, κ.α.» 

 

Προτείνει, επίσης, να παρέχεται και «εκπαίδευση στις Πρώτες Βοήθειες στα μεγαλύτερα παιδιά και ιδίως της ΚΑΡΠΑ (Καρδιοπνευμονικής Αναζωογόνησης), η οποία ήδη διδάσκεται σε πολλά ανεπτυγμένα κράτη».

Πηγή: alfavita.gr

 

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΜΠΕΙΤΕ ΣΤΗΝ ΠΑΡΕΑ ΜΑΣ

Γραφτείτε στο Newsletter μας

Διαγωνισμοί, δώρα και τα πάντα για το παιδί και την οικογένεια!

v