5 αλήθειες που πρέπει να ακούσει κάθε έφηβο κορίτσι από την μαμά του

5 αλήθειες που πρέπει να ακούσει κάθε έφηβο κορίτσι από την μαμά του

Το να μεγαλώνεις κορίτσια σημαίνει ότι η ζωή σου κατακλύζεται καθημερινά από τρυφερότητα, αγκαλιές και χάδια, χαζοκαυγαδάκια (που τα θυμάσαι αργότερα και γελάς), αλλά και άγχη. Θες η κόρη σου να γίνει μια ανεξάρτητη και δυναμική γυναίκα που να μπορεί να στέκεται στα δυο της πόδια και να διεκδικεί την ευτυχία της.

Γι’ αυτόν τον λόγο, κάθε κοριτσομαμά οφείλει να δώσει στην κόρη της, ειδικά την περίοδο της εφηβείας, αυτά τα 5 σπουδαία μαθήματα ζωής που θα την ακολουθούν για πάντα.

Δεν υπάρχουν νεράιδες και πρίγκιπες...

Στις ταινίες και τα ρομαντικά μυθιστορήματα θα βρεθεί η καλή νεράιδα σαν από μηχανής θεός να δώσει μια χείρα βοηθείας στην πρωταγωνίστρια και φυσικά ο ωραίος πρίγκιπας που θα έχει και τον ρόλο του σωτήρα. Στην πραγματική ζωή όμως δεν υπάρχουν ούτε καλές νεράιδες, ούτε πρίγκιπες - υπάρχουν άνθρωποι με τα λάθη και τα πάθη τους, που εκτός από την αγάπη γνωρίζουν και την σκληρότητα.

Γι’ αυτό πρέπει να μάθουμε στις κόρες μας να βασίζονται στον εαυτό τους και να μην περιμένουν από κανέναν να τις «σώσει». Σίγουρα θα έχουν ανθρώπους που θα νοιαστούν, σίγουρα θα έχουν εμάς να είμαστε δίπλα τους σαν άγρυπνοι φρουροί - ωστόσο, το ταξίδι αναζήτησης της προσωπικής ευτυχίας και της αξιοπρέπειας είναι μοναχικό.

Μια μέρα θα είσαι  μόνη σου και πρέπει να μπορείς να τα βγάζεις πέρα

Κάποιος κάποτε είχε πει ότι «το πιο σημαντικό πράγμα που οι γονείς μπορούν να μάθουν στα παιδιά τους είναι πώς να τα βγάζουν πέρα χωρίς αυτούς» και κανένας νοήμων άνθρωπος δεν μπορεί να διαφωνήσει με αυτή την άποψη. Κανένα κορίτσι δεν πρέπει να μεγαλώνει μέσα σε μια γυάλα προστασίας! Κανένα κορίτσι δεν πρέπει να αντιμετωπίζει την ζωή με τις πατερίτσες των γονιών της! Ας τους διδάξουμε να σκέφτονται πριν πράξουν, να ακούν πριν μιλήσουν για να μπορέσουν να αυτονομηθούν και να πατήσουν γερά στα δυο τους πόδια.

Οι αποτυχίες σου θα είναι (συντριπτικά) περισσότερες από τις επιτυχίες σου

Οι αποτυχίες υπάρχουν για να μας βοηθούν να εξελισσόμαστε σαν προσωπικότητες, να εξερευνούμε τις δυνατότητές και τα όριά μας και γι΄ αυτό τον λόγο είναι περισσότερες από τις επιτυχίες. Είναι απαραίτητο να μάθουμε στα κορίτσια μας να μην το βάζουν κάτω, να πιστεύουν στον εαυτό τους  και να αγαπούν ακόμη και τα λάθη τους.

Ποτέ δεν θα είναι όλοι ευχαριστημένοι 

Δεν θα κουραστούμε ποτέ να το λέμε: οι σχέσεις είναι δούναι και λαβείν. Το να γίνεσαι «χαλί» για όλους, το να τρέχεις να ευχαριστήσεις τους πάντες (πλην του εαυτού σου) είναι κάτι που δεν πρέπει να το περάσεις στην κόρη σου. Μπορεί κάποτε ολόκληρες γενιές γυναικών να είχαν γαλουχηθεί με αυτόν τον τρόπο, είναι στο χέρι μας όμως να σταματήσουμε να διαιωνίζουμε στερεότυπα που μόνο δυστυχία φέρνουν.

Θα είμαι πάντα εδώ για σένα, αλλά μην βασίζεσαι πάνω μου

«Η μαμά θα είναι πάντα δίπλα σου» το λέμε στα παιδιά μας με απόλυτη ειλικρίνεια και σιγουριά. Αυτό ωστόσο, που πρέπει να προσθέσουμε σε αυτήν την φράση είναι το «αλλά μην βασίζεσαι πάνω μου». Μόνο έτσι θα μάθουν τα κορίτσια μας να στηρίζονται πρώτα στις δικές τους δυνάμεις και έπειτα στους άλλους. Μόνο έτσι θα καταφέρουν να παίρνουν άφοβα ευθύνες στους ώμους τους και να αντιμετωπίζουν την οποιαδήποτε κατάσταση με τόλμη.

 

v